7 Συμβουλές και μυστικά για μια «πετυχημένη» σχέση νύφης πεθεράς

7 Συμβουλές και μυστικά για μια «πετυχημένη» σχέση νύφης πεθεράς

1. Κάνε μια προσπάθεια να τη γνωρίσεις ουσιαστικά

Είναι πολύ καλό να προσπαθήσεις πέρα από τα τυπικά, να έχεις μια πιο ουσιαστική σχέση με τη μητέρα του συντρόφου σου. Πάρε πρωτοβουλία να περνάς χρόνο μαζί της και να κάνετε πράγματα μαζί για να γνωριστείτε πιο καλά και να έχετε μια πιο ουσιαστική επαφή. Προσκάλεσέ τη για φαγητό, για ένα θέατρο, κλπ. Θα της δώσεις την ευκαιρία όσο προκατειλημμένη κι αν είναι να σε γνωρίσει και αυτή καλύτερα και ίσως σε δει με άλλο πιο φιλικό μάτι. Επιπλέον, αν φροντίσεις να δείχνεις ενδιαφέρον για εκείνη και ότι νοιάζεσαι πραγματικά, θα μετρήσει θετικά. Ένα τηλέφωνο κάπου κάπου, ένα δωράκι στη γιορτή της, κλπ. θα είναι ένα συν στη συμπεριφορά σου.

Αν μη τι άλλο θα εκτιμήσει την προσπάθειά σου – και ακόμη περισσότερο θα το εκτιμήσει ο σύζυγός σου.

2. Φρόντισε να είσαι ήρεμη και ψύχραιμη

Όποια κι αν είναι η στάση της πεθεράς σου, όσο προκλητική και επικριτική κι αν είναι απέναντί σου, φρόντισε όταν είστε στον ίδιο χώρο να διατηρείς την ψυχραιμία σου, να είσαι ήρεμη και θετική. Ό,τι κι αν κάνει, ό,τι κι αν ξεστομίσει, μην της δώσεις την ικανοποίηση να αντιδράσεις αρνητικά ή επιθετικά γιατί αυτό είναι που θέλει να πετύχει, να σε κάνει να φανείς εσύ η κακιά και να δείξει στο γιο της ότι είσαι λίγη και ακατάλληλη για εκείνον. Για να υπάρχει, λοιπόν, μια νορμάλ σχέση νύφης πεθεράς, είναι απαραίτητη η αποφυγή εντάσεων και η τακτική του να μην υποκύπτεις στην επίθεση ή τις προκλήσεις της.

3. Ζήτα τη γνώμη της

Επειδή ούτως ή άλλως συνήθως οι πεθερές επεμβαίνουν και προσπαθούν να επιβάλλουν τη γνώμη τους σε ό,τι αφορά το σπίτι σας και τη σχέση με το γιο της, πριν το κάνει από μόνη της και πριν προλάβει να κριτικάρει αρνητικά εσάς και τις επιλογές σας, προλάβετε να ζητήσετε τη γνώμη της. Δείξε ότι την υπολογίζεις και ότι μετράει η άποψή της στα θέματα του σπιτιού χωρίς όμως να σημαίνει ότι θα την εφαρμόσεις κιόλας. Στο τέλος μπορείς να της πεις ότι ο γιος της αποφάσισε να κάνετε κάτι διαφορετικό από ότι εκείνη πρότεινε κι ότι δεν ήταν δική σου επιλογή. Πριν προλάβει, λοιπόν, να σε κατακρίνει και να σε βγάλει λάθος, πες της πως χρειάζεσαι τη συμβουλή της πριν αποφασίσετε για κάτι με το σύζυγό σου.

4. Φρόντισε να καταλάβει πόσο αγαπάς το γιο της

Το ζητούμενο για την πεθερά σου είναι η ευτυχία του γιόκα της και προφανώς θεωρεί ότι εσύ δεν του την προσφέρεις. Αν με τον τρόπο και τη συμπεριφορά σου πειστεί για το πόσο πολύ νοιάζεσαι για αυτόν, πόσο τον φροντίζεις και συνειδητοποιήσει ότι τον αγαπάς πραγματικά μπορεί και να σας αφήσει στην ησυχία σας. Βέβαια, για κάποιες δεν αρκεί αυτό καθώς καμία δεν πιστεύουν ότι μπορεί να είναι αρκετή για το γιο τους, απλά τον θέλουν για πάντα κοντά τους, να έχουν την πρωτοκαθεδρία στη ζωή του. Αν καταφέρεις όμως να της δείξεις ότι νοιάζεσαι για εκείνον και για την ευτυχία του όσο κι εκείνη αλλά χωρίς να προσπαθείς να την αντικαταστήσεις στην καρδιά του, ενδέχεται να σε αποδεχτεί και να εκτιμήσει τη στάση σου και το γεγονός ότι έχεις πραγματικά αισθήματα για το παιδί της.

5. Βάλε όρια στα τηλεφωνήματα και τις επισκέψεις

Η φράση «από μακριά και αγαπημένοι» έχει και εδώ την εφαρμογή της. Η σχέση νύφης πεθεράς για να κρατηθεί σε ένα φυσιολογικό επίπεδο καλό είναι να στηρίζεται σε κάποια όρια, στις πρέπουσες αποστάσεις. Αυτό, φυσικά, έχει να κάνει και με το πόσο κοντά ή μακριά μένετε. Αν τα σπίτια σας είναι στην ίδια γειτονιά ίσως δυσκολευτείς ακόμα περισσότερο να βάλεις όρια και να της δώσεις να καταλάβει πότε μπορεί και δεν μπορεί να έρχεται σπίτι σας ή πόσο συχνά «επιτρέπεται» να τηλεφωνεί. Αν υπάρχει απόσταση και μένετε σε διαφορετικούς τόπους, εκ των πραγμάτων υπάρχει απόσταση. Αν, όμως, τότε είναι πολύ συχνά τα τηλεφωνήματα ή συνεχώς βρίσκει δικαιολογίες για να κάνει τακτικές επισκέψεις και πρέπει να τη φιλοξενείς, βεβαιώσου ότι θα της δώσεις να καταλάβει πως είναι άβολο όλο αυτό και θα έπρεπε να έχει μια παραπάνω διακριτικότητα. Αν δεν μπορείς να το χειριστείς εσύ, καλύτερο μάλλον θα ήταν να το αναλάβει ο σύζυγός σου που ό,τι και να της πει, ακόμα κι αν διαπληκτιστεί μαζί της, σίγουρα δε θα του το κρατήσει και το καλύτερο είναι πως εσύ δε θα έχεις καμία ανάμιξη. Μπορείς επίσης να του ζητήσεις να απαντάει εκείνος στα τηλεφωνήματά της και κάποιες φορές το μήνα να βγαίνεις κι εσύ σε ένα τηλεφώνημα όπου θα μιλάς λίγο και θα δείχνεις ευδιάθετη.

6. Η σχέση της πεθεράς σου με τα παιδιά

Σαφώς και είναι πολύ σημαντικό να έχουν τα παιδιά σου σχέση με τη γιαγιά και γενικά τους παππούδες τους. Και φυσικά θα ενθαρρύνεις τη σχέση αυτή. Όμως, χρειάζεται προσοχή στο να μην επιτρέψεις να υπάρχει μεγάλη παρέμβαση στο πώς τα μεγαλώνεις αλλά και γενικά να βάζεις όρια και σε αυτή τη σχέση. Μπορεί εκείνη να θέλει να μαθαίνει τα πάντα για τα εγγόνια της ή να σε πιέζει να στέλνεις καινούργιες φωτογραφίες όταν εσύ πνίγεσαι, κλπ. Προσπάθησε να τα κάνεις όλα με τους ρυθμούς σου και να ενημερώνεις για αυτά που χρειάζεται. Δεν είσαι υποχρεωμένη να δίνεις αναφορά για τα πάντα γύρω από τα παιδιά και την ανατροφή τους. Άσε τα παιδιά να μιλάνε όσο συχνά θέλουν στο τηλέφωνο με τη γιαγιά και τον παππού και έτσι καμιά φορά θα γλιτώνεις από τα κουραστικά τηλεφωνήματα.

7. Φρόντισε να είσαι ειλικρινής μαζί της

Σίγουρα καλό είναι σε κάποιες περιπτώσεις προκειμένου η σχέση νύφης πεθεράς να είναι «αναίμακτη» και πολιτισμένη, να πηγαίνεις με τα νερά της αλλά χωρίς να κάνεις πράγματα που δε θες ή να λες κάτι που δεν εννοείς. Είναι καλύτερο να είσαι ειλικρινής μαζί της, όσο κι αν προσπαθείς να την ευχαριστήσεις, γιατί αν κάτι σε φέρνει σε δύσκολη θέση ή σε καταπιέζει θα σου βγει κάποια στιγμή στο μέλλον με αρνητική συμπεριφορά. Βεβαιώσου λοιπόν ότι δε λες πάντα ναι (αν δεν το εννοείς), αλλά φρόντισε όταν αρνείσαι να το κάνεις με τρόπο και να μη λες ένα ξερό ΌΧΙ.

*Δεν είναι λίγες οι φορές, που θα δείτε πεθερές, να συμπεριφέρονται περίεργα, είτε έχουν γιους, είτε κόρες. Φυσικά, αυτό δεν καταδικάζει ΟΛΕΣ τις πεθερές. Υπάρχουν γυναίκες με κριτική και συναισθηματική ικανότητα, που γνωρίζουν ποτέ μια γυναίκα είναι κατάλληλη για το παιδί τους. Που βάζουν πάνω απ όλα την αγάπη τους για τον γιο ή την κόρη τους και την ευτυχία τους και βάζουν στην άκρη τον εγωισμό τους!