Αντιμετωπίστε τους «νταήδες» στον χώρο εργασίας

Αντιμετωπίστε τους «νταήδες» στον χώρο εργασίας

Τυχαίνει να συνεργάζεστε με κάποιο νταή που εκφοβίζει, απειλεί, ταπεινώνει, χρησιμοποιεί δόλιους τρόπους για να ανέβει στην ιεραρχία ή προσπαθεί να κυριαρχήσει στους άλλους; Πρέπει να τον φοβάστε;

Η απάντηση είναι ναι… και όχι. Παρότι είναι αλήθεια ότι θα πρέπει να προστατεύσετε τον εαυτό σας από πιθανές αρνητικές ενέργειες του νταή, το κλειδί για την ελευθερία σας από εκείνον και την επιθετική συμπεριφορά του είναι να κατανοήσετε αυτό που κρύβεται κάτω από την τρομακτική μάσκα που μπορεί να προκαλέσει τρόμο στην καρδιά σας.

Το πρώτο βήμα είναι να καταρρίψετε στο μυαλό σας δύο μύθους σχετικά με τους θύτες και τα θύματα τους.

Μύθος 1ος: Οι θύτες είναι ισχυροί. Τα θύματα είναι «λαπάδες».

Αλήθεια : Οι θύτες είναι «λαπάδες».


Οι νταήδες μερικές φορές φαίνεται να λυγίζουν τους ισχυρούς, αλλά δεν είναι επειδή αισθάνονται οι ίδιοι ισχυροί. Οι νταήδες στην πραγματικότητα αισθάνονται τόσο ανασφαλείς, ακόμα και όταν είναι σε υψηλού επιπέδου διευθυντικές θέσεις, ώστε χρησιμοποιούν «σκοτεινές» και ύπουλες τακτικές ελέγχου. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν τη διάδοση φημών ή τη δημόσια ταπείνωση ενός καλού συνεργάτης σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσουν την υποστήριξη της ομάδας. Εάν είστε αυτοαπασχολούμενοι, ένας ανταγωνιστής ο οποίος φοβάται την ικανότητά σας μπορεί να προσπαθήσει να σαμποτάρει την επιτυχία σας με την απόκτηση πρόσβασης σε πληροφορίες ή τους πελάτες.

Μύθος 2ος: Οι νταήδες στοχεύουν τους πιο ευάλωτους.

Αλήθεια: Οι θύτες συνήθως στοχεύουν πολύ ικανούς ανθρώπους.


Οι νταήδες αισθάνονται ανήμποροι να ανταγωνιστούν με επιτυχία τους ταλαντούχους συνεργάτες και συνήθως στοχεύουν τους ανθρώπους που νιώθουν ότι τους απειλούν με τις ικανότητές τους. Προσπαθούν να σαμποτάρουν την ψυχική ηρεμία και τις επιδόσεις τους. Οι στόχοι τους είναι συχνά και οι πιο δημοφιλείς εργαζόμενοι ή ανταγωνιστές.

Αντισταθείτε χωρίς να αντιπαρατεθείτε ανοικτά


Αν είστε θύμα εκφοβισμού στο χώρο εργασίας, αντί να αισθάνεστε σαν αδύναμο πλάσμα, καλό είναι να κατανοήσετε ότι οι άλλοι σας εκλαμβάνουν ως τόσο ενημερωμένους και ικανούς που ο… νταής του γραφείου αισθάνεται να απειλείται. Πραγματικά, αφήστε αυτή την αλήθεια να σας κυριεύσει, διότι είναι μία από τα καλύτερες άμυνές σας: οι τραμπούκοι φοβούνται περισσότερο από εσάς από ό, τι εσείς από αυτούς. Διαφορετικά, θα σάς πλησίαζαν με άμεσο, συνεργατικό τρόπο.

Δεν έχει σημασία τι εμφανίζει στην επιφάνεια: ο νταής είναι σαν ένα φοβισμένο παιδί με ανεπαρκώς ανεπτυγμένες κοινωνικές δεξιότητες. Οι περισσότεροι τραμπούκοι ξέρουν μόνο να σχετίζονται με ανθρώπους λέγοντας ψέματα, διαδίδοντας φήμες, εγείροντας απαιτήσεις και εκτοξεύοντας ύπουλες απειλές ή χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε άλλο μέσο για να αποκτήσουν εξουσία πάνω τους.

Όπως και τα παιδιά που φοβερίζουν τους μικρότερούς τους στην παιδική χαρά έτσι και οι περισσότεροι ενήλικες νταήδες χρειάζονται υποστηρικτές, διότι δεν μπορούν να διατηρήσουν το νταηλίκι τους χωρίς εκείνους που ενισχύουν το παιχνίδι τους.

Από τη στιγμή που οι τραμπούκοι στοχεύουν ικανούς ανθρώπους οι οποίοι είναι σεβαστοί από τους υπόλοιπους, είστε απόλυτα ικανοί και εσείς να αποκτήσετε τους δικούς σας υποστηρικτές. Δημιουργήστε ένα ισχυρό δίκτυο υποστήριξης από αντικειμενικούς συναδέλφους, ηγετικό προσωπικό, φίλους και την οικογένεια σας. Εφ’ όσον είστε δυναμικοί αντί να κλαψουρίζετε, μπορεί επίσης να αναπτυχθεί γύρω σας ένα δίκτυο υποστήριξης με άλλους που έχουν υποστεί τα ίδια από τον ίδιο νταή.

Να ξέρετε ότι η υποστήριξη είναι σημαντική, γιατί οι τραμπούκοι προσπαθούν να απομονώσουν τους στόχους τους.

Πάρτε μέτρα για να εξασφαλίσετε την ευημερία σας


Η ιστορία έχει δείξει ότι, στα δύσκολα, οι θύτες παίζουν το ρόλο του θύματος σε όποιον προσπαθήσει να αποκαλύψει το αληθινό τους πρόσωπο. Αν και μερικοί τραμπούκοι γίνονται εκρηκτικοί, οι περισσότεροι δρουν με παθητικούς-επιθετικούς τρόπους. Είτε έτσι είτε αλλιώς, θα πρέπει να λάβετε μέτρα για να εξασφαλίσετε την ψυχική ηρεμία και την ευημερία σας.

Αποφύγετε την κατά λάθος ενίσχυση της κακής συμπεριφοράς του νταή, αντιδρώντας νευρικά. Θυμηθείτε ότι οι αποτελεσματικοί γονείς δεν ενισχύουν τα άσχημα ξεσπάσματα της ιδιοσυγκρασίας ενός παιδιού δίνοντας αξία σε κάθε ιδιοτροπία του. Αντ’ αυτού αξιοποιήστε την προσωπική σας δύναμη με έναν ασφαλή και εποικοδομητικό τρόπο.

Από τη στιγμή που δεν είστε «λαπάς», μην ενεργείτε σαν να φοβάστε τον νταή. Αποφύγετε τις περιττές συναντήσεις μαζί του, χωρίς να είστε υποχωρητικοί. Μην αφήνετε τον νταή να καταλάβει ότι η συμπεριφορά του σας ενοχλεί. Δεδομένου ότι ο στόχος του είναι ο έλεγχος και η εξουσία, αν αρνηθείτε να γίνετε στόχος, οι περισσότεροι νταήδες θα αναζητήσουν ένα άλλο πιο «συνεργάσιμο» θήραμα.

Εάν εργάζεστε σε εταιρεία, τεκμηριώστε προσεκτικά τις καταστάσεις στις οποίες είστε θύμα εκφοβισμού -κατά προτίμηση με μάρτυρες. Συζητήστε με το διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού. Εάν δεν λάβετε την υποστήριξη που χρειάζεστε, συνεχίστε να τεκμηριώνετε καταχρηστικές καταστάσεις μέχρι να αποκτήσετε ένα καλό ακροατή σε υψηλή θέση. Να μιλάτε πάντα με πραγματικό, όχι συναισθηματικό τρόπο.

Εάν είστε εξωτερικοί συνεργάτες, απεμπλακείτε από τους πελάτες και τους προμηθευτές που τρομοκρατεί και επιδιώξτε την υποστήριξη άλλων επιχειρηματιών. Ακόμη και σε τόσο δύσκολες οικονομικές περιόδους, τα «διόδια» για την ψυχική υγεία σας, που προκαλούνται από παράλογους συνεργάτες είναι πάρα πολύ υψηλά και δεν αξίζουν τον κόπο.

– Κατακτήστε την ευτυχία ενώ εργάζεστε


Μόλις συνειδητοποιήσετε την πραγματικότητα του νταή που κρύβεται κάτω από μια τρομακτική μάσκα, θα έρθετε σε επαφή με την προσωπική σας δύναμη. Αξίζετε ένα εργασιακό περιβάλλον που υποστηρίζει μέγιστα απόδοση σας. Αναλάβετε δράση τώρα για να φέρετε στο περιβάλλον σας τη χαρά της δημιουργικότητας που θέλετε. Και σ΄ αυτό οι νταήδες δεν χωράνε!