Λαδερά για τα καλοκαιρινά μεσημέρια
Μπριάμ
Υλικά:
½ κιλό μελιτζάνες
1 κιλό κολοκυθάκια
2 πράσινες πιπεριές
2 κρεμμύδια κομμένες σε ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδο
4 μέτριες τομάτες
1 κουταλάκι του τσαγιού ζάχαρη
Αλάτι-Πιπέρι
1 φλιτζάνι λάδι
Εκτέλεση:
1. Ανάψτε το φούρνο σας σους 170 βαθμούς.
2. Κόψτε τις μελιτζάνες σε ροδέλες και βάλτε τις σε αλατισμένο νερό, για να ξεπικρίσουν.
3. Κόψτε τα κολοκυθάκια σε ροδέλες.
4. Κόψτε τις πιπεριές σε κρίκους.
5. Λειώστε το σκόρδο.
6. Ψιλοκόψτε τις τομάτες.
7. Ξεπλύνετε τις μελιτζάνες από το αλατόνερο και ακουμπήστε τες σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
8. Βάλτε το λάδι σε ένα τηγάνι να ζεσταθεί και τσιγαρίστε διαδοχικά όλα τα λαχανικά. Πρώτα τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Τα βγάζετε και τα αραδιάζετε στο ταψί. Έπειτα τα κολοκύθια, στη συνέχεια τις πιπεριές, μετά τις μελιτζάνες και τέλος, ρίξτε τις ψιλοκομμένες τομάτες, το αλατοπίπερο και τη ζάχαρη, για να πάρουν μια βράση.
9. Περιχύστε με τη σάλτσα τα λαχανικά που είναι ήδη στο ταψί, ρίξτε και 1 φλιτζάνι νεράκι και φουρνίστε το για μια ώρα περίπου.
Το μυστικό μου:
Πασπαλίστε τα λαχανικά με κομματάκια φέτας και ρίξτε από πάνω τη σάλτσα. Γίνεται πολύ πικάντικο και νόστιμο.
Μελιτζάνες λαδερές στο φούρνο
Υλικά:
1 κιλό μελιτζάνες
Αλάτι
2 κρεμμύδια
1 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι
2 μεγάλες πιπεριές
4 τομάτες
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
2 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
Μαϊντανό
Εκτέλεση:
1. Κόβετε τις μελιτζάνες σε χοντρές φέτες και τις πασπαλίζετε με αλάτι και τις αφήνετε για 1 ώρα, να ξεπικρίσουν. Τις ξεπλένετε και τις στραγγίζετε.
2. Ξεφλουδίζετε και ψιλοκόβετε τις τομάτες.
3. Βάζετε το λάδι στο τηγάνι και τσιγαρίζετε ελαφρώς τις μελιτζάνες.
4. Τις βγάζετε και τις ακουμπάτε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
5. Ρίχνετε στο τηγάνι το χοντροκομμένο κρεμμύδι και μόλις γίνει διάφανο, προσθέτετε τις τομάτες, τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι και το σκόρδο και τα αφήνετε να σιγοβράσουν για 5 λεπτά.
6. Στρώνετε τις μελιτζάνες σε ένα πυρίμαχο και τις περιχύνετε με τη σάλτσα.
7. Το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, για 30 λεπτά στους 175ο βαθμούς.
8. Όταν το βγάλετε, το πασπαλίζετε με μαϊντανό.
Αν σας αρέσει η γεύση, μπορείτε να το πασπαλίσετε πριν το βάλετε στο φούρνο, με τριμμένη φέτα.
Ανθή Λαμπίρη