“ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΤΕ” ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΡΑΤΗΣΗ ΥΓΡΩΝ
Σε όλες τις γυναίκες λίγο πολύ θα έχει γίνει κουραστική και ενοχλητική η κατάσταση της λεγόμενης ¨κατακράτησης υγρών¨, η οποία προκαλεί αύξηση βάρους και ένα δυσάρεστο αίσθημα πρηξίματος. Τι είναι αυτό όμως τελικά που προκαλεί την κατακράτηση υγρών και πως μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε διατροφικά;
ΑΙΤΙΑ:
Η κατακράτηση υγρών οφείλεται κυρίως στη δράση των οιστρογόνων που αναγκάζει τα νεφρά να κατακρατούν περισσότερο νάτριο, το οποίο με τη σειρά του κατακρατεί περισσότερο νερό. Σε έναν φυσιολογικό οργανισμό, ο οποίος δεν πάσχει από προβλήματα υγείας, όπως καρδιακή ή νεφρική ανεπάρκεια, η κατακράτηση υγρών μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες.
Μερικοί από αυτοί είναι:
· Προεμμηνορυσιακό σύνδρομο
· Ορμονικές μεταβολές
· Κακή κυκλοφορία του αίματος
· Λήψη φαρμάκων
· Μειωμένη πρόσληψη νερού
· Αυξημένη πρόσληψη αλατιού
· Καθιστική ζωή
ΔΙΑΤΡΟΦΗ:
Οπότε πως μπορείτε να καταπολεμήσετε την κατακράτηση; Ακολουθείστε τις παρακάτω οδηγίες και σίγουρα θα απαλλαχτείτε από αυτήν την ενοχλητική κατάσταση.
1. Αυξήστε την πρόσληψη υγρών. Καταναλώστε όσο νερό μπορείτε, ακόμα και όταν δεν αισθάνεστε δίψα.
2. Καταναλώστε τροφές οι οποίες έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό. (Τέτοιες τροφές είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία περιέχουν έως και 90% νερό. Να προτιμάτε να καταναλώνετε τα τρόφιμα κυρίως ωμά (π.χ. λαχανικά) ή να τα βράζετε (π.χ. πατάτες) παρά να τα ψήνετε ή να τα τηγανίζετε, ώστε να διατηρούν τα φυσικά υγρά τους)
3. Περιορίστε το αλκοόλ, καθώς έχει την ιδιότητα να αφυδατώνει τον οργανισμό.
4. Αυξήστε την πρόσληψη καλίου. Το κάλιο βοηθάει στην απομάκρυνση της περίσσειας ποσότητας νατρίου και στη διατήρηση του φυσιολογικού ισοζυγίου ύδατος. Τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι η μπανάνα, το πορτοκάλι, το πεπόνι, ο ανανάς, τα ξερά φρούτα, οι ξηροί καρποί, οι ηλιόσποροι, η ντομάτα, τα μανιτάρια, το λάχανο, τα σπαράγγια, οι αγκινάρες, οι πατάτες, τα καρότα, το σπανάκι, τα όσπρια και το ρύζι.
5. Περιορίστε την κατανάλωση αλατιού. H κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλατιού, λόγω του νατρίου που περιέχει, προκαλεί κατακράτηση υγρών και επομένως πρήξιμο, κυρίως στην κοιλιά και στα πόδια. Αντικαταστήστε το αλάτι με λεμόνι, ρίγανη και άλλα μπαχαρικά.
6. Περιορίστε τα γλυκά. Η ζάχαρη αυξάνει τα επίπεδα ινσουλίνης, η οποία μειώνει την ικανότητα του οργανισμού να αποβάλλει το πλεονάζον νάτριο. Επίσης, μειώστε ή αποφύγετε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών ή προϊόντων από άσπρο αλεύρι.
7. Αποφύγετε την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε νάτριο, όπως τα αλλαντικά, τα παστά, τα καπνιστά ψάρια, τις σάλτσες, τα αλμυρά μπισκότα κ.λπ. Προσοχή με τις κονσέρβες γιατί μπορεί να διευκολύνουν αλλά οι περισσότερες περιέχουν αυξημένα επίπεδα νατρίου. Αν πρόκειται για κονσέρβα, επιλέξτε τόνο, σαρδέλες, καλαμπόκι, μανιτάρια και ντομάτα για πολτό. Αποφύγετε τα έτοιμα γεύματα μεγάλης διάρκειας ζωής γιατί είναι βέβαιο πως περιέχουν πολλά συντηρητικά και νάτριο. Ειδικά οι γυναίκες που έχουν προβλήματα με τον κύκλο τους, π.χ. προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, πρέπει να μειώνουν το αλάτι από τη διατροφή τους, τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν από την περίοδο.
Βέβαια υπάρχουν και ορισμένα βότανα που βοηθούν στην καταπολέμηση της κατακράτησης. Μερικά από αυτά είναι: Άνηθος, Βασιλικός, Μαϊντανός, Σχινόπρασο, Λεμονόχορτο, Κόλιαντρο, Πράσινη μέντα, Μάραθος, Σημύδα, Φινόκιο, Κόκκινο σταφύλι, Μύρτιλλο, Πράσινο τσάι, Μίσχοι κερασιάς. Τα αφεψήματα προετοιμάζονται με φρέσκα ή αποξηραμένα βότανα, ή ακόμα και με φακελάκια έτοιμα για χρήση. Βυθίστε 1-2 κουταλιές βότανου σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό, αφήστε το να ελευθερώσει τα ενεργά συστατικά του για 10 λεπτά και στη συνέχεια στραγγίστε το αφέψημα και πιείτε το. Την περίοδο της θεραπείας, το αφέψημα θα πρέπει να καταναλώνεται 2-3 φορές την ημέρα (1 φλιτζάνι τη φορά).
ΑΣΚΗΘΕΙΤΕ:
Και σαν τελευταία συμβουλή είναι η άσκηση. Εντάξτε καθημερινά στο πρόγραμμα σας την άσκηση, δηλαδή κολύμπι, χορό ή περπάτημα, καθώς βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου που παρατηρείται κατά τον καθιστικό τρόπο ζωής.