Με πολύ απλά λόγια πλέον σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Harvard οι οδηγίες διατροφής είναι ξεκάθαρες και οι συστάσεις είναι να έχουμε πολλές καθαρές άπαχες πρωτεΐνες, να χρησιμοποιούμε καλούς υδατάνθρακες, όσο λιγότερο επεξεργασμένους μπορούμε για να είναι χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, πολλά λαχανικά και φρούτα, να χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο και ασφαλώς να μένουμε ενυδατωμένοι.

Πως λοιπόν γίνεται αυτό στη πράξη;

Χωρίζουμε το πιάτο μας νοητά σε 2 μέρη, το μισό το ξαναχωρίζουμε στη μέση και δημιουργούμε νοητά το εξής πιάτο:

Το μισό πιάτο το γεμίζουμε με λαχανικά (Λ), το ένα τέταρτο με πρωτεΐνες (Π) και το άλλο ένα τέταρτο με υδατάνθρακες (Υ) και σε όλα συνολικά προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο.

Θα σας βοηθήσουμε να στήσετε μερικά πιάτα για να καταλάβετε πώς γίνεται:

  • 1 κούπα φασολάκια πράσινα (Λ), ένα μπουτάκι κοτόπουλο (Π) και 1 πατατούλα (Υ)
  • 1 κούπα μαρούλι (Λ), 2 μπιφτέκια μοσχαρίσια (Π) και 1 φλ. ρύζι άγριο (Υ)
  • 1 κούπα μπρόκολο (Λ) , φιλέτο ψαριού (Π) και 1 φλ. κινόα
  • 4 βραστά κολοκύθια (Λ), φιλετάκια κοτόπουλο (Π) και 1 πιτάκι για σουβλάκι (Υ)
  • 1 κούπα σαλάτα ανάμεικτη (Λ), 1 φλ. όσπριο (Π) και 2 παξιμαδάκια από χαρούπι (Υ)
  • 1 κούπα ανάμεικτα λαχανικά ψιλοκομμένα (Λ), 2 αυγά και σάλτσα γιαουρτιού (Π) και 1 κούπα πέννες ολικής (Υ)
  • 1 φλ. ντοματίνια, πιπεριά, κρεμμύδι, κάπαρη (Λ), 1 φλ. cottage cheese ή φέτα ή κατίκι (Π) και 1 παξιμάδι κρίθινο (Υ) κ.ο.κ

 

Έτσι με απλό τρόπο συνθέτουμε πιάτα που να είναι πλήρη σε φυτικές ίνες, σε αμινοξέα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και καλά λιπαρά.

Εύχομαι να σας βοήθησα να καταλάβετε την μεσογειακή διατροφή με την επίδειξη ενός πιάτου και να ξέρετε να στήνετε από εδώ και πέρα τα πιάτα σας!

Πηγή: https://efdiatrofin.gr/%cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%bd%ce%b1-%cf%86%ce%ac%ce%bc%ce%b5-%ce%b9%cf%83%ce%bf%cf%81%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%b7%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%ce%bc%ce%b5-%ce%b2%ce%ac%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%bf-%ce%bc%ce%b5%cf%83/