Τι κάνει μια οικογένεια ευτυχισμένη;

Τι κάνει μια οικογένεια ευτυχισμένη;

Άραγε η εικόνα της ευτυχισμένης οικογένειας… παραπέμπει στο χαμόγελο που πρωταγωνιστεί στις διαφημίσεις; Η ευτυχία βρίσκεται στη χαρά και την επικοινωνία ή την αληθινή στήριξη και την αγάπη ανάμεσα στα μέλη της; Μπορεί σήμερα ο χαρακτήρας της οικογένειας να έχει χωριστεί στον παραδοσιακό και το μονογονεϊκό, αλλά τα συναισθήματα μένουν τα ίδια! Ανεξάρτητα από τη συνήθειες της, κάθε ευτυχισμένη και δεμένη οικογένεια διαθέτει τα παρακάτω κοινά χαρακτηριστικά…

Υπάρχει επικοινωνία… μεταξύ της οικογένειας!

Αγάπη, κατανόηση και υπομονή αποτελούν τις τρεις λέξεις που διέπουν μια «δεμένη» οικογένεια. Πρέπει να είστε ειλικρινείς μεταξύ σας και να ακούτε ο ένας τον άλλο με προσοχή, αφού μόνο έτσι θα μπορέσετε να μείνετε ενωμένοι. Δεχθείτε τις σκέψεις των παιδιών ή των γονιών σας, χωρίς να έχετε επικριτικό ύφος και ενθαρρύνετε τους μπροστά σε μια δυσκολία.

Περάστε χρόνο μαζί και γελάστε μέχρι δακρύων

Οι ευτυχισμένες οικογένειες κάνουν διάφορες δραστηριότητες μαζί… κυρίως τον ελεύθερο χρόνο της Κυριακής! Με την πρώτη ευκαιρία μαγειρέψτε και δειπνήστε μαζί στο τραπέζι, παίξτε επιτραπέζια ή βγείτε έξω σαν οικογένεια. Είναι σημαντικό να αποφασίσετε ομαδικώς τις «παραδόσεις» της οικογένειας, όπως είναι το μεσημεριανό τραπέζι ή οι γιορτές στο σπίτι.

Μεταδίδετε το αίσθημα της συντροφικότητας

Πρέπει να παίρνετε αποφάσεις μαζί με τα παιδιά σας, ώστε να αισθάνονται σαν αξιόλογα μέλη της οικογένειας. Πρέπει να είστε σε θέση να απολαμβάνετε το σπίτι σας και να νιώθετε ότι εκεί έχετε το δικό σας καταφύγιο μετά τη δουλειά, ένα μέρος γεμάτο αναμνήσεις. Η συντροφικότητα ανάμεσα στα μέλη μιας οικογένειας… θεωρείται σημείο κατατεθέν.

Υποστηρίξτε τον άλλο… έχετε το ίδιο αίμα!

Όταν ο ένας υποστηρίζει και ενθαρρύνει τον άλλο, είτε αυτός ανήκει στη μεριά των γονέων, είτε των παιδιών, τότε η οικογένεια σίγουρα είναι δεμένη! Κουβαλήστε μαζί το φορτίο και πείστε τον άλλο να δοκιμάσει νέα πράγματα, βεβαιώνοντας τον με πράξεις, ότι πάντα θα βρίσκεστε δίπλα του.

Φερθείτε με στοργή στον άλλο

Οι ευτυχισμένες οικογένειες δείχνουν την αγάπη τους καθημερινά… με διάφορους τρόπους, όπως είναι τα λόγια, ένα μικρό δώρο, μια αγκαλιά. Πείτε στα άλλα μέλη της οικογένειας σας το πως αισθάνεστε και φροντίστε τα όσο περισσότερο μπορείτε, ώστε να καταλάβουν την αγάπη σας.

Αποδεχθείτε τον συγγενή σας, όπως είναι!

Δεν υπάρχει οικογένεια που να μην έχει άτομα με διαφορετικές ανάγκες ή αξίες. Όμως, η ευτυχία βρίσκεται πίσω από την αποδοχή αυτών των διαφορών! Δώστε στον άλλο το χώρο να κινηθεί, σεβαστείτε τις απόψεις του και προσπαθήστε να συγχωρήσετε τα λάθη του.

Διατηρήστε το αίσθημα ασφάλειας μέσα στο σπίτι

Η πραγματική δέσμευση στον άλλο μπορεί να δημιουργήσει ακόμα και ένα αίσθημα ασφάλειας. Ο αδερφός ή οι γονείς σας αποτελούν τα άτομα που έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη σας… από τη γέννα! Νιώστε ασφαλής μαζί τους και τηρήστε τις υποσχέσεις σας χωρίς δικαιολογίες.

Πείτε «όχι» στα παρακάτω :

– Μην μαλώνετε και μην λέτε πράγματα που αργότερα θα μετανιώσετε! Μιλήστε πολιτισμένα και συζητήστε το πρόβλημα χωρίς νεύρα.

– Μην φέρεστε στον άλλο με ασέβεια και μην συμπεριφέρεστε άσχημα και με φωνές.

– Βάλτε στην άκρη τον εγωισμό σας μετά από μια σύγκρουση και μην περιφέρεστε μέσα στο σπίτι χωρίς να μιλάτε με τον άλλο.

– Μην αρνείστε πεισματικά να αποδεχθείτε την άποψη του άλλου. Που ξέρετε μπορεί να αποδειχθεί ότι αυτός έχει το δίκιο με το μέρος του!

– Το χτύπημα και οι βίαιες πράξεις είναι απαγορευμένες για κάθε οικογένεια. Σε μια τέτοια περίπτωση απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό για βοήθεια.

Οι συμβουλές είναι από το flowmagazine.gr