Ο φωτισμός της κουζίνας έχει τα δικά του μυστικά

Ο φωτισμός της κουζίνας έχει τα δικά του μυστικά

Όταν σχεδιάζετε το νέο σας σπίτι ή κάνετε κάποια αλλαγή στο υπάρχον, συνήθως η κουζίνα απαιτεί τη λήψη των περισσότερων αποφάσεων. Τι πάγκο θα βάλω, τι συσκευές θα επιλέξω, τι δάπεδο θα έχει, πως θα διαμορφωθεί και άλλα πολλά. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάτε ότι εξίσου σημαντικό με τα υπόλοιπα είναι και ο φωτισμός.

Ο φωτισμός είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στον σχεδιασμό της κουζίνας. Κάθε κουζίνα απαιτεί επαρκή φωτισμό, φυσικό και τεχνητό για τις λειτουργίες της. Τοποθετώντας διαφορετικούς τύπους φωτισμού στην κουζίνα σας, ενισχύετε όχι μόνο την λειτουργικότητά της, αλλά και το επίπεδο ζεστασιάς και άνεσης.  Επιλέγοντας σωστά φωτιστικά μπορείτε να την μετατρέψετε σε ένα αποδοτικό χώρο εργασίας αλλά και ένα κοινωνικό κόμβο του σπιτιού. Παρακάτω, εξετάζουμε τα τέσσερα είδη φωτισμού που πρέπει να σας απασχολήσουν.

Φωτισμός περιβάλλοντος

Ο εξωτερικός ή γενικός φωτισμός είναι η κύρια πηγή φωτισμού στην κουζίνα σας και συνήθως εφαρμόζεται με τη μορφή φωτιστικών οροφής ή τοίχου, με λωρίδες φωτισμού ή με σποτάκια. Τέτοια φωτιστικά θα πρέπει να κατανέμουν ομοιόμορφα το φως σε μια μεγάλη επιφάνεια δαπέδου. Τα φωτιστικά περιβάλλοντος θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε μια ζεστή και φιλόξενη συνολική ατμόσφαιρα στην κουζίνα σας. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε dimmers ώστε να μπορείτε να ελέγχετε την ένταση του φωτός για διαφορετικές περιστάσεις.

Φωτισμός εργασίας

Αυτός ο τύπος φωτισμού επικεντρώνεται σε μια συγκεκριμένη περιοχή, συνήθως στον πάγκο εργασίας σας, για να διασφαλίσετε ότι μπορείτε να προετοιμάσετε με ασφάλεια τα γεύματα. Συνήθως είναι λωρίδες φωτισμού στο ταβάνι ή κάτω από τα ψηλά ντουλάπια, φωτίζοντας έτσι τον πάγκο. Μερικές φορές είναι και εντός των ντουλαπιών, έτσι ώστε να μπορείτε να δείτε ευκολότερα το περιεχόμενό τους. Κατά την επιλογή των φωτεινών σημείων εργασίας, βεβαιωθείτε ότι δεν ρίχνουν σκιές πάνω από τις περιοχές εργασίας σας. Τα κρυμμένα φώτα LED είναι ιδανικά, καθώς φωτίζουν ομοιόμορφα τις περισσότερες επιφάνειες παρασκευής τροφίμων.

Έντονος φωτισμός

Χρησιμοποιείται κυρίως για να επισημανθούν συγκεκριμένες ενότητες ή λεπτομέρειες στην κουζίνα σας, εστιάζοντας την προσοχή σε έργα τέχνης, συλλεκτικά αντικείμενα ή ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά μέσα στην κουζίνα. Τα επιτοίχια φωτιστικά με ένταση προς μια ή δύο κατευθύνσεις, ή τα κινηματογραφικά σποτάκια είναι μερικοί τύποι φωτισμού που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προσθέσουν βάθος και διάσταση στις γωνίες της κουζίνας, ή για να βελτιώσουν την εμφάνιση της πίσω πλευράς των ντουλαπιών.

Διακοσμητικός φωτισμός

Αυτός ο τύπος φωτισμού είναι το κερασάκι στην τούρτα και θα σας βοηθήσει να ορίσετε το στυλ ή τη διάθεση της κουζίνας σας. Ένα διακοσμητικό φως με τη μορφή ενός πολυέλαιου ή ένα «ντιζαϊνάτο» κρεμαστό φωτιστικό είναι συχνά το κομμάτι που κρέμεται πάνω από τις νησίδες στις περισσότερες ανοιχτού τύπου κουζίνες. Όταν επιλέγετε μια διακοσμητική λάμπα, βεβαιωθείτε ότι είναι κατάλληλη για την κλίμακα και το ύψος της κουζίνας σας. Βεβαιωθείτε ότι ο σχεδιασμός και το χρώμα του λαμπτήρα σας ταιριάζουν με τη γενική ιδέα της κουζίνας σας.