Αντιμέτωποι με το άγχος του φθινοπώρου; Υπάρχει λύση!

Αντιμέτωποι με το άγχος του φθινοπώρου; Υπάρχει λύση!

Ένας ήλιος που ανατέλλει πολύ αργότερα και η πρωινή δροσιά που πήρε τη θέση της πνιγηρής  ζέστης. Τα πορτοκαλο-κόκκινα φύλλα που κάνουν σωρούς στις γωνιές των δρόμων. Τα πρώτα χουχουλιαστά ρούχα στις βιτρίνες των καταστημάτων. Όλα αυτά τα μικρά κομματάκια από το παζλ της καθημερινότητας μας, αλλά και η απότομη επιστροφή στις υποχρεώσεις είναι πολύ φυσικό να δημιουργούν σε αρκετούς από εμάς στρες, άγχος και γιατί όχι ακόμα και φοβίες.

Και ξέρετε κάτι; Είναι απόλυτα φυσιολογικό και ίσως, όπως τα περισσότερα πράγματα στη ζωή μας τελικά, απλό. Στην πραγματικότητα δύο είναι οι βασικοί πυλώνες της συναισθηματικής μας «μάχης».

Από τη μία, όσο το φως της ημέρας μειώνεται, οι διαθέσεις μας επηρεάζονται κυρίως εξ αιτίας των ορμονών μας. Μικρότερη σε διάρκεια ημέρα, μικρότερη έκκριση ντοπαμίνης και σεροτονίνης, ορμόνες που ευθύνονται για την καλή μας διάθεση και το αίσθημα της ευτυχίας. Όσο αυτές «πέφτουν» τόσο δίνουν χώρο στην κορτιζόλη , την ορμόνη του στρες να «κάνει παιχνίδι».

Από την άλλη, επειδή ο χειμώνας έχει περισσότερες απαιτήσεις σε όλα τα επίπεδα, επαγγελματικά, οικονομικά ακόμα και σε σχέση με την οικογένεια μας μπαίνουμε άθελα μας σε μία προσωπική «καταστροφολογία». « Τι θα κάνω αν…», «Τι θα γίνει με μας σε περίπτωση που…», και πάει λέγοντας.

Ειδικά αυτή την εποχή, με μία πανδημία να συνεχίζει σχεδόν ανεξέλεγκτα την πορεία της, όλα γύρω μας μοιάζουν να κρέμονται από μία κλωστή.

Πώς τα αντιμετωπίζουμε λοιπόν όλα αυτά;

Με σωστή οργάνωση και φυσικά βάζοντας όλα τα θέματα στη σωστή τους διάσταση.

Τα εντοπίζουμε και τα ιεραρχούμε σε σημαντικά, επείγοντα, μη σημαντικά και μη επείγοντα

Παίρνουμε τον έλεγχό τους στα χέρια μας πριν γιγαντωθούν, κατ’ αρχήν ως σκέψεις και στη συνέχεια ως πραγματικότητα.

Βρίσκουμε πιθανές λύσεις σε πιθανά σενάρια.

Και φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε εποχή έχει την ομορφιά και τη χάρη της κι εμείς εφ’ όσον απολαμβάνουμε το δώρο της ζωής, οφείλουμε να ευγνωμονούμε και να ζούμε κάθε στιγμή της όπως πραγματικά της αξίζει. Ο χειμώνας μπορεί να έχει λιγότερο φως όμως μας αποζημιώνει με το πραγματικό φως των Χριστουγέννων. Και η ημερολογιακή ολοκλήρωση δεν είναι τίποτα περισσότερο από έναν ακόμα χρόνο σοφίας, γνώσης και μία μεγάλη ευκαιρία να δημιουργήσουμε ελπίδα και νέους στόχους.

 

Πηγή και προσαρμογή απόhttps://www.readersdigest.ca/health/conditions/what-is-autumn-anxiety/

( Charlotte Hilton Andersen, thehealthy.com)