Και το αδυνάτισμα θέλει τη στρατηγική του!

Και το αδυνάτισμα θέλει τη στρατηγική του!

Όσες και όσοι από σας θέλετε να επαναφέρετε το σώμα σας στις κανονικές του διαστάσεις μην επαναλάβετε τα λάθη που κάνατε στο παρελθόν προσπαθώντας να αδυνατίσετε. Γιατί αν δεν είχατε κάνει κανένα λάθος δεν θα υπήρχε λόγος σήμερα να ξαναπροσπαθήσετε.

Και το πιο μεγάλο από τα σχετικά με το αδυνάτισμα λάθη που κάνουμε όλοι μας είναι η έλλειψη στρατηγικής.

Κι εξηγούμαι:

  • Δεν παχαίνουμε όλοι για τους ίδιους λόγους.
  • Δεν αδυνατίζουμε όλοι με τους ίδιους τρόπους.
  • Η απάντηση στο ερώτημα «γιατί πάχυνα;» είναι βέβαια ίδια για όλους: Τρώμε περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται για να νιώθουμε καλά και να διατηρήσουμε τη φόρμα μας.
  • Όμως αυτό δεν είναι το σωστό ερώτημα που πρέπει να υποβάλλουμε στον εαυτό μας. Το κλειδί για να αδυνατίσουμε και να μην ξαναπαχύνουμε είναι η απάντηση στο ερώτημα: «Γιατί και πότε τρώω περισσότερο απ’ όσο χρειάζομαι;». Και αυτή η απάντηση δεν είναι ίδια για όλους!

Το αδυνάτισμα είναι υπόθεση πολύ προσωπική και γι’ αυτό προτού επιλέξετε τον τρόπο με τον οποίο θα αδυνατίσετε πρέπει να βρείτε τη δική σας απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα, και με βάση αυτή την απάντηση να καταστρώσετε τη στρατηγική σας και να κάνετε τις επιλογές σας.

Πώς να βρείτε τη σωστή απάντηση

Δεν έχετε παρά να… αυτοπαρατηρηθείτε.

Ήδη γνωρίζετε ότι δεν τρώτε μόνο όταν νιώθετε αίσθημα πείνας. Ποιες όμως είναι οι στιγμές εκείνες που ενώ δεν πεινάτε, αρχίζετε να… μασουλάτε; Τις έχετε εντοπίσει; Τι σας συμβαίνει εκείνες τις στιγμές και ανοιγοκλείνετε ντουλάπια και ψυγείο αναζητώντας λιχουδιές; Σας απασχολεί ένα σοβαρό πρόβλημα και δεν βρίσκετε λύσεις; Συνέβη κάτι δυσάρεστο και στενοχωρηθήκατε; Έχετε άγχος σχετικά με την εξέλιξη μιας υπόθεσής σας; Είστε στρεσαρισμένοι και πιεσμένοι για να ολοκληρώσετε μια εργασία μέσα σε μια συγκεκριμένη προθεσμία; Έχετε βουλιάξει στην πλήξη και τη βαρεμάρα; Νιώθετε μοναξιά; Μήπως είστε θυμωμένοι με τον εαυτό σας; Μήπως κάποιος ή κάποιοι σας έχουν εκνευρίσει πάρα πολύ;

Πάρτε χαρτί και μολύβι και καταγράψτε τις απαντήσεις σας.

Επίσης γνωρίζετε ότι κάποιες φορές σηκώνεστε από το τραπέζι έχοντας σκάσει από το φαγητό. Πότε το παρακάνετε; Όταν τρώτε μόνοι σας; Όταν τρώτε με παρέα; Όταν τρώτε στα όρθια; Όταν κάθεστε στο τραπέζι; Όταν τρώτε μπροστά στην τηλεόραση; Όταν τρώτε και ταυτόχρονα εργάζεστε;

Καταγράψτε τις απαντήσεις σας.

Τέλος γνωρίζετε ότι  σας είναι πιο δύσκολο να αντισταθείτε σε συγκεκριμένες λιχουδιές, συγκριτικά με άλλες. Ποιες είναι αυτές;

Καταγράψτε τες.

Εν συνεχεία αναρωτηθείτε με ποιον ή ποιους άλλους τρόπους, εκτός από το φαγητό,  πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να εκτονώσετε το στρες, τη στενοχώρια ή τη βαρεμάρα σας; Κουβεντιάζοντας με έναν δικό σας άνθρωπο; Βγαίνοντας έξω; Πηγαίνοντας στο γυμναστήριο ή μήπως ρίχνοντας το στη δουλειά, στο νοικοκυριό ή και… στον ύπνο; Απασχολούμενοι με ένα χόμπυ σας; Διαβάζοντας ένα βιβλίο; Λύνοντας σταυρόλεξα και sudoku; Παίζοντας ένα παιχνίδι στο κομπιούτερ, κ.ά.;

Επίσης αναρωτηθείτε πώς θα μπορούσατε να αποφύγετε τους γαστριμαργικούς πειρασμούς στους οποίους είστε επιρρεπείς. Εξαφανίζοντάς τους από τα ντουλάπια σας και τα συρτάρια του γραφείου σας; Αποφεύγοντας τα σημεία από τα οποία μπορείτε να τους προμηθευτείτε; Αποφεύγοντας να τρώτε έξω από το σπίτι;

Έχοντας όλες αυτές τις πληροφορίες στη διάθεσή σας μπορείτε πλέον να καταστρώσετε τη στρατηγική του αδυνατίσματός σας και να αποκτήσετε επιτέλους τον έλεγχο του βάρους σας.

Αλλά μην ξεχνάτε:

  1. Για να πετύχουμε πιο εύκολα έναν μεγάλο στόχο τον… κόβουμε σε μικρότερους και πιο διαχειρίσιμους στόχους. Για παράδειγμα αν θέλετε να χάσετε 10 κιλά ή 10 πόντους, βάζετε στόχο να χάνετε 3- 4 κιλά τον μήνα ή 2-3 πόντους τον μήνα. Κάθε φορά που θα πετυχαίνουμε τον μικρό μας στόχο, η χαρά και η ικανοποίηση μας από αυτή τη μικρή επιτυχία θα ισχυροποιεί τη θέλησή μας να συνεχίσουμε την προσπάθεια.
  2. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες οι άνθρωποι που κάνουν focus στην υγιεινή διατροφή έχουν περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τα περιττά τους κιλά από εκείνους που σκέφτονται μόνο πώς να αδυνατίσουν. Εστιάζουμε δηλαδή την προσοχή μας στην υγεία μας και όχι στο αδυνάτισμα.
  3. Επίσης σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που έχουν περισσότερες πιθανότητες να πετύχουν σε οποιαδήποτε προσπάθειά τους– εν προκειμένω να αδυνατίσουν – αυτοπαρατηρούνται συνεχώς και καταγράφουν λεπτομερώς  το πώς εξελίσσεται καθημερινά αυτή τους η προσπάθεια: Τι τρώνε , πότε το τρώνε,  πόση ώρα γυμνάστηκαν, γιατί παρέκλιναν από το πρόγραμμά τους, πώς κατάφεραν να ξεπεράσουν τον πειρασμό και να το τηρήσουν ευλαβικά, κ.λπ.
  4. Για να αδυνατίσουμε δεν χρειάζεται ούτε να πεινάσουμε, ούτε να τρώμε μικρότερες ποσότητες φαγητού. Χρειάζεται απλώς να τρώμε τόσο όσο να νιώθουμε χορτάτοι και να παίρνουμε λιγότερες θερμίδες από τη διατροφή μας. Και για να το πετύχουμε αρκεί να αντικαταστήσουμε κάποιες τροφές υψηλής θερμιδικής αξίας με τροφές χαμηλότερης θερμιδικής αξίας, όπως είναι για παράδειγμα τα φρούτα και τα λαχανικά, ή με τροφές που μας χορταίνουν καλύτερα και για περισσότερο χρόνο όπως για παράδειγμα οι πρωτεϊνες και τα δημητριακά ολικής άλεσης. Και εννοείται  σηκωνόμαστε πάντα απ’ το τραπέζι πριν… σκάσουμε.
  5. Αν χάνουμε βάρος σε σύντομο χρονικό διάστημα σημαίνει ότι καίμε περισσότερο μυϊκό ιστό και λιγότερο λιπώδη ιστό. Αυτό εκτός από ανθυγιεινό είναι και ανώφελο γιατί δεν λύνει το πρόβλημα και οι πόντοι -δηλαδή το λίπος που πρέπει να αποβάλλουμε- ελάχιστα διαφοροποιούνται. Ένα άτομο άνω των 40 με μέτρια σωματική δραστηριότητα δεν πρέπει να χάνει περισσότερο από ½ έως ένα 1 κιλό την εβδομάδα. Τότε μόνο αυτό είναι κιλό λίπους και όχι μυϊκού ιστού.

 

Υ.Γ. Σύντομα, σε επόμενα άρθρα του lifesharing.gr, θα σας αποκαλύψουμε τα Tips αδυνατίσματος με τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ένας από τους πολλούς υπέροχους πίνακες με πληθωρικές γυναίκες του Κολομβιανού ζωγράφου Fernando Botero.