Ημερομηνίες λήξης των τροφίμων: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την υγεία μας

Ημερομηνίες λήξης των τροφίμων: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την υγεία μας

Είμαι σίγουρη ότι κι εσείς όπως κι εγώ, το πρώτο πράγμα που κάνετε  όταν αγοράζετε “ευαίσθητα τρόφιμα” από το σουπερ μάρκετ είναι να ελέγξουμε την ημερομηνία λήξης τους.  Μέχρι εδώ καλά. Τι γίνεται όμως όταν αγοράζονται στην ώρα τους αλλά δεν καταναλώνονται στο διάστημα που πρέπει;  Ποια τρόφιμα κρύβουν πραγματικά κίνδυνο για την υγεία μας μετά τη λήξη τους και ποια … σώζονται και πώς;
Πιστεύω ότι το άρθρο που ακολουθεί από την εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ,  (https://www.dimokratianews.gr/content/99167/ligmena-trofima-poy-den-petioyntai) μας λύνει κάποιες απορίες.

Αβγά: Συνήθως τα αβγά είναι ασφαλή ακόμη και τρεις έως τέσσερις εβδομάδες από την ημερομηνία που αναφέρεται στη συσκευασία. Ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσετε αν ένα αβγό είναι ασφαλές είναι να το βυθίσετε σε ένα μπολ με κρύο νερό. Αν βυθιστεί και ακουμπήσει στον πάτο, είναι φρέσκο. Αν βυθιστεί, αλλά δεν φτάσει στον πάτο, πρέπει να καταναλωθεί άμεσα, ενώ αν επιπλέει στην επιφάνεια, πρέπει να πεταχτεί.

Κοτόπουλο: Αν το διατηρείτε στο ψυγείο, μπορείτε να το καταναλώσετε έως και μία ημέρα μετά την «ημερομηνία λήξης» του. Το ίδιο ισχύει και για το ψάρι.

Ημιαποβουτυρωμένο γάλα: Αν το έχετε ανοίξει, διατηρείται τουλάχιστον για δύο ημέρες μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία. Το ίδιο και το γιαούρτι.

Ψωμί του τοστ: Αν έχει αποθηκευτεί σύμφωνα με τις οδηγίες, μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο έως και επτά ημέρες από την ημερομηνία λήξης.

Μαρμελάδα: Τα τρόφιμα που περιέχουν πολλή ζάχαρη, η οποία είναι φυσικό συντηρητικό, μπορεί να διατηρηθούν έως και έναν χρόνο πέρα από την ημερομηνία λήξης τους, αν η συσκευασία δεν έχει ανοιχθεί.

Ζυμαρικά & ρύζι: Όταν η συσκευασία είναι κλειστή και διατηρούνται σε ξηρό περιβάλλον, μπορεί να «ζήσουν» έως και δύο χρόνια μετά την ημερομηνία λήξης τους.

Αυτό που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι οι ημερομηνίες που αναγράφονται στις συσκευασίες αφορούν περισσότερο τη βέλτιστη ποιότητα του τροφίμου όταν θα το καταναλώσουμε, παρά την ασφάλειά του.