close
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Χρωματιστές καλοκαιρινές σαλάτες για τα ζεστά μεσημέρια

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ ΚΑΡΥΔΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ ΤΥΡΙ

Πικάντικα καρύδια, ή καρύδια πεκάν

½ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα

? κουταλάκι του γλυκού τριμμένο κόλιανδρο

1/8 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

1 κουταλιά της σούπας βούτυρο

1 φλιτζάνι του τσαγιού καρύδια, ή καρύδια πεκάν

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Σε ένα μπολάκι αναμείξτε την πάπρικα με το κόλιανδρο, το καγιέν, το αλάτι και το πιπέρι και αφήστε τα στην άκρη.

2. Σε ένα τηγανάκι και σε μέτρια θερμοκρασία, βάλτε τη ζάχαρη να λιώσει και να σκουρύνει.

3. Με προσοχή για να μη καείτε, προσθέστε το βούτυρο, και όλα τα μπαχαρικά, που έχετε στο μπολάκι. Ανακατέψτε τα.

4. Ρίξτε μέσα στο μείγμα τα καρύδια. Ανακατέψτε τα καλά για να καλυφθούν από την πικάντικη καραμέλα και αδειάστε τα σε βουτυρωμένη λαδόκολλα.

5. Αφήστε τα να κρυώσουν, ξεχωρίστε τα και είναι έτοιμα για τη σαλάτα.

Ντρέσινγκ

115γραμμ. Κατσικίσιο τυρί

2 κουταλιές της σούπας buttermilk* (ξινόγαλο)

1 κουταλιά της σούπας μέλι

1 κουταλάκι του γλυκού λευκό ξύδι

2 κουταλιές της σούπας λάδι

κουταλάκι του γλυκού λευκό πιπέρι

Λίγο αλάτι

1 κουταλάκι και του γλυκού εστραγκόν

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Αναμιγνύετε όλα τα υλικά του ντρέσινγκ σε ένα μπολάκι, μέχρι να γίνουν κρέμα και τα αφήνετε στην άκρη.

*Buttermilk: Σε ένα γυάλινο βάζο, βάλτε 1 κουταλιά της σούπας λευκό ξύδι, ή 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού. Προσθέστε, 1 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα πλήρες και ανακατέψτε το.

Περιμένετε 5 λεπτά και είναι έτοιμο. Τόσο απλό!

Σαλάτα

1 κρεμμύδι κομμένο σε δαχτυλίδια

Λίγο λάδι

8 φλιτζάνια διάφορες σαλάτες, όπως μαρούλι, άισμπεργκ και ότι άλλο σας βρίσκετε από λίγο, για να υπάρχει ποικιλία στο χρώμα και τη γεύση.

Αλάτι και πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Τσιγαρίζετε τα δαχτυλίδια των κρεμμυδιών με λίγο λάδι, μέχρι να πάρουν χρώμα και να γίνουν τραγανά. Αδειάστε τα να κρυώσουν, σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

2. Βάζετε όλα τα σαλατικά σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνετε τη μισή ντρέσινγκ.

3. Προσθέτετε αλάτι, πιπεράκι, τα τσιγαρισμένα κρεμμύδια, τα καραμελωμένα καρύδια, τα ανακατεύετε και περιχύνετε τη σαλάτα με το υπόλοιπο ντρέσινγκ.

ΙΤΑΛΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ

1/3 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι

1/3 φλιτζάνι του τσαγιού ξύδι με εστραγκόν

1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη

1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο ψιλοκομμένο θυμάρι, ή αποξηραμένο

½ κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα σε σκόνη

2 σκελίδες σκόρδου λειωμένες

1 βαζάκι αγκινάρες στην άλμη, στραγγιγμένες

1 σαλάτα Γαλλική χονδροκομμένη

1 πορτοκαλί πιπεριά κομμένη σε λωρίδες

1 τριμμένο καρώτο

1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες

Μαύρες και πράσινες ελιές, χωρίς κουκούτσι

½ αγγούρι κομμένο σε ροδέλες

1 κουτί cottage cheese

Φρεσκοκομμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Βάζουμε τα πρώτα 6 υλικά σε ένα βάζο με καπάκι και τα χτυπάμε να αναμειχθούν καλά. Βάζουμε μέσα τις αγκινάρες, κλείνουμε το καπάκι, ανακινούμε το βαζάκι και το βάζουμε στο ψυγείο για να μαρινάρουμε τις αγκινάρες, τουλάχιστον για 4 ώρες, ή από την προηγουμένη.

2. Βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ, τα ανακατεύουμε, τα περιχύνουμε με τις αγκινάρες και τη μαρινάδα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Η ΣΑΛΑΤΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ

Σος ροκφόρ

1 μποτίλια μπίρα

½ φλιτζάνι του τσαγιού σπιτική μαγιονέζα*

½ φλιτζάνι του τσαγιού sour cream* (ξινή κρέμα)

1 φλιτζάνι τυρί ροκφόρ χοντροκομμένο και λίγο ακόμα για το γαρνίρισμα

1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού

Αλάτι

Πιπέρι φρεσκοκομμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Βάλτε τη μπίρα σε ένα κατσαρολάκι να βράσει, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε τη να σιγοβράζει, μέχρι να μείνει η μισή.

2. Βάλτε σε ένα μπολ τη μαγιονέζα*, τη sour cream* και το χοντροκομμένο ροκφόρ. Προσθέστε 1/3 φλιτζάνι του τσαγιού βρασμένη μπίρα, το χυμό του λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και ανακατέψτε τα καλά με ένα πιρούνι.

*Μαγιονέζα σπιτική

Τα υλικά είναι για 300ml μαγιονέζα

2 κρόκους αβγών

1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα

1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι

Αλάτι

Λευκό πιπέρι

250ml καλαμποκέλαιο

2 κουταλάκια του γλυκού χυμό λεμονιού

Δεν χρειάζεται μίξερ χεριού, είναι πολύ εύκολη και με το σύρμα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Χτυπήστε σε ένα μπολ τους κρόκους με τη μουστάρδα, το ξύδι και ελάχιστο αλάτι.

2. Συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίξτε το λάδι αρχικά σταγόνα-σταγόνα και μόλις αρχίσει να πήζει, αφήστε το να τρέχει μέσα στη μαγιονέζα.

3. Μόλις πήξει, προσθέστε το χυμό του λεμονιού και το αλατοπίπερο.

*Sour cream

1 φλιτζάνι του τσαγιού Buttermilk

2 φλιτζάνια του τσαγιού κρέμα γάλακτος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Βάλτε το 1 φλιτζάνι Buttermilk σε ένα μπολ και προσθέστε τα 2 φλιτζάνια της κρέμας γάλακτος.

2. Ανακατέψτε τα, σκεπάστε τα με ένα τουλπάνι, ή μια λεπτή καθαρή πετσέτα και αφήστε τα σε θερμοκρασία δωματίου για 24 ώρες.

3. Μετά από 24 ώρες η κρέμα θα έχει πήξει και μπορείτε να τη συντηρήσετε στο ψυγείο για 1 εβδομάδα.

Σημ: Η Sour cream είναι καταπληκτική πάνω σε ψητές πατάτες, σε σαλάτες, σε μπουρίτος, για ντιπ με λαχανικά και σε πολλά άλλα πιάτα.

Μεθυσμένα καρύδια

½ φλιτζάνι καρύδια, ή καρύδια πεκάν

φλιτζάνι του τσαγιού βρασμένη μπίρα

1 κουταλιά της σούπας μαύρη ζάχαρη

Αλάτι

1/8 κουταλάκι του γλυκού τσίλι σε σκόνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Κόψτε τα καρύδια στη μέση. Βάλτε τα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι να ζεσταθούν και να ελευθερώσουν το άρωμα τους. Ανακατεύετε τα που και που και μη τα αφήσετε να σας καούν.

2. Ρίξτε τους φλιτζάνι του τσαγιού από τη βρασμένη μπίρα, τη ζάχαρη, το αλάτι τη τσίλι και αυξήστε τη θερμοκρασία για να κοχλάσουν και ξαναχαμηλώστε την, μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά και να μείνουν γυαλιστερά.

3. Βγάλτε τα από τη φωτιά και απλώστε τα στην ανάποδη ενός μικρού ταψιού.

7. Όταν κρυώσουν, θα κολλάνε λίγο, αλλά θα είναι πολύ νόστιμα και τραγανά.

Σαλάτα

½ άισμπεργκ

1 κόκκινο μαρούλι

2 κουταλιές της σούπας σουσάμι (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Πλένετε τα σαλατικά, τα κόβετε σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζετε μέσα σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτετε και το σουσάμι.

2. Τα περιχύνετε με τη σος ροκφόρ, βάζετε από πάνω κομμάτια ροκφόρ και τέλος, διακοσμείτε τη σαλάτα, με τα μεθυσμένα καρύδια.

ΠΟΛΥΧΡΩΜΗ ΣΑΛΑΤΑ

450γραμμ. Φασολάκια φρέσκα, ή κατεψυγμένα

½ φλιτζάνι του τσαγιού Buttermilk

1/3 φλιτζάνι του τσαγιού μαγιονέζα

2 κουταλιές της σούπας μηλόξιδο

2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο σχοινόπρασο

2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό

1 τριμμένο κρεμμύδι

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

? κουταλάκι του γλυκού φρεσκοκομμένο πιπέρι

1 μεγάλη Γαλλική σαλάτα χονδροκομμένη

Ντοματίνια κίτρινα και κόκκινα, κομμένα στα δυο

2 κόκκινες και 2 πορτοκαλί πιπεριές κομμένες σε λωρίδες

2 αβοκάντος ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κυβάκια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Βράστε τα φασολάκια μέχρι να κρατάνε λίγο και βάλτε τα στο σουρωτήρι κάτω από τη βρύση, να κρυώσουν και να σταματήσει ο βρασμός τους.

2. Χτυπήστε σε ένα μπολ το buttermilk, τη μαγιονέζα, το ξύδι, το σχοινόπρασο, το μαϊντανό, το κρεμμύδι, το αλάτι και το πιπέρι, μέχρι να αναμειχθούν και αφήστε τα στην άκρη.

3. Σε ένα μεγάλο μπολ, θα συναρμολογήσουμε τη σαλάτα.

4. Βάλτε τη μισή Γαλλική σαλάτα, τα μισά ντοματίνια, τα φασολάκια, τις πιπεριές, την υπόλοιπη σαλάτα και τα υπόλοιπα ντοματίνια.

Τελευταία, βάλτε τα αβοκάντο και περιχύστε τα με τη σάλτσα, μέχρι να καλυφθούν τελείως, για να μη σας μαυρίσουν.

5. Αν δεν τη σερβίρετε αμέσως, σκεπάστε τη σαλάτα με μεμβράνη και βάλτε τη στο ψυγείο.

Ανθή Λαμπίρη


INSTAGRAM FEED