Τράιφλ μήλου και καραμέλας, σε ποτήρι

Τράιφλ μήλου και καραμέλας, σε ποτήρι

Μια πανεύκολη συνταγή, γεμάτη καραμέλα, μήλα, αρωματισμένη κρέμα με κανέλλα και γκρανόλα.

 

Το πρώτο πράγμα που φτιάχνουμε, είναι η σάλτσα καραμέλας για να προλάβει να κρυώσει… Μπορούμε βέβαια αν θέλουμε, να τη φτιάξουμε αρκετές μέρες πριν, όταν έχουμε χρόνο και διάθεση και να την διατηρήσουμε στο ψυγείο.

 

 Σάλτσα καραμέλας

 Υλικά

 1 φλιτζάνι (207g) Κρυσταλλική ζάχαρη

½ φλιτζάνι (120ml) Νερό

¼ φλιτζάνι (56gr) Βούτυρο

½ φλιτζάνι (120ml) Κρέμα γάλακτος ( 1 ώρα εκτός ψυγείου)

Βανίλια

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (Προεραιτικά)

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 Σε ένα μεσαίο κατσαρολάκι, ρίχνουμε τη ζάχαρη με το νερό και την αφήνουμε να λειώσει σε μέτρια θερμοκρασία. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε και το αφήνουμε να λειώσει.

  1. Όταν το μίγμα αρχίζει να βράζει, σταματάμε το ανακάτεμα και το περιμένουμε να πάρει βαθύ χάλκινο χρώμα. (Δεν ανακατεύουμε πλέον σε αυτό το στάδιο, για να μη ζαχαρώσει. Απλά,  απομακρύνουμε κατά διαστήματα το κατσαρολάκι από τη φωτιά και ανακινούμε το μίγμα).
  2. Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από την εστία και ρίχνουμε ανακατεύοντας σιγά-σιγά τη κρέμα τη κρέμα γάλακτος.
  3. Όταν το μίγμα ομογενοποιηθεί, προσθέτουμε τη βανίλια και αν επιθυμούμε η καραμέλα μας να είναι αλμυρή, ρίχνουμε και το αλατάκι.
  4. Αφήνουμε τη καραμέλα στην άκρη να κρυώσει και να πήξει. Την μεταφέρουμε σε ένα βαζάκι με καπάκι. (Διατηρείται στο ψυγείο για επάνω από 2 εβδομάδες).

 Για τα μήλα

 Υλικά

 3 μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε κυβάκια

2 κουταλάκια του γλυκού χυμό λεμονιού

Λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο

1 ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλλα

4 κουταλιές της σούπας ( 56gMαύρη ζάχαρη

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα βαθύ τηγάνι. Βράζουμε τα μήλα για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν και να μελώσουν. Τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

 Κρέμα γάλακτος με κανέλλα

 Υλικά

 1 φλιτζάνι (240ml) Κρέμα γάλακτος

1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 Χτυπάμε τη κρέμα γάλακτος μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη κανέλλα συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι να πήξει.

 Γκρανόλα

 Η γκρανόλα υπάρχει έτοιμη σε φακελάκια με διάφορους συνδυασμούς και πάντα με βάση τη βρώμη, σε όλα τα Super Markets. Αλλά…μπορούμε να την φτιάξουμε και μόνες μας. Είναι ένα εξαιρετικό γευστικό και θρεπτικό πρωινό, που συνδυάζεται με γιαούρτι και μέλι, ή γάλα. Μια απλή και πανεύκολη πρόταση είναι…

 Yλικά για 10 μερίδες

 3 φλιτζάνια του τσαγιού βρώμη

1 φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένη καρύδα

1 φλιτζάνι του τσαγιού φέτες αμυγδάλου, ή καρύδια

3 κουταλιές της σούπας μέλι, ή σιρόπι σφένδαμου (Από το Super Market Maple syrup)

¼ φλιτζάνι του τσαγιού μαύρη ζάχαρη

¼ φλιτζάνι του τσαγιού λάδι καρύδας, ή παρθένο ελαιόλαδο

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 φλιτζάνι του τσαγιού αποξηραμένα κράνμπερις, ή οποιοδήποτε άλλο αποξηραμένο φρούτο, όπως σταφίδες, ψιλοκομμένα βερίκοκα και άλλα.

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.

  1. Καλύπτουμε ένα ταψί με λαδόκολλα.
  2. Αναμιγνύουμε τη βρώμη με τη καρύδα και τα αμύγδαλα, σε ένα μεγάλο μπολ.
  3. Σε ένα κατσαρολάκι, αναμιγνύουμε το μέλι, τη ζάχαρη, το λάδι, τη κανέλλα και το αλάτι. Τα ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ή εάν έχουμε μικροκύματα βάζουμε τα υλικά σε ένα μπολ και τα ζεσταίνουμε στην υψηλή θερμοκρασία για 30δεύτερα και μετά τα ανακατεύουμε.
  4. Περιχύνουμε το μίγμα στο μπολ με τη βρώμη και τα ανακατεύουμε καλά-καλά με τα χέρια μας για να απλωθεί παντού.
  5. Απλώνουμε το μίγμα στο ταψί και το φουρνίζουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος  ανακατεύουμε κάθε 7-8 λεπτά. Όταν ετοιμαστεί το ξεφουρνίζουμε και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ανακατεύοντας το που και που.
  6. Όταν κρυώσει τελείως, προσθέτουμε τα κράμπερις και ανακατεύουμε.
  7. Μεταφέρουμε τη γκρανόλα σε ένα τάπερ, ή σε ένα γυάλινο βάζο που κλείνει αεροστεγώς και τη διατηρούμε εκτός ψυγείου σε ένα δροσερό μέρος, για πάνω από 2 εβδομάδες.

 

Συναρμολόγηση

 1. Βάζουμε στον πάτο των ποτηριών μας κρέμα.

2. Προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας γκρανόλα σε κάθε στρώσει.

3. Περιχύνουμε τη γκρανόλα με μια κουταλιά της σούπας καραμέλα.

4. Συνεχίζουμε με 2 κουταλιές της σούπας μήλα πάνω από τη καραμέλα.

5. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να γεμίσουμε τα ποτήρια μας και τέλος τα περιχύνουμε με καραμέλα.

6. Τα μεταφέρουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες τουλάχιστον πριν τα σερβίρουμε. Είναι καλό να καταναλωθούν μέσα σε 2 ημέρες.