Επιστροφή στα σχολεία με μάσκα και ασφάλεια.

Επιστροφή στα σχολεία με μάσκα και ασφάλεια.

Ότι το τελευταίο 7μηνο ζούμε μία νέα, διαφορετική πραγματικότητα όλοι το γνωρίζουμε και το έχουμε καταλάβει καλά. Ότι τα πράγματα θα παραμείνουν το ίδιο προωτόγνωρα και δύσκολα για πολύ καιρό ακόμα είναι επίσης μία πραγματικότητα . Μέσα σε όλο αυτό το άγνωστο πεδίο στο οποίο όλη η ανθρωπότητα καλείται να ζήσει, έρχεται τώρα να προστεθεί και η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα μικρά μας ακόμα και από το νήπιο. Φέτος ως γονείς λοιπόν, εκτός από την προσπάθεια μας να προσαρμόσουμε τα παιδιά μας στη ν καθημερινότητα του χολείου, επιφορτιζόμαστε και με ένα “project” ακόμα : πώς να εξηγήσουμε και πώς να πείσουμε τα αγγελούδια μας να φοράνε την μάσκα τους και να ακολουθούν όλους τους κανόνες ασφαλεία και υγιεινής .

 

Είναι σίγουρα μέτρο η χρήση μάσκας ή ημίμετρο; ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ

Παρέχει στα παιδιά μας προστασία; ΣΙΓΟΥΡΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗ ΧΡΗΣΗ

Εμάς, ως γονείς, μας είναι ευχάριστο να την φοράμε; ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΧΙ

Πόσο εύκολο είναι τελικά να πείσουμε τα παιδιά να την φορούν; ΔΥΣΚΟΛΟ, όχι όμως ακατόρθωτο.

Ξεκινώ με αυτές τις ερωτήσεις, για να μας γίνει ξεκάθαρο πως ναι, υπάρχουν πολλές αυτού του είδους. Αλλά σίγουρα πρέπει όλοι να συμβάλουμε στην προσπάθεια επιστροφής στην «παλιά» μας ζωή! Και θα με ρωτήσετε «αυτό θα γίνει με την χρήση μιας απλής μάσκας;» Κι όμως! Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε και να μάθουμε και στα παιδιά μας να το κάνουν για ένα διάστημα!

Σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο η χρήση της είναι πλέον θεσμός. Για την προστασία όλων! Σίγουρα δεν είναι το πιο ευχάριστο αξεσουάρ, σε μερικές περιπτώσεις όμως θα..σώσει ζωές!

Ακούω πολλές μαμάδες (και δικαίως) να παραπονιούνται για το πως θα πείσουν τα παιδιά τους να φορέσουν μάσκα. Τα βήματα είναι απλά :

1.Εξηγήστε στο παιδί σας πως διανύουμε μια περίοδο ιδιαίτερη. Μην χρησιμοποιείτε περίπλοκες και δύσκολες λέξεις. Το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να τα αγχώσουμε. Μπορείτε σε αυτό το σημείο να τους διαβάσετε παραμυθάκια online που κυκλοφορούν καθώς και το ποιηματάκι που σας παραθέτω αποκλειστικά σε αυτό το άρθρο για τα μικρακια σας ! (Θα το βρείτε στο τέλος του άρθρου)

2. “Περάστε” την μάσκα σαν έναν “πολύ μικρό και πολύ χρήσιμο βοηθό για να μείνουμε υγιείς”! Χάρτινη, υφασμάτινη, μπλε ή εμπριμέ, όλες μας κάνουν!

3.Προετοιμάστε τα ! Μπορείτε να φτιάξετε όλοι μαζί τις μάσκες σας διαλέγοντας μαζί με τα παιδιά το αγαπημένο τους ύφασμα, με σούπερ ήρωες, ζωάκια, λουλούδια κλπ.

4.Μην τους το παρουσιάσετε ως «αναγκαίο κακό» ! Παρουσιάστε το σαν ένα πανίσχυρο όπλο που θα τα βοηθήσει να μείνει μακριά ο κορονοϊός!

5.Κάντε πρόβες και δοκιμές μαζί στο σπίτι! Βάλτε τες, βγάλτε τες ξανά και ξανά! Δείξτε τους τον σωστό τρόπο εφαρμογής της μάσκας! Οπλιστείτε με υπομονή, αλλά πιστέψτε με θα σας ανταμείψει το αποτέλεσμα!

6.Αφήστε το να το κάνει μόνο του!

 

Αυτά είναι μερικά από τα πιο εύκολα και βασικά βηματάκια για να μπορέσουν τα παιδιά να προσαρμοστούν στην νέα – προσωρινή – πραγματικότητα !

 

  • Ποίημα

Είμαι ένας τόσο δα μικρούλης, ο κορονοϊούλης.

Έχω γεννηθεί στην Κίνα, μα παντού στον κόσμο πήγα

Με τον αέρα ταξιδεύω, τόσο γρήγορα πηγαίνω

Προσπαθώ φρόνιμος να ’μαι , από κοντά όταν περνάμε

Έλα όμως που χοροπηδάω και πολύ μακρυά μπορώ να πάω!

Από τον έναν ώμο στον άλλο περπατώ και πολύ χαίρομαι γι αυτό!

Στον κόσμο έφερα τον τρόμο, μα εγώ περιπλανιέμαι μόνο!

Όλοι τρέχουν να σωθούν μες’ τα σπίτια τους να μπουν!

Εκεί μέσα μείνανε καιρό, ήταν όμως για καλό!

Ήθελα την ησυχία μου και γώ μετά από τόσο πανικό!

Πράγματα μάθατε πολλά, θα βοηθήσουν και αυτά

Ο κόσμος ομορφότερος θα γίνει, όταν εγώ θα έχω φύγει.

Όμως κλάματα δεν θέλω! Το καλό θα επαναφέρω!

Έτσι σας αποχαιρετώ, ίσως να μην σας ξαναδώ!