Εύκολα γλυκά με καλοκαιρινά φρούτα
ΠΑΝΕΥΚΟΛΗ ΤΑΡΤΑ ΦΡΟΥΤΩΝ
Βάση
1 φύλλο έτοιμη σφολιάτα
1 αβγό χτυπημένο
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
Κρέμα
115γραμμ. τυρί Philadelphia
φλιτζάνι του τσαγιού κρέμα γάλακτος
½ κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
1 βανίλια
Φρούτα
2 φλιτζάνια του τσαγιού μύρτιλλα, ή φράουλες, ή ρόγες σταφυλιού, ή οποιοδήποτε άλλο φρούτο σας αρέσει.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ανάβουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
Τετραγωνίζουμε τη σφολιάτα γιατί είναι συνήθως παραλληλόγραμμη.
Τη βάζουμε σε ένα ταψί πάνω σε λαδόκολλα.
Με ένα κοφτερό μαχαιράκι, τη χαράζουμε γύρω-γύρω χωρίς να τη κόψουμε για να σχηματίσουμε μια μπορντούρα 2,5 εκατοστών.
Χτυπάμε το αυγό και αλείφουμε με ένα πινελάκι τη μπορντούρα και τη πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη.
Φουρνίζουμε τη σφολιάτα για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει ροδοκόκκινο χρώμα και να φουσκώσει.
Τη βγάζουμε από το φούρνο και με προσοχή, τη χαράζουμε πάλι στη μπορντούρα και πιέζουμε ελαφρώς το εσωτερικό μέρος της, για να σπάσει το επάνω μέρος.
Αυτή θα είναι…η φωλιά μας, που θα βάλουμε τη κρέμα και τα φρούτα.
Χτυπάμε με το μίξερ χειρός το τυρί να αφρατέψει.
Προσθέτουμε λίγη-λίγη τη κρέμα γάλακτος και στη συνέχεια τις 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη, το ξύσμα και τη βανίλια.
Απλώνουμε τη κρέμα στη φωλιά της σφολιάτας.
Προσθέτουμε από πάνω τα φρούτα και τα πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη.
ΓΙΑΡΜΑΔΕΣ ΜΕ ΠΑΓΩΤΟ ΚΑΙ ΜΑΡΕΓΚΑ
2 μεγάλους ώριμους γιαρμάδες κομμένους στα δυο (4τεμ.)
2 ασπράδια αβγών
Ελαχιστότατο αλάτι
4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
½ κουταλάκι του γλυκού άρωμα πικραμύγδαλου, ή βανίλιας
4 μπάλες βανίλια παγωτό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ανάβουμε το φούρνο στο φουλ.
Βάζουμε το ταψί που θα ψήσουμε τους γιαρμάδες στη κατάψυξη για 10 λεπτά τουλάχιστον.
Με το μιξεράκι χειρός χτυπάμε τα ασπράδια με λίγο αλατάκι, να γίνουν μαρέγκα που να στέκεται. Ρίχνουμε λίγη-λίγη τη ζάχαρη, το πικραμύγδαλο, ή τη βανίλια, χτυπώντας συνέχεια, μέχρι η μαρέγκα να γίνει σφιχτή και γυαλιστερή.
Ανοίγουμε τους γιαρμάδες στα δυο, βγάζουμε το κουκούτσι, και κόβουμε μια λεπτή φέτα από το κάτω στρογγυλό μέρος, για να αποκτήσει ο γιαρμάς επίπεδη βάση και να μη τραμπαλίζεται στο ταψί.
Βγάζουμε το ταψί από τη κατάψυξη και τοποθετούμε τους γιαρμάδες. Βάζουμε σε κάθε έναν γιαρμά μέσα στο βαθούλωμα μια μπάλα παγωτό και τη σκεπάζουμε καλά με τη μαρέγκα.
Τους φουρνίζουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι η μαρέγκα να πάρει χρώμα.
Τους σερβίρουμε αμέσως.
ΦΡΟΥΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΡΟΔΑΚΙΝΑ
8 ροδάκινα κομμένα σε λεπτές φέτες
½ φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις, συν 2 κουταλιές της σούπας
6 κουταλιές της σούπας παγωμένο βούτυρο κομμένο σε κυβάκια
1 κουταλάκι του γλυκού μπαίκιν πάουντερ
2/3 φλιτζάνι του τσαγιού κρέμα γάλακτος
Ελάχιστο αλάτι
Παγωτό βανίλια (Προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ανάβουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα κομμένα ροδάκινα με ? φλιτζάνι ζάχαρη και 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι. Μεταφέρουμε τα ροδάκινα σε ένα τετράγωνο ταψάκι.
Ανακατεύουμε με το μίξερ το 1 ? φλιτζάνι αλεύρι, το ? φλιτζάνι ζάχαρη, το βούτυρο, το μπαίκιν πάουντερ και το ελάχιστο αλάτι, μέχρι να γίνουν σαν ψίχουλα.
Προσθέτουμε τη κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να υγρανθεί. Η εικόνα του μίγματος θα είναι κάπως ανάγλυφη.
Βάζουμε πάνω στα ροδάκινα κουταλιές-κουταλιές αυτό το μείγμα
Το φουρνίζουμε και το ψήνουμε για 50-60 λεπτά.
Σερβίρεται σκέτο, ή με παγωτό.
Ανθή Λαμπίρη