7 μικρές συνήθειες για να νιώθετε καλύτερα

7 μικρές συνήθειες για να νιώθετε καλύτερα

Αν πιστεύετε ότι μόνο οι θεαματικές και προς το καλύτερο αλλαγές στη ζωή σας είναι οι μόνες που μπορούν να σας φτιάξουν τη διάθεση καθημερινά, θα συνεχίσετε για λιγότερο ή περισσότερο καιρό, να νιώθετε χάλια. Αντίθετα υιοθετώντας μερικές πολύ απλές καθημερινές συνήθειες μπορείτε να βελτιώσετε τη ψυχική σας διάθεση και να νιώσετε ακόμα και χαρούμενοι, παρά τα προβλήματά σας.
1.     Αντιστρέψτε το σενάριο της αντίδρασής σας στο στρες.
ΠΡΙΝ: Μέχρι τώρα, κάθε φορά που εξ αιτίας του στρες νιώθατε την καρδιά σας να χτυπάει δυνατά, τα χέρια σας να τρέμουν και το στομάχι σας να σφίγγεται, η σκέψη ότι βρίσκεστε στα πρόθυρα μιας σίγουρης καταστροφής καρφωνόταν στο μυαλό σας και σας έπιανε απελπισία.
ΜΕΤΑ: Από σήμερα κάθε φορά που τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται πείτε στον εαυτό σας ότι αυτά δεν είναι τίποτα άλλο παρά η προσπάθεια που καταβάλει το σώμα σας για να τα βγάλει πέρα με αυτό που κάνετε εκείνη τη στιγμή.
ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΝΙΩΣΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ: Σύμφωνα με πρόσφατη πειραματική έρευνα του Πανεπιστημίου του Ρότζεστερ οι εθελοντές που πήραν μέρος σ’ αυτήν, κατέθεσαν ότι κάθε φορά που ετοιμαζόντουσαν να κάνουν μια ομιλία και είχαν τη διαβεβαίωση ενός ψυχολόγου ότι τα συμπτώματα που τους προκαλεί το στρες τους δεν οφείλονται σε τίποτα άλλο παρά μόνο στο οξυγόνο που γεμίζει τον εγκέφαλό τους για να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν την πίεση, ένιωσαν πιο ήρεμοι και τα έβγαλαν πέρα πολύ καλύτερα από εκείνους που προσπάθησαν να αγνοήσουν ή να ελαχιστοποιήσουν το στρες τους. Επίσης άλλες έρευνες έδειξαν ότι τα άτομα που αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα που τους προκαλεί το στρες σαν κάτι καλό, εμφανίζουν λιγότερα ψυχολογικά προβλήματα.
2.     Αλλάξτε τα θέματα συζήτησης που κάνετε με τον σύντροφό σας καθημερινά.
ΠΡΙΝ: Όλη την ώρα κουβεντιάζετε για το στρες που σας προκαλούν η δουλειά σας, τα οικονομικά σας, ή για το τι θα μαγειρέψετε ή για το ποιος έχει σειρά να πάει για ψώνια στο σούπερ μάρκετ.
ΜΕΤΑ: Καθημερινά επιδιώξτε να κάθεστε δίπλα-δίπλα στον καναπέ και για 10 λεπτά να κουβεντιάζετε οτιδήποτε άλλο, εκτός από αυτά που σας προβληματίζουν ή για το τι ποιες είναι υποχρεώσεις σας της επόμενης μέρας.
ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΝΙΩΣΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ: Σύμφωνα με τους ψυχολόγους τα ζευγάρια χάνουν όχι μόνο τον εαυτό τους αλλά και την επαφή τους μέσα από τα προβλήματα της καθημερινότητας. Αντίθετα, θέματα συζήτησης όπως «Αν κέρδιζες το λαχείο τι θα ήθελες να κάνεις και γιατί;», ή «Αν μπορούσες να επιλέξεις μια νέα καριέρα ποια θα ήταν αυτή;», θέματα δηλαδή που συζητάνε δυο άνθρωποι όταν πρωτογνωρίζονται,  βοηθάνε τα ζευγάρια να ανακαλύψουν τις αλλαγές που έχουν γίνει μέσα τους, τα καινούρια τους όνειρα για τη ζωή, κι έτσι να έρχονται πιο κοντά και να αναζωογονούν τη σχέση τους.
3.     Κάντε ένα σύντομο διάλειμμα από τη δουλειά σας.
ΠΡΙΝ: Οι απαιτήσεις της δουλειάς σας είναι τόσο πολλές που δεν σας αφήνουν ούτε ένα λεπτό για κοινωνική επαφή.
ΜΕΤΑ: Καθημερινά προσπαθήστε να βρείτε έστω και 5 λεπτά για να κουβεντιάσετε με ένα συνάδελφό σας με τον οποίο σας συνδέει μια φιλία.
ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΝΙΩΣΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ: Σύμφωνα με έρευνα το 47% των εργαζόμενων που έχουν μια φιλική σχέση με έναν συνάδελφό τους, δηλώνει ότι έχει ακούσει καλά λόγια για τις επιδόσεις του στη δουλειά μέσα στην τελευταία εβδομάδα. Ίσως γιατί το να έχουμε έναν κολλητό μέσα στον επαγγελματικό χώρο λειτουργεί ως κίνητρο για να γίνουμε πιο παραγωγικοί. Και όχι μόνο. Έρευνα που έκανε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Λονδίνου απέδειξε ότι η κοινωνική συναναστροφή στο χώρο εργασίας μας προσφέρει σχεδόν τόση χαρά όση και η κοινωνική συναναστροφή εκτός δουλειάς.
4.     Θυμηθείτε τα λουλούδια.
ΠΡΙΝ: Είμαστε τόσο απασχολημένοι με τη δουλειά μας ώστε παρατηρούμε ότι τα λουλούδια στο βάζο μας μαράθηκαν μόνο όταν τα πέταλα τους σκορπιστούν εδώ κι εκεί.
ΜΕΤΑ: Αγοράζετε λίγα λουλούδια πριν μαραθούν εκείνα στο βάζο σας.
ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΝΙΩΣΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ: Ένας τρόπος για να βλέπουμε τον κόσμο με πιο όμορφα χρώματα είναι να τον κοιτάμε μέσα από τα λουλούδια και τα φυτά. Εθελόντριες που πήραν μέρος σε σχετική με τα λουλούδια έρευνα που διενήργησε το τμήμα ψυχολογίας της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ δήλωσαν ότι κάθε φορά που ξυπνούσαν και υπήρχαν φρέσκα λουλούδια στο βάζο τους ένιωθαν πιο χαρούμενες και λιγότερο αγχωμένες, καθώς και πιο ενεργητικές στη διάρκεια της ημέρας. Τα φυτά και τα λουλούδια, υποστηρίζουν οι ψυχολόγοι,  υποσυνείδητα λειτουργούν μέσα μας ως επιβεβαιώσεις ότι το περιβάλλον μας είναι πιο ασφαλές και πιο πλούσιο, γεγονός που μας κάνει να βλέπουμε με πιο θετική ματιά την ημέρα μας.
5.     Δώστε χέρι βοήθειας σε έναν συνάδελφο σας, αλλά όχι κάθε φορά.
ΠΡΙΝ: Όταν κάποιος συνάδελφος ζητάει τη βοήθεια σας για να ολοκληρώσει την εργασία που του ανατέθηκε,  η πιο συνηθισμένη απάντηση που δίνετε είναι: θα ήθελα να σε βοηθήσω αλλά είμαι πολύ απασχολημένη.
ΜΕΤΑ: Αγνοήστε τη φωνή μέσα σας που σας λέει να αρνηθείτε και βοηθήστε τον συνάδελφό σας, με την προϋπόθεση ότι αυτό που ζητάει δεν είναι κάτι που θα σας φάει πολύ χρόνο ή ενέργεια.
ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΝΙΩΣΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ: Σύμφωνα με σχετικές έρευνες τα άτομα που σε καθημερινή βάση διαθέτουν λίγο χρόνο για να κάνουν μια καλή πράξη δηλώνουν λιγότερο αγχωμένοι με τον χρόνο, πιο σίγουροι για τον εαυτό τους, πιο χρήσιμοι και πιο ικανοί. Επομένως διαθέτοντας λίγο από τον χρόνο σας, τόσο όσο δεν θα σας προκαλέσει πρόβλημα ως προς την διεκπεραίωση της δικής σας δουλειάς, θα σας δώσει την αίσθηση ότι δεν λειτουργείτε βεβιασμένα και σαν ρομποτάκι και θα νιώσετε πιο καλά με τον εαυτό σας και τους άλλους.
6.     Ελέγξτε τη στάση του σώματός σας.
ΠΡΙΝ: Ισιώνετε την πλάτη σας μόνο όταν νιώσετε εκείνον τον αμβλύ πόνο από το καμπούριασμα, και μάλιστα το κάνετε μόνο για λίγα λεπτά, και μετά επανέρχεστε στη κακή στάση του σώματός σας.
ΜΕΤΑ: Ρυθμίστε το κινητό σας ώστε κάθε μια ώρα, ή ακόμα καλύτερα κάθε μισή, να σας θυμίζει ότι πρέπει να επαναφέρετε το σώμα σας στη σωστή του στάση.
ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΝΙΩΣΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ: Σύμφωνα με πειραματική έρευνα η σωστή στάση σώματος μας κάνει να νιώθουμε πιο σίγουροι και πιο δυνατοί. Επίσης μας βοηθάει να θυμόμαστε πιο συχνά τα θετικά που υπάρχουν στη ζωή μας.
7.     Επανεξετάστε τη προσέγγισή σας στη ρήση «Η ποικιλία είναι το αλατοπίπερο της ζωής»
ΠΡΙΝ: Προσπαθείτε η κάθε μέρα σας να είναι μοναδική.
ΜΕΤΑ: Υιοθετήστε τουλάχιστον μια συνήθεια που θα την επαναλαμβάνετε καθημερινά. Για παράδειγμα κανονίστε καθημερινά να παίρνετε το πρωϊνό σας με τον σύντροφό σας.
ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΝΙΩΣΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ: Η επικρατούσα άποψη είναι ότι η καθημερινή ρουτίνα, τα ίδια και τα ίδια, μέρα μπαίνει μέρα βγαίνει, μας καταβάλλει ψυχολογικά. Και αυτό ως ένα βαθμό είναι αλήθεια. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το αντίθετο, δηλαδή βάζοντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποικιλία στην καθημερινότητά μας, θα φέρουμε περισσότερη χαρά στη ζωή μας. Γιατί σύμφωνα με τους ψυχολόγους, όσο περισσότερες επιλογές έχουμε να κάνουμε στη διάρκεια μιας μέρας τόσο περισσότερο η κρίση μας, η αντοχή μας και η συναισθηματική μας πειθαρχία αμβλύνονται. Η εξήγηση; Κάθε φορά που προσπαθούμε να επιλέξουμε το ένα ή το άλλο και να πάρουμε μια απόφαση καταβάλουμε ένα ποσοστό από τη δύναμη της θέλησής μας, η οποία… κουράζεται όπως ακριβώς κουράζονται και οι μύες μας όταν τους αναγκάζουμε ξανά και ξανά να επαναλάβουν μια άσκηση. Μια λιγότερη απόφαση, ισοδυναμεί με μια μικρή μυϊκή χαλάρωση.