Τι σημαίνει Θεοφάνεια;

Τι σημαίνει Θεοφάνεια;

Ρίχνουμε τον σταυρό στη θάλασσα! Μαζεύουμε τα Χριστουγεννιάτικα! Τρώμε ψάρι! Ναι αλλά τι σημαίνει Θεοφάνεια!

Λοιπόν…

Τα Θεοφάνεια είναι μεγάλη ετήσια χριστιανική εορτή της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή και παράλληλα, είναι η τελευταία ημέρα των εορτών των Χριστουγέννων και γι’ αυτό μαζεύουμε και τα Χριστουγεννιάτικα στολίδια μας.

Ο σκοπός που ρίχνουμε τον σταυρό στην Θάλασσα ή σε λίμνες και ποταμούς είναι να αναπαραστήσουμε την βάπτιση του Χριστού, ώστε να καθαγιαστούν τα νερά και να φύγει μακριά το κάθε κακό.*

Κατά τον καθαγιασμό των νερών της Θάλασσας και το πιάσιμο του Σταυρού γίνεται από κολυμβητές, όπου νεαρά κυρίως άτομα βουτούν στα παγωμένα νερά για να πιάσουν τον Σταυρό και να λάβουν έτσι την ευλογία του ιερωμένου και να δεχθούν τις τιμές και τις ευχές των συντοπιτών τους.

Επίσης, εκείνη την ημέρα της βάπτισης του Ιησού, εμφανίστηκε ένα περιστέρι που συμβολίζει το Άγιο Πνεύμα και παράλληλα,  ακούστηκε η φωνή του Θεού να λέει… Αυτός είναι ο υιός μου ο αγαπητός! Έχουμε λοιπόν τη φανέρωση του Θεού και γι΄αυτό, ονομάζουμε τη γιορτή, Θεο-φάνεια.

Συγχρόνως λοιπόν, έχουμε την ίδια ημέρα, στο  ίδιο σημείο, τον Ιησού, το Άγιο πνεύμα και τον Θεό, δηλαδή, την Αγία Τριάδα, που είναι η δογματική βάση της Ορθοδοξίας.

Γι΄αυτούς τους λόγους λοιπόν θεωρούμε τόσο σημαντική Θρησκευτικά, την εορτή των θεοφανείων.

Όσον αφορά το έθιμο, ότι των Φώτων τρώμε ψάρι, ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ. Απλά το καθιέρωσαν σαν έθιμο, για την αποτοξίνωση, από την απόλυτη κρεατοφαγία των εορτών.

Όσον αφορά, τον Αγιασμό, εκείνης της ημέρας, για εμένα, είναι μια κάθαρση, ή συγχώρεση ακόμα θα μπορούσα να πω, για το προηγούμενο έτος και μια καθαρή αφετηρία για το προσεχές.

*Τώρα, όσον αφορά για να φύγει το κακό, να φύγουν τα κακά πνεύματα, να φύγουν τα καλικατζαράκια  κ.λ.π. Συγνώμη, αλλά εγώ δεν πιστεύω σε αυτά!!!