close
ΣΠΙΤΙ

Φέτος βάφουμε τα πασχαλινά μας αυγά χωρίς βαφές του εμπορίου !

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν, αντί για τις βαφές αυγών που κυκλοφορούν στο εμπόριο, να βάψουν τα δικά τους πασχαλινά αυγά με φυσικό τρόπο, χρησιμοποιώντας δηλαδή φυτικές ύλες από την κουζίνα τους.

Δοκιμάστε τις «συνταγές» που ακολουθούν και θα διαπιστώσετε ότι τελικά ο φυσικός τρόπος βαφής αυγών είναι εξίσου εύκολος με εκείνον της τεχνητής βαφής.

Κόκκινα αυγά

Ο πιο απλός και οικονομικός τρόπος για να δώσετε κόκκινη απόχρωση στα αυγά σας είναι να τα βάψετε με ριζάρι. Προμηθευτείτε ένα φακελάκι ριζάρι από κάποιο κατάστημα που πουλάει μπαχαρικά -στοιχίζει 3 ευρώ ανά 100 γραμμάρια και αρκεί για 30 με 40 αυγά- και ρίξτε αρκετή ποσότητα μέσα σε μία κατσαρόλα με ζεστό νερό. Αφήστε το για 6 με 7 ώρες και ύστερα βράστε το για 20 λεπτά. Τοποθετήστε τα ήδη βρασμένα αυγά σας μέσα στο κόκκινο καφέ μείγμα, αφού πρώτα το έχετε σουρώσει, και την επόμενη ημέρα θα έχουν πάρει μια άκρως πασχαλινή και φυσική βαθυκόκκινη απόχρωση.

Κίτρινα αυγά

Το κίτρινο χρώμα στα αυγά μπορείτε να το πετύχετε αν χρησιμοποιήσετε χαμομήλι ή κάρυ. Βράστε σε ένα σκεύος νερό στο οποίο έχετε ρίξει δύο μεγάλες κουταλιές αποξηραμένο χαμομήλι ή κάρυ. Στη συνέχεια στραγγίξτε  το και όταν κρυώσει, βάλτε μέσα στο κιτρινωπό μείγμα τα αυγά σας για να βράσουν, προσθέτοντας δύο κουταλιές ξίδι. Ύστερα τα τοποθετείτε προσεκτικά πάνω σε αλουμινόχαρτο μέχρι να στεγνώσουν από όλες τις πλευρές τους.

Μπλε αυγά

Μπορείτε να βάψετε τα αυγά σας μπλε χρησιμοποιώντας κόκκινο λάχανο. Κόψτε σε μικρά κομμάτια ένα κόκκινο λάχανο και βράστε το σε μία κατσαρόλα για περίπου μισή ώρα. Ύστερα σουρώνετε το νερό και το αφήνετε να κρυώσει. Μετά πρέπει να τοποθετήσετε τα αυγά μέσα στην κατσαρόλα και να τα βράσετε στο σκουρόχρωμο μείγμα που έχει δημιουργηθεί, μαζί με δύο κουταλιές ξίδι. Όταν βράσουν χρειάζεται να τα αφήσετε μέσα στο ζουμί για άλλες 8 ώρες.

Πράσινα αυγά

Για πράσινη απόχρωση στα αυγά σας θα χρειαστείτε σπανάκι ή μαϊντανό. Βράστε ένα κιλό σπανάκι σε τρία λίτρα νερό και στον ζωμό που θα μείνει ρίχνετε τα αυγά μαζί με 2 κουταλιές ξίδι. Δυναμώνετε τη φωτιά ώστε να βράσουν τα αυγά και τα αφήνετε μέσα στο σκεύος μέχρι το χρώμα τους να δείχνει ικανοποιητικό.


Ο Μάνος Χατζηκαντής κατάγεται από την Ρόδο και είναι τελειόφοιτος του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει πραγματοποιήσει σπουδές αρχιτεκτονικής με το πρόγραμμα Erasmus+ στη σχολή ENSAM (Ecole Nationale Supérieure d'Architecture de Montpellier) στο Montpellier της Γαλλίας. Έχει συμμετάσχει σε διάφορα αρχιτεκτονικά workshop που διοργανώθηκαν τόσο στη Ελλάδα (Ρόδος, Λέρος) όσο και στο εξωτερικό (Fethiye-Τουρκία, Montpellier-Γαλλία). Έχει κερδίσει το πρώτο βραβείο στον φοιτητικό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που διοργάνωσε το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, με θέμα τον επανασχεδιασμό της στοάς Μοδιάνο. Αρχιτεκτονικές προτάσεις στις οποίες συμμετείχε έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό «ΚΤΙΡΙΟ» αλλά και στα διαδικτυακά περιοδικά www.greekarchitects.gr και www.parallaximag.gr. Ασχολείται επίσης με την φωτογραφία και την δημιουργία ταινιών μικρού μήκους, τις οποίες ανεβάζει στο κανάλι του στο YouTube. Δύο εκ των οποίων έχουν διακριθεί σε πανελλήνιο διαγωνισμό. Αυτό που τον ενδιαφέρει στην αρχιτεκτονική είναι το πώς η ιδέα γίνεται πράξη και το άυλο παίρνει μορφή. Σχεδιάζει με γνώμονα τον άνθρωπο, την χρήση, την λειτουργικότητα και την καλαισθησία και με σεβασμό στο περιβάλλον. Του αρέσει να συνδυάζει το παλιό με το καινούργιο, δίνοντας του ξανά ζωή και μετατρέποντάς το σε διαχρονικό. Πηγές έμπνευσής του είναι ο ίδιος ο άνθρωπος – χρήστης, η φύση και τα ταξίδια τα οποία λατρεύει. Πιστεύει ότι η επιτυχία του σχεδιασμού κρύβεται στις μικρές λεπτομέρειες, αυτές που διαμορφώνουν την ποιότητα ενός χώρου και επηρεάζουν την καθημερινότητα των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται στον χώρο αυτό.