10 λάθη που κάνουμε όταν τρώμε εκτός σπιτιού

10 λάθη που κάνουμε όταν τρώμε εκτός σπιτιού

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνδέσει το φαγητό σε κάποια ταβέρνα ή εστιατόριο με τη διασκέδαση, αφού αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία και να ικανοποιήσουμε τις γαστριμαργικές μας ανάγκες και φυσικά, να βρεθούμε με τους αγαπημένους μας φίλους.

Όμως, δεν είναι λίγες οι φορές που… παρασυρόμαστε από την καλή ατμόσφαιρα της παρέας και διαπράττουμε «σφάλματα» τα οποία στοιχίζουν στη διατήρηση του σωματικού μας βάρους.

Διαβάστε ποια είναι τα πιο συνηθισμένα «σφάλματα» που διαπράττουμε όταν τρώμε σε εστιατόριο ή ταβέρνα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

1. Φαγητό για «λάθος» λόγο

 

Κάποιοι πηγαίνουν σε μία ταβέρνα είτε γιατί πεινούν πολύ, με αποτέλεσμα να καταναλώνουν περισσότερη τροφή από αυτή που χρειάζεται ο οργανισμός τους καθώς ο χρόνος αναμονής είναι μικρός. Είτε γιατί δέχτηκαν την πρόσκληση των φίλων τους, αν και δεν πεινούσαν… αλλά τελικά παρίστανται «για την παρέα» και παρασύρονται.

2. Μεγάλη παραγγελία

 

Όταν λοιπόν ανοίγουν τον κατάλογο, θέλουν να τα δοκιμάσουν… όλα – όσα δεν μπορούν να απολαύσουν στο καθημερινό τους τραπέζι. Έτσι συχνά παρατηρείται ότι παραγγέλνουν ό,τι λαχταρά η ψυχή τους και υποκύπτουν σε κάθε… λαιμαργία της στιγμής.

3. Λανθασμένη επιλογή ορεκτικών

 

Είναι κυρίως τα τηγανητά ή τα… πολύ σύνθετα (με κρεμά γάλακτος-τυριά- ζαμπόν κτλ) πιάτα. Το μόνο που προσφέρουν τέτοιες επιλογές είναι να ανοίγουν την όρεξη και να γεμίζουν τον οργανισμό με θερμίδες, χοληστερίνη και τριγλυκερίδια!

4. Λανθασμένη επιλογή σαλάτας

 

Δεν είναι ποτέ μια… απλή σαλάτα σαν και αυτή που θα μπορούσε κάποιος να καταναλώσει στο σπίτι του, αλλά συνήθως είναι πιο σύνθετη – όχι όμως, ως προς τη ποικιλία των λαχανικών, αλλά ως προς το dressing (κυρίως με βάση τη μαγιονέζα) και τα συνοδευτικά (κοτόπουλο, τυρί μπέικον κτλ.).

5. Κατανάλωση ψωμιού χωρίς λόγο

 

Μέχρι να έρθουν τα ορεκτικά και η σαλάτα έχει καταναλωθεί σχεδόν όλη η ποσότητα ψωμιού, εξαιτίας της ανυπομονησίας καθώς ο καθένας αναμένει το φαγητό του.

6. Κατανάλωση αλκοόλ

 

Το ευχάριστο περιβάλλον της ταβέρνας, η καλή παρέα και η χαλαρή συζήτηση, «ωθούν» αρκετούς να πίνουν αλόγιστα αλκοόλ – το οποίο περιέχει πολλές «κενές» θερμίδες.

7. Προτίμηση σε γλυκό αντί για φρούτο

 

Μια γλυκιά αμαρτία θεωρείται… καλύτερη από ένα εποχιακό φρούτο, για πολλούς.

8. Διακοσμητικό στοιχείο το νερό

 

Συνήθως το νερό βρίσκεται μονό για… διακόσμηση στο τραπέζι ή σε περίπτωση που κάποιος «πνίγει» από το φαγητό! Εσφαλμένα, δεν θεωρείται απαραίτητο για κατανάλωση.

9. «Κατοχικά σύνδρομα»

 

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εφαρμόζουν τη λογική «δεν πετάμε ποτέ φαγητό» ακόμα και όταν τρώνε έξω. Και αφού το φαγητό έχει το… κόστος του, γίνεται προσπάθεια τα πιάτα στο τέλος του δείπνου να είναι άδεια, ακόμα και αν δεν αντέχει κανείς να φάει ολόκληρη τη μερίδα του.

10. Γρήγορο μάσημα

 

Η… λαιμαργία και η καλή παρέα με τη συζήτηση, κάνουν αρκετούς να τρώνε και να πίνουν χωρίς να σκέφτονται. Καταναλώνονται έτσι μεγάλες ποσότητες φαγητού και αλκοόλ γρήγορα, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να μην καταλαβαίνει ότι έχει χορτάσει.

Αν θέλετε λοιπόν, μια βραδιά για φαγητό σε μια ταβέρνα να καταλήξει σε μια ευχάριστη ανάμνηση μέχρι την επομένη φορά και όχι σε έναν στομαχόπονο, καλό είναι να μην κάνετε και εσείς τα παραπάνω λάθη και να είστε πιο συνετοί με το τι θα φάτε και πόσο θα πιείτε!

Πληροφορίες από άρθρο της διατροφολόγου Ευανθίας Καραμπίνα, στο www.diatrofi.gr