Μπισκότα λαχταριστά για τον καφέ

Μπισκότα λαχταριστά για τον καφέ

ΜΠΙΣΚΟΤΕΝΙΑ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΑ ΜΕ ΓΕΜΙΣΗ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ

125 γραμμ. βούτυρο

φλιτζάνι του τσαγιού μαύρη ζάχαρη

1 αβγό

1 φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο

φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο

200γραμμ. λειωμένη σοκολάτα

3 κουταλάκια του γλυκού βούτυρο

½ φλιτζάνι του τσαγιού ψιλοκομμένα ανάλατα φιστίκια Αιγίνης

Για τη γέμιση,

50γραμμ. βούτυρο

1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού

1 κουταλιά της σούπας γάλα

2 κουταλάκια του γλυκού χυμό πορτοκαλιού

φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Σε ένα μικρό μπολ, χτυπήστε με το μίξερ χειρός, το βούτυρο με τη ζάχαρη και το αβγό. Όταν γίνει αφράτο μίγμα, προσθέστε τα κοσκινισμένα τα αλεύρια.

2. Ζυμώστε τη ζύμη, σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και βάλτε τη σε ένα μπολ. Καλύψτε το μπολ με μεμβράνη και βάλτε τη ζύμη στο ψυγείο για 30 λεπτά.

3. Ανάψτε το φούρνο στους 180ο C. Βγάλτε τη ζύμη από το ψυγείο, αλευρώστε πάλι ελαφρώς την επιφάνεια που θα την ακουμπήσετε και ανοίξτε την με τον πλάστη σε φύλλο 3 χιλιοστών πάχους περίπου.

4. Αν έχετε κουπ πατ, χρησιμοποιήστε το δαντελωτό στρογγυλό των 7 εκατοστών και για την εσωτερική τρύπα, το στρογγυλό των 3 εκατοστών. Αν δεν έχετε, δεν πειράζει κάποιο φλιτζάνι, κάποιο μικρό ποτηράκι για σφηνάκι, θα ταιριάζει περίπου στις διαστάσεις που σας δίνω για να κόψετε το ζυμάρι.

5. Με λίγο λειωμένο βούτυρο, βουτυρώστε τα ρηχά ταψιά του φούρνου και ακουμπήστε τα μπισκότα που κόψατε. Μαζέψτε τα κομματάκια της ζύμης που σας περίσσεψαν από το κόψιμο, ζυμώστε τα και ξανανοίξτε φύλλο για τα υπόλοιπα μπισκότα.

6. Όταν τελειώσετε, φουρνίστε τα για 12-15 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν χρώμα.

7. Βάλτε τη σχάρα του φούρνου στον πάγκο της κουζίνας και ακουμπήστε τα μπισκότα, μέχρι να κρυώσουν τελείως.

8. Χτυπήστε με το μιξεράκι χειρός το βούτυρο με το ξύσμα του πορτοκαλιού, μέχρι να μαλακώσει, ρίξτε το γάλα, έπειτα το χυμό και τέλος τη ζάχαρη άχνη.

9. Απλώστε γέμιση στο πρώτο μπισκότο, κολλήστε από πάνω του ένα δεύτερο σαν να κάνετε σάντουιτς και αφήστε τα στην άκρη, μέχρι να τελειώσετε και με τα υπόλοιπα.

10.. Λειώστε τη σοκολάτα με το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία σε ένα κατσαρολάκι.

11. Βουτήξτε το μισό γεμιστό μπισκότο μέσα στο κατσαρολάκι να καλυφθεί από τη σοκολάτα και ακουμπήστε το σε ένα δίσκο, που τον έχετε στρώσει με λαδόκολλα. Έτσι όπως είναι ακόμα επάνω του ζεστή η σοκολάτα, πασπαλίστε την με τα φιστίκια. Συνεχίστε τη διαδικασία με τα επόμενα μπισκότα.

12. Βάλτε το δίσκο με τα μπισκότα για λίγο στο ψυγείο, μέχρι να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΣΚΩΤΣΕΖΙΚΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΒΟΥΤΥΡΟΥ

250γραμμ. βούτυρο

Βανίλια

1/3 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

2  φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις

φλιτζάνι του τσαγιού ρυζάλευρο (Θα το βρείτε στο Super Market, στο ράφι με τις παιδικές τροφές)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Ανάψτε το φούρνο στους 160ο C. Καλύψτε με λαδόκολλα τα ρηχά ταψιά του φούρνου.

2. Χτυπήστε στο μίξερ, το βούτυρο με τη ζάχαρη και τη βανίλια, μέχρι να γίνει ελαφρύ και αφράτο μίγμα.

3. Προσθέστε το αλεύρι και με το φτερό, ή το γάντζο του μίξερ και σε χαμηλή ταχύτητα, συνεχίστε να χτυπάτε το μίγμα, μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

4. Βάλτε τη ζύμη πάνω στη λαδόκολλα που έχετε ήδη στο ταψί και με μια δεύτερη λαδόκολλα από πάνω, ανοίξτε τη μέσα στο ταψί, σε ένα φύλλο που να καλύπτει όλη την επιφάνεια του ταψιού. Τρυπήστε τη ζύμη σε πολλές μεριές με ένα πιρούνι και κόψτε τη σε παραλληλόγραμμα κομμάτια, 2.5Χ7 εκατοστά περίπου.

5. Ψήστε τη για 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

6. Μόλις τη ξεφουρνίσετε, ξανακόψτε τη στα σημεία που την είχατε κόψει πριν τη ψήσετε και αφήστε τα μπισκότα μέσα στο ταψί, να κρυώσουν τελείως.

Σημ: Οι Σκωτσέζοι συνηθίζουν να τα κάνουν στρογγυλά 18 εκατοστών περίπου διαμέτρου και πριν τα ψήσουν τα κόβουν σε τέταρτα.

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΒΟΥΤΥΡΟΥ ΠΑΝΕΥΚΟΛΑ

250γραμμ. βούτυρο

Βανίλια

½ φλιτζάνι του τσαγιού μαύρη ζάχαρη

2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι κοσκινισμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Ανάψτε το φούρνο στους 180ο C. Καλύψτε με λαδόκολλα τα ρηχά ταψιά του φούρνου.

2. Χτυπήστε με το μιξεράκι χειρός το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψει. Προσθέστε τη βανίλια και λίγο-λίγο το κοσκινισμένο αλεύρι.

3. Μεταφέρετε τη ζύμη στο κορνέ με μύτη αστέρι και δημιουργήστε ροζέτες 3 εκατοστών περίπου, στο βουτυρωμένο ταψί.

4. Ψήστε τα μπισκότα για 12-15 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν, βγάλτε τα από το φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν τελείως, μέσα στο ταψί.

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΚΑΡΥΔΑ

125γραμμ. βούτυρο λιωμένο

Βανίλια

½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

1 αβγό

1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο

2 κουταλιές της σούπας κακάο

½ φλιτζάνι του τσαγιού καρύδα

125γραμμ. λευκή κουβερτούρα

30γραμμ. βούτυρο

1 φλιτζάνι του τσαγιού καρύδα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Ανάψτε το φούρνο στους 180ο C. Βουτυρώστε ελαφρώς τα ρηχά ταψιά του φούρνου.

2. Χτυπήστε στο μίξερ το λειωμένο βούτυρο με τη βανίλια, τη ζάχαρη και το αβγό.

3. Προσθέστε το αλεύρι, το κακάο, τη καρύδα και ανακατέψτε τα καλά.

4. Χρησιμοποιήστε σαν μεζούρα ένα κουταλάκι του γλυκού. Βυθίστε το στη ζύμη και πάρτε μια φουσκωτή κουταλιά και ακουμπήστε τη στο ταψί, σε απόσταση 5 εκατοστών τη μια από την άλλη.

5. Ψήστε τα για 15-20 λεπτά περίπου. Κρυώστε τα στη σχάρα του φούρνου, πάνω στον πάγκο της κουζίνας.

6. Σε ένα κατσαρολάκι και σε χαμηλή θερμοκρασία, λειώστε τη λευκή κουβερτούρα με το βούτυρο.

7. Βάλτε πάνω στα μπισκότα μια κουταλιά λειωμένη σοκολάτα πασπαλίστε τα με καρύδα και ακουμπήστε τα στην πιατέλα.. Βάλτε την υπόλοιπη λειωμένη σοκολάτα που σας περίσσεψε σε κορνέ και κάντε σχεδιάκια πάνω στα μπισκότα.

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΚΑΒΟΥΡΝΤΙΣΜΕΝΑ ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΦΙΛΕ

1 φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις

φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη άχνη

1 κουταλιά της σούπας κακάο

155γραμμ. βούτυρο

½ φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένα αμύγδαλα

2 κρόκους αβγών

125γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα

30γραμμ. βούτυρο

½ φλιτζάνι του τσαγιού αμύγδαλα φιλέ καβουρντισμένα

2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Ανάψτε το φούρνο στους 180ο C. Βουτυρώστε ελαφρώς τα ρηχά ταψιά του φούρνου. Βάλτε ένα τηγανάκι χωρίς λάδι να ζεσταθεί και ρίξτε τα αμύγδαλα φιλέ, ανακατεύοντας, να καβουρντιστούν. Αδειάστε τα σε ένα μπολ να κρυώσουν. 2.Κοσκινίστε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το κακάο μέσα σε ένα μπολ.

3. Προσθέστε το βούτυρο και τρίψτε το με τα δάχτυλα σας για να γίνει μαζί με το μίγμα του αλευριού τρίμα, σαν τραχανάς.

4. Ρίξτε τα τριμμένα αμύγδαλα και τους κρόκους και ζυμώστε τα μέσα στο μπολ, να αναμιχθούν. Μεταφέρετε τη ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνια και ζυμώστε τη λίγο ακόμα.

5. Ανοίξτε τη ζύμη με τον πλάστη σας σε φύλλο 3 χιλιοστών περίπου. Κόψτε με το κουπ πατ, ή με φλιτζάνι δισκάκια των 6 εκατοστών. Ακουμπήστε τα στο βουτυρωμένο ταψί. Μαζέψτε ότι ζύμη σας περίσσεψε από το κόψιμο πλάστε την και ανοίξτε την για να κόψετε και τα υπόλοιπα μπισκότα.

6. Ψήστε τα για 12-15 λεπτά. Βάλτε τα στη σχάρα του φούρνου πάνω στον πάγκο της κουζίνας να κρυώσουν.

7. Σε ένα κατσαρολάκι λειώστε τη σοκολάτα με το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία. 8. Βάλτε μια κουταλιά σοκολάτα πάνω στο πρώτο μπισκότο, απλώστε τη λίγο με την ανάποδη του κουταλιού. Ρίξτε από πάνω τα αμύγδαλα και πιέστε τα απαλά με τα δάχτυλα σας, να βυθιστούν και να κολλήσουν. Πασπαλίστε τη μισή επιφάνεια του μπισκότου, με ζάχαρη άχνη. Συνεχίστε την ίδια διαδικασία και στα υπόλοιπα μπισκότα.

9. Τη σοκολάτα που σας περίσσεψε στο κατσαρολάκι, βάλτε τη στο κορνέ και τελειώστε τη διακόσμηση κάνοντας σχεδιάκια πάνω στα μπισκότα.

10. Βάλτε τα μπισκότα για λίγο στο ψυγείο, να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα.

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΠΑΛΜΙΕ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

375 γραμμ. έτοιμη ζύμη ψυγείου σφολιάτα

1 αβγό ελαφρώς χτυπημένο

1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη

? κουταλάκι του γλυκού κανέλλα

200γραμμ. λειωμένη κουβερτούρα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Κόψτε τα φύλλα της σφολιάτας σε παραλληλόγραμμα κομμάτια 14Χ19 εκατοστά περίπου.

2. Χτυπήστε ελαφρώς το αβγό σε ένα μπολάκι και ανακατέψτε τη ζάχαρη με τη κανέλλα σε ένα άλλο μπολάκι.

3. Ξεκινήστε τη διαδικασία με το πρώτο κομμάτι της σφολιάτας. Αλείψτε με ένα πινελάκι τη πάνω επιφάνια με αβγό και πασπαλίστε τη με το μίγμα της ζάχαρης.

4. Διπλώστε τις μεγάλες πλευρές να συναντηθούν στη μέση και αλείφετε όλη την επιφάνια πάλι με λίγο αβγό.

5. Ξαναδιπλώστε πάλι το φύλλο στα δυο αυτή τη φορά.

6. Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβετε τη ζύμη σε φέτες 1ος εκατοστού περίπου και τις ακουμπάτε σε ένα ελαφρώς βουτυρωμένο ταψί, ή σε λαδόκολλα, σε απόσταση 2-3 εκατοστά τη μια από την άλλη. Ανοίξτε λίγο τις κάτω άκρες τους, να δημιουργήσουν ένα μικρό «ν». Βάλτε το ταψί με τα σφολιατάκια στο ψυγείο για 15 λεπτά.

7. Ανάψτε το φούρνο στους 200ο C και ψήστε τα για 10 λεπτά από τη μια πλευρά και 10 λεπτά περίπου από την άλλη, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και να είναι κριτσανιστά. Κρυώστε τα σε σχάρα, πάνω στον πάγκο της κουζίνας.

8. Βάλτε σε ένα δίσκο λαδόκολλα. Λιώστε τη σοκολάτα σε μπαιν-μαρί και αρχίστε να βουτάτε μέσα ένα-ένα τα παλμιέ και να τα ακουμπάτε πάνω στη λαδόκολλα να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα.

Ανθή Λαμπίρη