TOP 10 SUPER FOODS

TOP 10 SUPER FOODS

1.     Quinoa

Η quinoa παραμένει άγνωστη σε πολλούς ανθρώπους, ειδικά στην πρακτική έννοια της μαγειρικής και των συνταγών. Η quinoa  συνήθως καταναλώνεται με τον ίδιο τρόπο όπως τα δημητριακά (σιτάρι, βρώμη, κριθάρι, σίκαλη κα). Ωστόσο, δεν είναι δημητριακό αλλά μέλος της ίδιας οικογένειας τροφίμων που περιέχει το σπανάκι, σέσκουλο, και τα τεύτλα.  Πολλοί ερευνητές αναφέρονται στην quinoa ως «ψευτοδημητριακό”. Αυτός ο όρος χρησιμοποιείται συνήθως για να περιγράψει τα τρόφιμα που δεν είναι δημητριακά αλλά μπορούν να αλέθονται εύκολα.

Η Quinoa παρέχει πολλαλπά οφέλη για την υγεία:

Πλήρης πρωτεΐνη . Συνολικός πλούτος σε θρεπτικά συστατικά. Αντιοξειδωτικά οφέλη . Αντιφλεγμονώδη οφέλη .Υψηλό Διατροφικό Προφίλ. Είναι εύπεπτη τροφή. Βοηθά στην αιμάτωση του εγκεφάλου, στη συγκέντρωση και την πνευματική απόδοση. Βοηθά στα καρδιαγγειακά νοσήματα  και τις ημικρανίες

2.    Κεχρί

Το κεχρί είναι μία καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ιδιαίτερα νιασίνη, φολικό οξύ και Β6. Σημαντική είναι η περιεκτικότητά του σε σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο (ένα στοιχείο που προστατεύει την καρδιά μειώνοντας τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, ρίχνει την υψηλή πίεση του αίματος, ελαττώνει τη συχνότητα των κρίσεων ημικρανίας και βοηθά τους ασθενείς που πάσχουν από άσθμα), φώσφορο, κάλιο, χαλκό και ψευδάργυρο.Οι φυτικές ίνες του κεχριού βοηθούν στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης λίθων στη χολή.Εξαιτίας των φυτικών ινών του, το κεχρί καθυστερεί την απορρόφηση σακχάρων στο έντερο, με αποτέλεσμα το επίπεδό τους στο αίμα να αυξάνεται σταδιακά και όχι απότομα. Έτσι, το κεχρί αποτελεί ιδανική τροφή για άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.Το κεχρί έχει την ιδιότητα να αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης στον οργανισμό και με αυτόν τον τρόπο ηρεμεί το σώμα και βελτιώνει τη διάθεση.

3.    Ιπποφαές

Είναι ο βασιλιάς των super foods και έχει όχι ένα όχι 2 αλλά 190 ωφέλημα συστατικά,  οι περισσότερες από τις οποίες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Oι περισσότερες και δραστικότερες (106) έχουν εντοπιστεί στο έλαιο που περιέχουν οι καρποί του. Το ιπποφαές περιέχει ένα μοναδικό συνδυασμό αντιοξειδωτικών συστατικών που δρουν προληπτικά κατά της γήρανσης, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων περιέχει:
Βιταμίνη C: Συνεισφέρει στην απορρόφηση του σιδήρου, βοηθά στο σχηματισμό κολλαγόνου στο δέρμα, στην επούλωση των πληγών, στην επανόρθωση των ιστών και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού.
Βιταμίνη Ε: Επιβραδύνει τη γήρανση των κυττάρων, βοηθά στην οξυγόνωση των ιστών και ενισχύει το γεννητικό σύστημα. Επιταχύνει την επούλωση των πληγών και προστατεύει από την αρτηριοσκλήρυνση.
Βιταμίνη Α: Διατηρεί την υγεία των ματιών και του δέρματος.
Όλα τα μεταλλικά στοιχεία: Ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, χαλκό, κάλιο, σελήνιο και ψευδάργυρο. Είναι απαραίτητα για την πνευματική και σωματική υγεία. Όπως και οι βιταμίνες, δρουν ως καταλύτες σε πολλές βιολογικές αντιδράσεις και οι λειτουργίες τους είναι αλληλένδετες. Το σελήνιο και ο χαλκός έχουν πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Καροτενοειδή: Αποτρέπουν σε μεγάλο βαθμό την οξείδωση των κυττάρων και την καταστροφή τους. Το ιπποφαές περιέχει β-καροτένιο, που είναι πρόδρομος της βιταμίνης Α, καθώς και λυκοπένιο (αντικαρκινική δράση), α-καροτίνη, ζεαξανθίνη (πρόληψη κατά της γεροντικής ωχράς κηλίδας) και λουτεΐνη. Πολλές φορές το ιπποφαές, ανάλογα με την περιοχή στην οποία καλλιεργείται, περιέχει καροτενοειδή σε μεγαλύτερες ποσότητες από κάθε άλλο φυτό.

Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα

Προσφέρει

1.Τόνωση, ευεξία και ενέργεια, γρήγορη ανάρρωση και επούλωση των πληγών.
2. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού, προστασία από τον καρκίνο.
3. Προστασία και ενίσχυση του νευρικού συστήματος, μείωση του άγχους.
4. Ρύθμιση του μεταβολισμού.
5. Αντιμετώπιση της υπερπλασίας του προστάτη, παθήσεων στο συκώτι, καθώς και γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως η ελκώδης κολίτιδα, η οισοφαγίτιδα, η νόσος του Crohn.
6. Προστασία από καρδιαγγειακά προβλήματα, μείωση της κακής χοληστερίνης και του σακχάρου στο αίμα, προστασία των αγγείων, ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος.
7. Ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, τους πόνους της περιόδου και προστασία του αναπαραγωγικού συστήματος. 8. Επανόρθωση ιστών και κυττάρων μετά από μεγάλη έκθεση σε ακτινοβολία.
9. Προληπτική δράση εναντίον οφθαλμικών παθήσεων, όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
1O. Αποτοξίνωση του οργανισμού, οξυγόνωση και ανανέωση των κυττάρων, αντιμετώπιση πρόωρης γήρανσης.
11. Αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων, όπως ακμή, δυσχρωμίες, έκζεμα, έγκαυμα, ψωρίαση, έκζεμα.

4.    Camu Camu

Σκόνη από μούρα Camu Camu. Τα μικρά, μωβ – κόκκινα φρούτα Camu Camu παίρνουμε από τους ομώνυμους θάμνους που φύονται στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, ένα τεράστιο, φυσικό φαρμακείο. Η αυξανόμενη δημοτικότητα των φρούτων του τροπικού δάσους βοηθά στην αειφόρο ανάπτυξη και στη διατήρηση του παραδοσιακού τρόπου ζωής των κατοίκων του δάσους. Τα φρούτα Camu Camu έχουν περισσότερη βιταμίνη C από οποιοδήποτε άλλο γνωστό φρούτο στον κόσμο και έως 30 – 60 φορές περισσότερη από ένα πορτοκάλι. Λόγω της συγκέντρωσης βιταμίνης C, των αντιοξειδωτικών και των φυτοχημικών που περιέχουν, έχουν μια σειρά από ευεργετικές επιδράσεις στον οργανισμό. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλλουν στη διατήρηση υγιών ούλων, ματιών και δέρματος, έχουν αντισηπτική δράση. Περιέχουν, επίσης, αμινοξέα και σε σημαντικά επίπεδα β-καροτένιο, ασβέστιο, σίδηρο, νιασίνη, φώσφορο, ριβοφλαβίνη και θειαμίνη. Θεωρούνται ως φυσικά αντικαταθλιπτικά, γιατί επιδρούν στον εγκέφαλο ενεργοποιώντας τις χημικές ουσίες που σχετίζονται με τη βελτίωση τη διάθεσής μας. Καταπολεμούν το διαβήτη, το άσθμα, την αρτηριοσκλήρωση, την ασθένεια του Πάρκινσον, μειώνουν τις φλεγμονές, βελτιώνουν το αναπνευστικό, βοηθούν στην πνευματική εγρήγορση και διαύγεια, δρουν κατά του ιού του έρπητα, προλαμβάνουν και καταπολεμούν τη γρίπη και το κρυολόγημα κ.α.

Τρόπος χρήσης: 2 κουτ. του γλυκού σε νερό, χυμό ή γιαούρτι. Να λαμβάνεται απογευματινές ώρες.

5.    MACA

Η ρίζα Maca, που τη βρίσκουμε στις πιο ψηλές κορυφές των Άνδεων είναι πλούσια σε μεταλλικά ιχνοστοιχεία και ειδικότερα ψευδάργυρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σελήνιο και σίδηρο. Περιέχει πολλά ωφέλιμα λιπαρά οξέα, όπως λινολεϊκό οξύ, ελαϊκά οξέα, καθώς επίσης και πολυσακχαρίτες. Η ρίζα έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για την τόνωση της λίμπιντο σε άντρες και γυναίκες και την αύξηση της αντοχής και της ενέργειας που οφείλεται πιθανότατα στον ψευδάργυρο και το μαγνήσιο, τα οποία συμβάλλουν στην υγιή σεξουαλική λειτουργία και βοηθούν το σώμα να αντιμετωπίσει φυσικά το άγχος. Σύγχρονες κλινικές δοκιμές σε άντρες έχουν αποδείξει την ευεργετική συμβολή της στη βελτίωση του σπέρματος, που οφείλεται πιθανότατα στην υψηλή συγκέντρωση πρωτεϊνών. Μελετάται επίσης, για την επίδρασή της στις περιπτώσεις ανικανότητας και στειρότητας. Η χρήση της Maca μπορεί να βοηθήσει και σε συμπτώματα χρόνιας κόπωσης. Αυξάνει την ενέργεια του οργανισμού, συμβάλλει στη βελτίωση του αδενικού συστήματος, αυξάνει τη ζωτικότητα, βελτιώνει τον ύπνο, εξισορροπεί συναισθηματικά τον άνθρωπο. Συμβάλλει στην αντιγήρανση και δρα κατά των συμπτωμάτων της οστεοπόρωσης, εξαιτίας του ασβεστίου και της φυτικής πρωτεΐνης που περιέχει.

Τρόπος χρήσης: 1 – 3 κουτ. του γλυκού (ανάλογα με τα κιλά) διαλυμένη σε νερό ή χυμό φρούτων (κυρίως γκρέιπφρουτ). Να λαμβάνεται απογευματινές ώρες.

6.    Σπιρουλίνα

Η σπιρουλίνα:
*Περιέχει περισσότερα από 100 ωφέλιμα θρεπτικά στοιχεία, απολύτως αναγκαία για τον ανθρώπινο οργανισμό.

*Είναι η πλουσιότερη φυτική πηγή πρωτεϊνών.

*Έχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που πρέπει να λαμβάνουμε καθημερινά μέσω των τροφών.

*Διαθέτει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε σίδηρο από όλες τις φυτικές τροφές.

*Αποτελεί πηγή Β12, βιταμίνης που υπάρχει μόνο στις ζωικές τροφές και συνήθως παρατηρείται έλλειψή της στους αποκλειστικά χορτοφάγους.

*Περιέχει πολλά διαφορετικά φυτοθρεπτικά, τα περισσότερα με αποδεδειγμένες αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

*Είναι πλούσια σε γ-λινολεϊκό οξύ, το οποίο χρησιμοποιείται από τον οργανισμό για την παραγωγή της προσταγλανδίνης Ε1, που παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ωφέλειες και από τα επιμέρους συστατικά της
Ορισμένα από τα συστατικά της έχουν θετικά αποτελέσματα και σε άλλους τομείς εκτός της θρέψης: Αμινοξέα: προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα, βελτιώνουν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, ενισχύουν το μυϊκό ιστό. Αντιοξειδωτικά: δρουν κατά των ελεύθερων ριζών, εμποδίζουν την πρόωρη γήρανση. Γ-λινολεϊκό οξύ (CLA): βοηθάει στην αντιμετώπιση του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, συμβάλλει στην ελάττωση της υψηλής χοληστερόλης και στον έλεγχο του σωματικού βάρους, ενισχύει την παραγωγή καλών εικοσανοειδών, ανακουφίζει από χρόνιες φλεγμονές. Σπιρουλάνη: εμποδίζει ή καθυστερεί την ανάπτυξη ορισμένων ιών. Μελετάται η δράση της σε ασθενείς που πάσχουν από ΑΙDS.Φυκοκυανίνη: δρα αντιοξειδωτικά, υποστηρίζει την αποτοξινωτική δράση ήπατος και νεφρών, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Χλωροφύλλη: βοηθάει στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, διεγείρει τη λειτουργία του εντέρου και του ήπατος, συμβάλλει στην απομάκρυνση των τοξινών.

7.    Μαστίχα

Η μαστίχα, τα φύλλα και τα κλαδιά του μαστιχόδεντρου έχουν ευεργετικά οφέλη για τον οργανισμό:

*Η μαστίχα της Χίου μπορεί να απομακρύνει υπολείμματα τροφών από τα δόντια αν δεν υπάρχει δυνατότητα να τα βουρτσίσουμε μετά το γεύμα και γενικά συμβάλλει στην καλύτερη στοματική υγιεινή.

*Έχει αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση

*Έχει ευεργετική δράση στις παθήσεις του πεπτικού συστήματος

*1 γραμμάριο μαστίχας την ημέρα για μισό μήνα σύμφωνα με έρευνες μπορεί να καταπολεμήσει το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού που ευθύνεται για την εμφάνιση του γαστρικού έλκους

*Παίζει σημαντικό ρόλο στην επούλωση τραυμάτων και βοηθάει στην ανάπλαση της επιδερμίδας

*Έχει προστατευτικό ρόλο κατά της αθηροσκληρωτικής διαδικασίας αφού μπορεί να «μπλοκάρει» την οξείδωση της LDL χοληστερίνης

8.    Μαύρο κύμινο

Το Μαύρο Κύμινο θεραπεύει τα πάντα εκτός από το θάνατο»

Το λάδι του Μαύρου Κύμινου ονομάζεται “ λάδι των Φαραώ”, διότι βρέθηκε σε τάφο του Tutankhamen και άλλων αιγυπτίων Φαραώ.
Είναι γνωστό ότι είχε χρησιμοποιηθεί …από την Κλεοπάτρα για τις ιδιότητες του στην υγεία και την ομορφιά. Ο έλληνας γιατρός Διοσκουρίδης το χρησιμοποιούσε για τους πονοκεφάλους, την ρινικήσυμφόρηση, τον πονόδοντο και τα εντερικά παράσιτα. Ο Ιπποκράτης, ο παππούς της σημερινής επιστημονικής ιατρικής το θεωρεί πολύτιμο στις ηπατικές και πεπτικές διαταραχές. Το έλαιο από μαύρο κύμινο παράγεται από το σπόρο του αιγυπτιακού φυτού Nigella sativa μετά από ήπια ψυχρή πίεση. Το λάδι του sativa nigella είναι τόσο ευεργετικό γιατί περιέχει πάνω από εκατό συστατικά όπως αρωματικά έλαια, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και ένζυμα.

9.    Αλόη

Ένας θησαυρός πολύτιμων ιδιοτήτων
Το ζελέ της Aloe Vera περιέχει πάνω από 75 γνωστά συστατικά, η συνέργεια των οποίων οδηγεί στην ενίσχυση της δράσης τους. Η Aloe Vera είναι πηγή βιταμινών, με κυριότερες τις Β, C, Ε και β-καροτίνη (πρόδρομο της βιταμίνης Α). Περιέχει μέταλλα και ιχνοστοιχεία, κυρίως μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, σίδηρο και σελήνιο, αλλά και αμινοξέα, που είναι οι «οικοδομικοί λίθοι» των πρωτεϊνών. Επίσης, είναι πλούσια σε σακχαρίτες, ένζυμα που βοηθούν στη διάσπαση της τροφής, στερόλες, ανθρακινόνες (παυσίπονες ουσίες) και σαλικυλικό οξύ. Χάρη στα συστατικά της και τη συνέργειά τους, η αλόη διεισδύει βαθιά στο δέρμα, το καθαρίζει και αποτελεί φυσικό αναισθητικό. Ενισχύει την ανάπτυξη νέων κυττάρων, βελτιώνει τη λειτουργία των ιστών και επουλώνει τα τραύματα. Έχει αντιβιοτική, αντιμυκητιακή και αντιφλεγμονώδη δράση, τονώνει το ανοσοποιητικό, ηρεμεί το νευρικό σύστημα, καθαρίζει τα έντερα και αποτοξινώνει τον οργανισμό.

Σε ποιες περιπτώσεις βοηθά
Τις περισσότερες φορές η αλόη χρησιμοποιείται ως καταπραϋντικό σε διάφορους ερεθισμούς του δέρματος, όπως εγκαύματα, κάλους, ουλές, έρπη. Η αλόη απορροφάται γρηγορότερα από το νερό και έτσι το δέρμα επουλώνεται γρήγορα. Επιπλέον, η αλόη κρατά το δέρμα απαλό και χρησιμοποιείται για την περιποίηση του σώματος και των μαλλιών, καθώς ενυδατώνει, αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου και ενισχύει τη φυσική τους άμυνα. Θεωρείται αποτελεσματική θεραπεία για την αντιμετώπιση της ακμής, επιβραδύνει τη γήρανση του δέρματος και καταπολεμά τη φαγούρα, τις δερματικές αλλεργίες, τα τσιμπήματα των εντόμων, τα εκζέματα και τις μυκητιάσεις, ενώ μπορεί να περιορίσει ακόμα και την ψωρίαση. Όμως, η δράση της δεν είναι μόνο εξωτερική, αλλά και εσωτερική. Φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, να περιορίζει τους μυϊκούς και σκελετικούς πόνους, τους κολικούς και τις κρίσεις άσθματος. Επίσης, τονώνει την πεπτική λειτουργία και καταπολεμά διαταραχές, όπως η δυσκοιλιότητα και η δυσπεψία, ενώ ενισχύει και το ανοσοποιητικό, γι’ αυτό και έχει χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς με AIDS και καρκίνο.

10.  Σπόροι Κάνναβης

Οι αποφλοιωμένοι σπόροι κάνναβης γευστικά είναι παρόμοιοι με κουκουναρόσπορο και ηλιόσπορο ενώ αποτελούν ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα (υπερτροφή!). Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πλήθος νόστιμων και θρεπτικών συνταγών. Περιέχουν περίπου 30% πλήρη πρωτεΐνη, γεγονός που τους καθιστά ιδανικούς για χορτοφάγους, γιατί υποκαθιστά με επιτυχία όλα τα είδη ζωικών πρωτεϊνών.

Οι σπόροι κάνναβης είναι πλούσιοι σε Aπαραίτητα Λιπαρά Οξέα (EFA), με περίπου 45% περιεκτικότητα σε λάδι και μπορούν να ικανοποιήσουν την καθημερινή σας ανάγκη για πρόσληψη της ιδανικής αναλογίας σε Ωμέγα-3 και Ωμέγα-6 λιπαρά οξέα. Το μαγνήσιο και η υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη που επίσης περιέχουν, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση καλής υγείας σε περιόδους με μεγαλύτερο φορτίο εργασίας ενώ διατηρούν την ισορροπία σε περιόδους αυξημένου άγχους. Άλλα μεταλλικά στοιχεία που βρίσκονται σε αφθονία στους σπόρους κάνναβης είναι το ασβέστιο, το κάλιο, το μαγνήσιο και το σίδηρο. Οι σπόροι κάνναβης αποτελούν επίσης μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης Ε.

Tα προϊόντα μας είναι προσφορά του καταστήματος Κράταιγος

Αγίας Σοφίας 56