Ιδέες διακόσμησης για το παιδικό δωμάτιο

Ιδέες διακόσμησης για το παιδικό δωμάτιο

Ξεκινώντας να διακοσμήσουμε το παιδικό δωμάτιο, ξεχνάμε το δικό μας γούστο και τις ανάγκες και πλησιάζουμε όσο μπορούμε τις επιθυμίες και ανάγκες του παιδιού μας.

Η διακόσμηση πρέπει να αντανακλά την προσωπικότητα του παιδιού και όχι την δική μας. Είναι ο χώρος του! Εκεί που θα ακούσει μουσική, θα διαβάσει, θα παίξει, θα ξεκουραστεί και θα ονειρευτεί.

Και ποιος είναι ο μεγάλος μας βοηθός σε αυτή την απόπειρα; Είναι βεβαίως, το ίδιο μας το παιδί.

  1. Συζητάμε με το παιδί.

Πριν ξεκινήσουμε οτιδήποτε, πρέπει να αντλήσουμε πληροφορίες από το ίδιο το παιδί, για το πώς το φαντάζεται, ποιο είναι το αγαπημένο του χρώμα και τι θα ήθελε να κάνει, μέσα στο υπνοδωμάτιο του. Ο σκοπός μας είναι να αισθάνεται χαρά, άνεση και ασφάλεια μέσα σε αυτόν τον χώρο.

  1. Υπνοδωμάτιο πολυχώρος

Το υπνοδωμάτιο του παιδιού, δεν είναι μόνο για έναν ύπνο, όπως το δικό μας! Είναι ο χώρος όπου και διαβάζει, και παίζει και δέχεται τους φίλους του. Άρα, είναι ένας πολυχώρος που πρέπει να τον διαμορφώσουμε λαμβάνοντας υπόψη όλες αυτές τις δραστηριότητες πριν ξεκινήσουμε και να του το χωρίσουμε έξυπνα.

  1. Αποθηκευτικοί χώροι

Πολύ σημαντικό είναι να δημιουργήσουμε αποθηκευτικούς χώρους, για να αποφευχθεί η ακαταστασία. Μεγάλα ψάθινα διακοσμητικά καλάθια, ντουλάπα με πολλά ράφια και συρτάρια και ραφάκια ανεξάρτητα, θα βοηθούσαν πολύ.

  1. Κουρτίνες

Οι κουρτίνες πρέπει να είναι απλές και λιτές. Θα χρησιμοποιήσουμε απλές περσίδες, ίσια υφάσματα με μηχανισμό (ρόμαν) και θα συνδυάσουμε το χρώμα τους, με αυτό του υπνοδωματίου, ή της  παπλωματοθήκης, ή και του φωτιστικού, κ.λπ.

  1. Φωτισμός

Πρώτα απ’ όλα, θα χρειαστούμε μια καλή ειδική επιτραπέζια λάμπα για το γραφείο του. Μια δεύτερη για το κομοδίνο του, κεντρικό φωτισμό και ίσως και ένα χαμηλό φωτάκι για την νύχτα, που σε πολλά παιδιά είναι απαραίτητο, για να αισθάνονται ασφαλή.

  1. Χρώματα και ταπετσαρίες

Παστέλ χρώμα στους τοίχους, ένα μεγάλο πίνακα με φελλό για να καρφιτσώνει τις ξεχωριστές του φωτογραφίες, μια μεγάλη ταπετσαρία που να καλύπτει έναν ολόκληρο τοίχο με μια παράσταση από έναν αγαπημένο του ήρωα, θα έδινε ωραίο αισθητικό αποτέλεσμα και χαρά στο παιδί.

Ακόμα, αν δεν θέλουμε να δαπανήσουμε χρήματα για κάτι τέτοιο, μπορούμε να δώσουμε την ευκαιρία στο παιδί, να ζωγραφίσει εκείνο ό,τι θέλει δίνοντας του έτσι και την ευκαιρία να χαρεί και να εκτονωθεί.

Επίσης, μπορούμε να κολλήσουμε μεμονωμένα αστέρια, ή σύννεφα στο ταβάνι για να το ταξιδεύουν. Και βεβαίως, ότι και να αποφασίσουμε, πρέπει να πλένεται στο πλυντήριο, για ευνόητους λόγους.

Ανθή Λαμπίρη