close
ΥΓΕΙΑ

“ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΤΕ” ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΡΑΤΗΣΗ ΥΓΡΩΝ

Σε όλες τις γυναίκες λίγο πολύ θα έχει γίνει κουραστική και ενοχλητική η κατάσταση της λεγόμενης ¨κατακράτησης υγρών¨, η οποία προκαλεί αύξηση βάρους και ένα δυσάρεστο αίσθημα πρηξίματος. Τι είναι αυτό όμως τελικά που προκαλεί την κατακράτηση υγρών και πως μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε διατροφικά;

ΑΙΤΙΑ:

Η κατακράτηση υγρών οφείλεται κυρίως στη δράση των οιστρογόνων που αναγκάζει τα νεφρά να κατακρατούν περισσότερο νάτριο, το οποίο με τη σειρά του κατακρατεί περισσότερο νερό. Σε έναν φυσιολογικό οργανισμό, ο οποίος δεν πάσχει από προβλήματα υγείας, όπως καρδιακή ή νεφρική ανεπάρκεια, η κατακράτηση υγρών μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες.

Μερικοί από αυτοί είναι:

·         Προεμμηνορυσιακό σύνδρομο

·         Ορμονικές μεταβολές

·         Κακή κυκλοφορία του αίματος

·         Λήψη φαρμάκων

·         Μειωμένη πρόσληψη νερού

·         Αυξημένη πρόσληψη αλατιού

·         Καθιστική ζωή

ΔΙΑΤΡΟΦΗ:

Οπότε πως μπορείτε να καταπολεμήσετε την κατακράτηση; Ακολουθείστε τις παρακάτω οδηγίες και σίγουρα θα απαλλαχτείτε από αυτήν την ενοχλητική κατάσταση.

1.      Αυξήστε την πρόσληψη υγρών. Καταναλώστε όσο νερό μπορείτε, ακόμα και όταν δεν αισθάνεστε δίψα.

2.      Καταναλώστε τροφές οι οποίες έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό. (Τέτοιες τροφές είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία περιέχουν έως και 90% νερό. Να προτιμάτε να καταναλώνετε τα τρόφιμα κυρίως ωμά (π.χ. λαχανικά) ή να τα βράζετε (π.χ. πατάτες) παρά να τα ψήνετε ή να τα τηγανίζετε, ώστε να διατηρούν τα φυσικά υγρά τους)

3.      Περιορίστε το αλκοόλ, καθώς έχει την ιδιότητα να αφυδατώνει τον οργανισμό.

4.      Αυξήστε την πρόσληψη καλίου. Το κάλιο βοηθάει στην απομάκρυνση της περίσσειας ποσότητας νατρίου και στη διατήρηση του φυσιολογικού ισοζυγίου ύδατος. Τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι η μπανάνα, το πορτοκάλι, το πεπόνι, ο ανανάς, τα ξερά φρούτα, οι ξηροί καρποί, οι ηλιόσποροι, η ντομάτα, τα μανιτάρια, το λάχανο, τα σπαράγγια, οι αγκινάρες, οι πατάτες, τα καρότα, το σπανάκι, τα όσπρια και το ρύζι.

5.      Περιορίστε την κατανάλωση αλατιού. H κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλατιού, λόγω του νατρίου που περιέχει, προκαλεί κατακράτηση υγρών και επομένως πρήξιμο, κυρίως στην κοιλιά και στα πόδια. Αντικαταστήστε το αλάτι με λεμόνι, ρίγανη και άλλα μπαχαρικά.

6.      Περιορίστε τα γλυκά. Η ζάχαρη αυξάνει τα επίπεδα ινσουλίνης, η οποία μειώνει την ικανότητα του οργανισμού να αποβάλλει το πλεονάζον νάτριο. Επίσης, μειώστε ή αποφύγετε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών ή προϊόντων από άσπρο αλεύρι.

7.      Αποφύγετε την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε νάτριο, όπως τα αλλαντικά, τα παστά, τα καπνιστά ψάρια, τις σάλτσες, τα αλμυρά μπισκότα κ.λπ. Προσοχή με τις κονσέρβες γιατί μπορεί να διευκολύνουν αλλά οι περισσότερες περιέχουν αυξημένα επίπεδα νατρίου. Αν πρόκειται για κονσέρβα, επιλέξτε τόνο, σαρδέλες, καλαμπόκι, μανιτάρια και ντομάτα για πολτό. Αποφύγετε τα έτοιμα γεύματα μεγάλης διάρκειας ζωής γιατί είναι βέβαιο πως περιέχουν πολλά συντηρητικά και νάτριο. Ειδικά οι γυναίκες που έχουν προβλήματα με τον κύκλο τους, π.χ. προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, πρέπει να μειώνουν το αλάτι από τη διατροφή τους, τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν από την περίοδο.

Βέβαια υπάρχουν και ορισμένα βότανα που βοηθούν στην καταπολέμηση της κατακράτησης. Μερικά από αυτά είναι: Άνηθος, Βασιλικός, Μαϊντανός, Σχινόπρασο, Λεμονόχορτο, Κόλιαντρο, Πράσινη μέντα, Μάραθος, Σημύδα, Φινόκιο, Κόκκινο σταφύλι, Μύρτιλλο, Πράσινο τσάι, Μίσχοι κερασιάς. Τα αφεψήματα προετοιμάζονται με φρέσκα ή αποξηραμένα βότανα, ή ακόμα και με φακελάκια έτοιμα για χρήση. Βυθίστε 1-2 κουταλιές βότανου σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό, αφήστε το να ελευθερώσει τα ενεργά συστατικά του για 10 λεπτά και στη συνέχεια στραγγίστε το αφέψημα και πιείτε το. Την περίοδο της θεραπείας, το αφέψημα θα πρέπει να καταναλώνεται 2-3 φορές την ημέρα (1 φλιτζάνι τη φορά).

ΑΣΚΗΘΕΙΤΕ:

Και σαν τελευταία συμβουλή είναι η άσκηση. Εντάξτε καθημερινά στο πρόγραμμα σας την άσκηση, δηλαδή κολύμπι, χορό ή περπάτημα, καθώς βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου που παρατηρείται κατά τον καθιστικό τρόπο ζωής.


Η Εμμανουέλα Φωτεινού είναι Βιολόγος και αποφοίτησε από το τμήμα Θετικών Επιστημών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι μεταπτυχιακές της σπουδές συνεχίστηκαν στο Βιολογικό Αθήνας όπου απέκτησε με Άριστα τον τίτλο της κλινικής Βιοχημικού με εξειδίκευση στη Μοριακή Διαγνωστική. Η κατεύθυνση που εξειδικεύτηκε είναι αυτός της κλινικής βιοχημείας και της έρευνα στον καρκίνο. Παράλληλα ασχολήθηκε με την προληπτική Ιατρική βασισμένη στη διατροφή παίρνοντας πιστοποίηση από το University of California San Francisco. Η πρακτική εφαρμογή της ολιστικής προσέγγισης σε θέματα υγείας βασισμένα στη διατροφή συμπληρώθηκε με ιδιωτικό διετές πτυχίο για τη λήψη του τίτλου του Σύμβουλου Διατροφής. Είναι ιδιοκτήτρια από το 2014 του Πρότυπου Κέντρου Ευεξίας στο κέντρο της Αθήνας και παρέχει συμβουλές βελτίωσης της υγείας και της εικόνας μας βασισμένες σε αλλαγές της διατροφής μας που οδηγούν σε ορθότερη βιοχημεία του σώματος μας. Στο χώρο της παρέχονται συμβουλές για θέματα που αφορούν την οστεοπόρωση , τον πονοκέφαλος , τη μυϊκή ενδυνάμωση , το λεμφοίδημα ,την αντιγήρανση, την ενεργοποίηση του μεταβολισμού στη κλιμακτήριο , την τόνωση του ανοσοποιητικού, την απώλεια βάρους , την ενυδάτωση , την λεμφική αποσυμφόρηση , την ευεξία και την πνευματική τόνωση, την αποτοξίνωση και όχι μόνο. Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα συνεδρίων ως ομιλήτρια και έχει δημοσιεύσει σε διεθνή περιοδικά. Ασχολείται με την αρθρογράφηση σε ηλεκτρονικά περιοδικά με θέματα που αφορούν τη διατροφή και την υγεία . Εργάζεται επιπλέον ως σύμβουλος ευεξίας σε αθλητικούς ομίλους καθώς και σε φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης για την σωστή καθοδήγηση των νέων. Διοργανώνει πληθώρα βιωματικών εργαστηρίων για τη διαχείριση του φαγητού και έχει ένα ευρύ πλαίσιο συνεργατών για τη συμπληρωματική αντιμετώπιση ειδικών θεμάτων που αποτελείται από πολλές ειδικότητες όπως φυσικοθεραπευτή , ψυχολόγο , νοσηλευτή , αισθητικό κ.α.

INSTAGRAM FEED