10 ιδέες για να αγαπήσει το βούρτσισμα των δοντιών

10 ιδέες για να αγαπήσει το βούρτσισμα των δοντιών

Το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών είναι τόσο σημαντικό για τα παιδιά, όσο και η καλή διατροφή και η καθαριότητα του υπόλοιπου σώματος. Το να μάθετε όμως στο παιδί σας να βουρτσίζει τα δόντια του, μπορεί να αποδειχτεί δύσκολη αποστολή.

«Θέλει τρόπο» αναφέρει ο οδοντίατρος, Γεώργιος Κιμιωνής (iatronet.gr). «Πρέπει το παιδί να το δει σαν παιχνίδι και να είναι διασκέδαση για αυτό, παρά αναγκαστική και βαρετή διαδικασία. Μαθαίνοντας από μικρή ηλικία να βουρτσίζει τα δόντια του έχει διπλό όφελος. Τα δόντια δεν χαλάνε και η καλή συνήθεια του καθημερινού βουρτσίσματος παραμένει και στην ενήλικη ζωή του, επειδή την απέκτησε από μικρή ηλικία» σημειώνει.

Μερικές ιδέες για να κάνετε το βούρτσισμα παιχνίδι:

 

Ανταλλάξτε… δόντια

 

Σε μικρότερη ηλικία, όταν ακόμη το παιδί δεν έχει τόση δεξιότητα με την οδοντόβουρτσα, αλλά εσείς θέλετε να είστε σίγουρη ότι βουρτσίζει καλά τα δόντια του, κάντε το εξής: αφήστε το να βουρτσίσει τα δόντια σας και μετά εσείς τα δικά του. Έτσι, το κάνετε να νιώσει σημαντικό, ότι σας βοηθάει.

Πείτε του μια καλή ιστορία

 

Στα παιδιά αρέσει να παίζουν ρόλους. Πώς στα ζουζούνια της ζάχαρης τους αρέσει να τρώνε τα δόντια και να κάνουν τρύπες για σπίτια τους και πώς η οδοντόβουρτσα είναι ο σούπερ ήρωας ή η καλή νεράιδα (αν έχετε κοριτσάκι) που πάει να τα πολεμήσει. Μπορείτε να πάρετε επίσης οδοντόβουρτσα με εικόνες κάποιου αγαπημένου τους ήρωα.

Πετάξτε στα ζουζούνια μαγικό υγρό και κάντε τα να φαίνονται

 

Στα φαρμακεία ή στον οδοντίατρο μπορείτε να βρείτε τα λεγόμενα «δισκία αποκάλυψης της οδοντικής πλάκας». Αφού το παιδί τελειώσει με το βούρτσισμα, δώστε του ένα μαγικό δισκίο να μασήσει και μετά να ξεπλύνει με νερό. Όπου δεν έχει καθαρίσει καλά θα μείνει ροζ χρώμα. Ο σούπερ ήρωας τώρα μπορεί να δει όλα τα κρυμμένα… ζουζούνια.

Οδηγός τρένου

 

Οι κινήσεις της βούρτσας μοιάζουν με τρενάκι. Κυκλικές κινήσεις και όχι οριζόντιες. Μπορεί λοιπόν να οδηγήσει το τρενάκι.

Διαγωνισμός σαπουνάδας

 

Ενθαρρύνετέ το να κάνει πολλή σαπουνάδα και φούσκες. «Όσο πιο πολλή η σαπουνάδα, τόσο πιο καλά βουρτίζει». Κάντε διαγωνισμό, ποιος θα κάνει την περισσότερη σαπουνάδα.

Βοηθήστε και τους φίλους του

 

Πάρτε τις αγαπημένες κούκλες στο μπάνιο και στείλτε τον σούπερ ήρωα να βουρτσίσει και τα δικά τους δόντια.

Νόστιμη οδοντόκρεμα

 

Αφήστε το παιδί να διαλέξει την οδοντόκρεμα που του αρέσει. Οι οδοντόκρεμες για ενήλικες είναι ενοχλητικές για τα παιδιά.

Τα ζουζούνια έχουν 2 λεπτά για να τρέξουν να σωθούν

 

Βάλτε ένα χρονόμετρο στα 2 λεπτά. Ο χρόνος αυτός είναι αναγκαίος στον σούπερ ήρωα να καθαρίσει τα ζουζούνια. Μετά δώστε στο παιδί το μαγικό υγρό για να ανακαλύψει τι δεν είδε ο σούπερ ήρωας.

Τραγουδήστε στο μπάνιο

 

Αντί για χρονόμετρο, τραγουδήστε μαζί του ένα τραγουδάκι που του αρέσει. Μέχρι να τελειώσει το τραγούδι, τα δόντια θα είναι καθαρά.

Μπράβο! Η μαγική λέξη

 

Πείτε μπράβο στο παιδί. Ειδικά αν το κάνει με σωστές κυκλικές κινήσεις και για 2 ολόκληρα λεπτά.