3 πράγματα που ΔΕΝ πρέπει να ρωτάς τον εαυτό σου
«Ανέκαθεν με απασχολούσε το πώς θα καταφέρω να κάνω το μυαλό σύμμαχό μου και όχι εχθρό» αναφέρει ο γιατρός Deepak Chopra, ο οποίος ειδικεύεται στον τομέα της ψυχοσωματικής ιατρικής. «Η ταλαιπωρία στην οποία υποβάλλουμε τον εαυτό μας είναι κυρίως ψυχική, με το να εμμένουμε σε πρόσωπα και καταστάσεις, να αγωνιούμε για το αύριο και να κριτικάρουμε κάθε μας κίνηση» συμπληρώνει. Γι αυτό, σύμφωνα με τον Deepak Chopra, ο καθένας μας χρειάζεται να αποτινάξει από το νου του τρία ερωτήματα που είναι ικανά να «διαλύσουν» την ψυχολογία και τη διάθεσή μας:
1. Τι «στραβό» συμβαίνει με μένα;
2. Τι πρόκειται να συμβεί;
3. Πώς θα «ξεμπλέξω» από αυτή την κατάσταση;
«Το να διώξεις αυτές τις σκέψεις από το μυαλό σου είναι πράγματι πολύ δύσκολο» αναφέρει ο ειδικός, «αλλά το “μυστικό” κρύβεται στη δική σου προσέγγιση: χρειάζεται να εστιάζεις στη λύση και όχι στο πρόβλημα αυτό καθ’ αυτό». Για να το καταφέρεις αυτό, πρέπει πρώτα να διαγράψεις ένα προς ένα τα τοξικά ερωτήματα που «αποπροσανατολίζουν» την κρίση σου.
Τι «στραβό» συμβαίνει με μένα;
«Αυτή η σκέψη πηγάζει αποκλειστικά από τις ανασφάλειές σου» σημειώνει ο Deepak Chopra, που αναφέρει ότι οι άνθρωποι που αμφιβάλλουν για την αξία και τις ικανότητές τους, θέτουν λανθασμένα ερωτήματα στον εαυτό τους, στην προσπάθειά τους να βρουν λύση στα προβλήματά τους. Γι αυτό, την επόμενη φορά που θα αναρωτηθείς αν συμβαίνει κάτι σε σένα, απάντησέ με σιγουριά στον καθρέφτη σου: «Όχι, δεν συμβαίνει τίποτα στραβό με μένα!». Και ύστερα, προσπάθησε να συλλογιστείς τις πιθανές λύσεις του προβλήματος που αντιμετωπίζεις, παίρνοντας ως δεδομένο ότι εσύ είσαι μια χαρά και ότι όλα «ξεδιαλύνονται» με τις κατάλληλες προσεγγίσεις.
Τι πρόκειται να συμβεί;
«Αν το μέλλον σε “φοβίζει” τόσο ώστε να σε ωθεί τελικά στο να μένεις με σταυρωμένα τα χέρια, τότε μάλλον χρειάζεται να αποκτήσεις περισσότερη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις και τις ικανότητές σου» αναφέρει ο ειδικός. Χρειάζεται να μάθεις να ζεις το παρόν, χωρίς να ανησυχείς υπερβολικά για το μέλλον. Οι πράξεις άλλωστε του «σήμερα», διαμορφώνουν λίγο πολύ εκείνες του «αύριο» οπότε αυτό που θα έπρεπε να σε απασχολεί περισσότερο είναι όχι το τι πρόκειται να συμβεί, αλλά το τι θα κάνεις εσύ για να συμβεί ή για να μην συμβεί κάτι στο άμεσο μέλλον.
Πώς θα «ξεμπλέξω» από αυτή την κατάσταση;
«Ίσως νιώθεις υπερβολικά πιεσμένος μέσα σε σκέψεις και καταστάσεις, ώστε να ρωτάς τον εαυτό σου πώς θα απαλλαγεί… ως δια μαγείας από αυτό το “μαρτύριο”» λέει ο Deepak Chopra. Η εμμονή στη… μεμψιμοιρία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην απάθεια και όχι πιο κοντά στη λύση του προβλήματος που έχεις να αντιμετωπίσεις. Προσπάθησε λοιπόν να ηρεμήσεις, να βάλεις κάτω τα «δεδομένα» του προβλήματος και να σκεφτείς πιθανές λύσεις του. Μόλις αποβάλλεις τον πανικό του «εγκλωβισμού» που νιώθεις μέσα σε μία κατάσταση, θα καταφέρεις να βρεις την καλύτερη δυνατή προσέγγιση για οποιοδήποτε ζήτημα ταλανίζει το μυαλό σου.
Μαρία Κόλλια
m.kollia@lampiri.gr
ΠΗΓΗ: www.oprah.com