Αθώα ή ένοχα τα τατουάζ;

Αθώα ή ένοχα τα τατουάζ;

Τα τατουάζ, συμβολισμός μοντερνισμού ή ιδιαιτερότητας, μία ένδειξη άλεκτης μικροεπανάστασης απέναντι στους πολλούς κατά το παρελθόν, σήμερα κατέληξε αναπόσπαστο κομμάτι της μόδας. Πόσο ακίνδυνη είναι όμως η μαύρη χένα που χρησιμοποιούμε για τα περιστασιακά τατουάζ του καλοκαιριού;

Αν αρκετά χρόνια πριν, το σχέδιο, το μέγεθος, το σημείο που τυπωνόταν το τατουάζ -ή αγγλιστί τατού (tattoo)- σήμαινε κάτι ιδιαίτερο για τον καθένα, τώρα πια η οδυνηρή «ζωγραφική» στο δέρμα, δε δείχνει συνήθως, παρά μόνο μια απόπειρα καλλωπισμού, το must της εποχής, ένα σημάδι πρόκλησης για τις γυναίκες ή το μικρό τους μυστικό σ’ ένα κρυφό σημείο του σώματος.

Το τατουάζ στην πραγματικότητα είναι ένα καλλιτεχνικό «τρύπημα» με το οποίο το χρώμα βάφει κάτω από το δέρμα και δε φεύγει ποτέ. Πολλοί το πόθησαν κατά καιρούς, αλλά ένας δρόμος χωρίς επιστροφή, ένα παντοτινό στίγμα, για κάποιους απαιτούσε πολλή σκέψη και τελικά κατέληγε στην απόρριψη της ιδέας.

Η λύση ήρθε όταν στην αγορά κυκλοφόρησε η μέθοδος της αποτύπωσης ενός αγαπημένου σχεδίου, με τη χρήση της χένας. Με τη χένα ο ειδικός ζωγραφίζει το δέρμα αλλά το σχέδιο αυτό διαρκεί από 15 μέρες ως δύο μήνες και μετά αργά-αργά εξαφανίζεται. Ο καλύτερος τρόπος να ικανοποιήσεις το απωθημένο σου, να είσαι στη μόδα, χωρίς να καταφεύγεις μάλιστα σε λέιζερ ή άλλους τρόπους, που ανακάλυψε εν τω μεταξύ η δερματολογία για να «σβήνει» τα μόνιμα τατουάζ, χωρίς βέβαια πάντα επιτυχία. (Μουτζούρες στο δέρμα, εγκαύματα, πολλαπλές επεμβάσεις).

Τα άσχημα νέα ήρθαν μετά. Η χένα που χρησιμοποιείται πια στα τατουάζ, είναι η μαύρη, προκειμένου να επιτευχθεί έντονο χρώμα και μεγαλύτερη διάρκεια. Η μαύρη χένα όμως είναι εμπλουτισμένη με χρωστικές ουσίες που προκαλούν έντονες αλλεργικές αντιδράσεις. Οι αλλεργίες αυτές εκδηλώνονται με φαγούρα κι έντονες κοκκινίλες, με κηλίδες και φουσκάλες στο δέρμα, που σε μερικές περιπτώσεις με το χρόνο επουλώνονται κι εξαφανίζονται και σε άλλες προκαλούν μόνιμες δερματικές βλάβες, όπως αποχρωματισμό και ουλές.

Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν γύρω από το τατουάζ ή να εξαπλωθούν σε ολόκληρο το σώμα. Κάποιες φορές είναι άμεσα και άλλες εκδηλώνονται σε ώρες ή σε δύο ή τρεις μέρες. Το έκζεμα μπορεί να είναι τόσο επιθετικό που ο ασθενής πρέπει να μεταφερθεί αμέσως στο νοσοκομείο!

Το δυσάρεστο είναι ότι αποκτούν μόνιμη ευαισθησία σε αυτές τις ουσίες άρα και σε προϊόντα που τις περιέχουν: Στο καουτσούκ, στα ρούχα, τα παπούτσια, στις βαφές μαλλιών, αλλά ακόμα και σε προϊόντα που στη σύνθεσή τους περιέχουν παρόμοια συστατικά όπως σε ορισμένα αντηλιακά ακόμα και σε φάρμακα. Αυτή η ευαισθητοποίηση δημιουργεί αυξανόμενη ανησυχία καθώς επηρεάζει κυρίως παιδιά και εφήβους και πιθανότατα να έχει επίδραση στην καθημερινότητά τους ή ακόμα και την επαγγελματική τους ζωή, επισημαίνει ο Ελληνικός Οργανισμός Φαρμάκων.

Στέλλα Βρεττού