Νοθευμένο μέλι;

Νοθευμένο μέλι;

Θέλετε να είστε σίγουρες ότι το μέλι που ταΐζετε τα παιδάκια σας και απολαμβάνετε κι εσείς είναι ανόθευτο. Μπορείτε να το εξετάσετε με τους εξής απλούς τρόπους:

– Η μελάσα (σάκχαρα και νερό) είναι ένα από τα υλικά που χρησιμοποιείται αρκετές φορές στην νοθεία του μελιού.

Εάν ένα φιτίλι βαμβακιού βυθιστεί σε καθαρό μέλι και μετά προσπαθήσετε με έναν αναπτήρα να το ανάψετε, έστω και δύσκολα θα πάρει φωτιά.

Εάν όμως αυτή η δοκιμή γίνει με αλλοιωμένο μέλι, η παρουσία νερού στη σύνθεσή του δεν επιτρέπει στο μέλι να καεί και έτσι θα παράγει έναν ήχο τριξίματος.

Αυτό συμβαίνει γιατί το νοθευμένο μέλι είναι λιγότερο πυκνό και έχει αρκετή υγρασία.

– Αν μια σταγόνα μελιού βουτηγμένη σε κρύο νερό παραμένει συγκρατημένη και δε διαλυθεί αμέσως, τότε το πιθανότερο είναι να πρόκειται για καθαρό μέλι. Αυτό μπορεί να παρατηρηθεί καλύτερα κοιτάζοντας προς το φως. Αν οι άκρες της σταγόνας αρχίζουν να ανοίγουν κατά τη βύθιση στο νερό, τότε το μέλι πολύ πιθανό να έχει νοθευτεί με ουσίες που φέρουν αρκετή υγρασία.

Για την ακρίβεια σε ένα ποτήρι κρύο νερό το καθαρό μέλι χύνεται στον πυθμένα χωρίς να διαλύεται εύκολα.

– Το μέλι μπορεί επίσης να αλλοιωθεί με την προσθήκη ενός συγκεκριμένου ποσοστού αλευριού ή αμύλου, με σκοπό την αύξηση του βάρους και της λευκότητας του. Αυτού του είδους νοθεία μπορεί να ανιχνευθεί εύκολα με τη μίξη του μελιού με λίγο κρύο νερό.

Εάν το μέλι περιέχει το αλεύρι ή το άμυλο, θα πέσουν στο πάτο του σκεύους, ενώ το ίδιο το μέλι διαλύεται γρήγορα. Όταν το μέλι που αναμίχθηκε με το αλεύρι ή το άμυλο θερμανθεί, το μέλι υγροποιείται στην αρχή και όταν ψυχθεί γίνεται πιο σκληρό.

Σε κάθε περίπτωση πάντως αν υπάρχει ένα ύποπτο μέλι, ειδικά όταν πρόκειται για μεγάλες ποσότητες (που σημαίνει μεγάλο κόστος) θα πρέπει να μένει χωριστά από άλλα μέλια μέχρι να γίνει έλεγχος σε κάποιο εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου και χημικών αναλύσεων, με γνώσεις στα μελισσοκομικά προϊόντα.