Οι… ευεργετικές αποχρώσεις του μπλε!

Οι… ευεργετικές αποχρώσεις του μπλε!

Το μπλε  είναι  η Νο1  χρωματική επιλογή των ανθρώπων διεθνώς, και οι αποχρώσεις του, από το βαθύ γαλάζιο της θάλασσας μέχρι το διάφανο του ουρανού,  οι πιο δημοφιλείς. Όχι μόνο γιατί είναι όμορφες αλλά και γιατί η παρουσία του μπλε στη ζωή μας επηρεάζει με τον πιο θετικό τρόπο την ψυχική μας διάθεση

Εκατοντάδες έρευνες σχετικές με την επίδραση των χρωμάτων στην ψυχολογία και στην ευεξία των ανθρώπων καταλήγουν σε συμπεράσματα όπως τα παρακάτω:

  • Το μπλε θεωρείται ευεργετικό για το μυαλό και το σώμα.
  • Έχει ηρεμιστικές ιδιότητες και κατευνάζει τις εντάσεις.
  • Προκαλεί την αίσθηση της δροσιάς.
  • Ευνοεί την αυτοσυγκέντρωση και την πνευματική εργασία.
  • Ατενίζοντας το μειώνονται οι καρδιακοί παλμοί και ο ρυθμός της αναπνοής, ενώ προσωρινά ελαττώνεται η πίεση του αίματος.
  • Η πλειοψηφία των ανθρώπων όταν κοιτάζει ψυχρά μπλε και θαλασσιά χρώματα κάνει συνειρμούς με τον γαλανό ουρανό, τα γαλάζια ακρογιάλια και τις διακοπές σε εξωτικά νησιά, γεμίζοντας έτσι με θετικά συναισθήματα.
  • Μεγάλο είναι και το ποσοστό των ανθρώπων που τείνουν να είναι πιο παραγωγικοί όταν εργάζονται σε δωμάτια βαμμένα σε μια απόχρωση του μπλε.

Γι’ αυτό το μπλε συμβολίζει την ηρεμία και τη νηφαλιότητα, ενώ ιστορικές αναφορές επισημαίνουν ότι σε πολλούς πολιτισμούς αυτό το χρώμα θεωρείται το πιο προστατευτικό απ’ όλα τ’ άλλα.  Για παράδειγμα στη Μέση Ανατολή οι περισσότεροι βάφουν τις πόρτες τους  μπλε για να εμποδίσουν την είσοδο κακών πνευμάτων και στην Κίνα το συσχετίζουν με την αθανασία. Όσο για τον δυτικό κόσμο,  η πεποίθηση ότι  η μπλε χάντρα προστατεύει από το «κακό μάτι» είναι βαθιά ριζωμένη.

Επίσης το μπλε θεωρείται το χρώμα της εμπιστοσύνης, της αξιοπιστίας, της σοβαρότητας και του κύρους– πολιτικοί, διπλωμάτες, στελέχη επιχειρήσεων και γενικά άτομα που διεκδικούν υψηλές θέσεις στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σε κρίσιμες δημόσιες εμφανίσεις τους  συχνά επιλέγουν να φορούν μπλε κοστούμια και γαλάζια πουκάμισα, ενώ σε πολλούς πολιτισμούς οι καλύτεροι επιβραβεύονται με μπλε κορδέλα και το βαθύ μπλε συσχετίζεται με την ανώτερη κοινωνική θέση, ακόμα και με τη χλιδή .

Κατόπιν όλων των παραπάνω και με το δεδομένο ότι ο τόπος μας ευλογήθηκε με το απέραντο γαλάζιο του  ουρανού και της θάλασσας, σας προτείνω να αφεθείτε στη μαγεία του.

Χωθείτε στην αγκαλιά του και γεμίστε  τη ψυχή και το σώμα σας με ενέργεια, δύναμη και χαρά!

Αφήστε στην άκρη τη φωτογραφική σας μηχανή και το κινητό σας. Ξεχάστε το facebook, το pinterest, το instagram και όλες τις γαλάζιες αναρτήσεις που θα θέλατε να κάνετε.

Βυθίστε το βλέμμα σας  και εστιάστε την προσοχή σας σε όλες τις αποχρώσεις του ουρανού και της θάλασσας. Αφήστε το σώμα σας να ρουφήξει κάθε ευεργετική  δόνηση αυτού του υπέροχου δώρου της φύσης, του μπλε, και ταξιδέψτε νοερά στον αστερισμό του.

Καλό καλοκαίρι!

Υ.Γ. Γεμίστε τον χώρο σας και τη ντουλάπα σας με μπλε και γαλάζιες πινελιές. Κρεμάστε στους τοίχους θαλασσινά και ουράνια τοπία, σκορπίστε μπλε μαξιλαράκια εδώ κι εκεί, βάλτε μια γλάστρα με γαλάζιες ορτανσίες στο μπαλκόνι σας και φορέστε το  blue jean σας μ’ ένα γαλάζιο πουκάμισο.