Οι ντολμάδες της… τεμπέλας

Οι ντολμάδες της… τεμπέλας

Υλικά:

1 μεγάλο λάχανο

Για τη ζύμη

750γραμμ. κιμά μοσχαρίσιο

250γραμμ. κιμά χοιρινό

1 ½ κουταλιές της σούπας ρύζι νυχάκι ξεπλυμένο και στραγγιγμένο

1 αβγό ελαφρώς χτυπημένο

1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα

3 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα

Πιπέρι

Το μυστικό μου υλικό:

2 φακελάκια μίγμα για σαλάτες, με γεύση άνηθο κρεμμύδι

Για τον ζωμό

1 ματσάκι άνηθο

1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα

½ φλιτζάνι λάδι

2 κύβους βοδινό

Πιπέρι

Νερό μέχρι το πιάτο που θα σκεπάσετε το φαί

Για το αβγολέμονο

1 κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ, ή νισεστέ

2 αβγά

Χυμό από 2 λεμόνια

Τον ζωμό από τους ντολμάδες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  1. Κόψτε, ζεματίστε το λάχανο, σουρώστε το και πετάξτε το νερό.
  2. Βάλτε στον πάτο της κατσαρόλας τα μισά φρέσκα κρεμμυδάκια άκοπα, από τα υλικά του ζωμού, όπως και το μισό άνηθο άκοπο. Σκεπάστε τα, με μερικά φύλλα λάχανου.
  3. Φτιάξτε τη ζύμη για τους ντολμάδες.
  4. Το μυστικό μου: Ψιλοκόψτε τα 3 κρεμμύδια και βράστε τα μέσα σε μια κατσαρολίτσα με λίγο νερό και 2 φακελάκια του μίγματος για σαλάτες, μέχρι να χυλώσουν και να γίνουν διάφανα.
  5. Βάλτε σε ένα μεγάλο μπολ τους 2 κιμάδες, ρίξτε μέσα το βρασμένο κρεμμύδι, με το μυστικό συστατικό… και όλα τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης.
  6. Ζυμώστε τα καλά, για να αναμειχθούν όλα τα υλικά και πλάστε τον κιμά σε μπαλάκια, τύπου γιουβαρλάκια.
  7. Βάλτε πάνω από το λάχανο που έχετε στη κατσαρόλα, μια στρώση μπαλάκια. Από πάνω, φύλλα λάχανου και συνεχίστε εναλλάξ. Λάχανο-μπαλάκια.
  8. Τελειώστε με φύλλα λάχανου και από πάνω βάλτε τα υπόλοιπα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον υπόλοιπο άνηθο.
  9. Διαλύστε τους δυο κύβους σε 2 φλιτζάνια ζεστό νερό και περιχύστε το φαγητό.
  10. Προσθέστε το λάδι, το πιπέρι και βάλτε επάνω από το φαί, ένα πιάτο για να το συγκρατήσετε, μη σας έρθουν τα πάνω κάτω με το βράσιμο.
  11. Συμπληρώστε τόσο νερό, όσο χρειάζεται για να φτάσει το ζουμί μέχρι το πιάτο.
  12. Σκεπάστε τη κατσαρόλα με το καπάκι της και βράστε το φαί, σε χαμηλή θερμοκρασία για 1 ώρα περίπου.
  13. Βάλτε γάντια κουζίνας και πάρτε στα χέρια σας και χαρτί κουζίνας, για να μη καείτε.
  14. Πλαγιάστε τη κατσαρόλα συγκρατώντας και πιέζοντας το πιάτο και αδειάστε τον ζωμό με προσοχή, από τη κατσαρόλα σε ένα μπολ.

Μερικά μυστικά πριν το αβγοκόψω:

1ο Αλάτι δε βάζω, γιατί τα φακελάκια του μίγματος για σαλάτες, έχουν το αλατάκι τους, όπως και οι κύβοι. Σας προτείνω λοιπόν, όταν γίνει το φαί, δοκιμάστε το ζουμί και αν σας λείπει το αλάτι, συμπληρώστε το στο αβγολέμονο.

2ο Το πιάτο, τα άκοπα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον άκοπο άνηθο που έχω βάλει από πάνω, τα αφαιρώ από το φαί πριν το αβγοκόψω.

3ο Το αβγολέμονο το κάνω ξεχωριστά σε μια κατσαρολίτσα για να είμαι 100% σίγουρη ότι θα είναι επιτυχημένο και μετά το περιχύνω στο φαί.

Φτιάξτε το αβγολέμονο

  1. Διαλύστε το κορν-φλάουρ, ή το νισεστέ, στο χυμό των λεμονιών.
  2. Βάλτε τα ασπράδια των αβγών σε ένα μεγάλο μπολ και χτυπήστε τα με το μιξεράκι χειρός σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνουν μαρέγκα.
  3. Ρίξτε έναν-έναν τους κρόκους, χτυπώντας.
  4. Προσθέστε το λεμόνι με το κορν-φλάουρ. (Ανακατέψτε το κορν-φλάουρ για μια φορά ακόμα πριν το ρίξετε γιατί κολλάει κάτω).
  5. Ρίξτε λίγο-λίγο το ζωμό.
  6. Αδειάστε το αβγολέμονο σε μια κατσαρολίτσα και ανακατέψτε το σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πήξει και να γίνει μια ωραία, ελαφριά, βελούδινη σάλτσα. (Αν ο ζωμός είναι περισσότερος και δεν σας πήζει έτσι όπως πρέπει, διαλύστε ακόμα λίγο κορν-φλάουρ σε λίγο νερό και ρίξτε το μέσα στη κρέμα. Θα πήξει σίγουρα).
  7. Δοκιμάστε τη κρέμα και προσθέστε αλάτι, πιπέρι, ακόμα και λεμόνι, αν νομίζετε ότι χρειάζεται.
  8. Περιχύστε τα …ντολμαδάκια με τη κρέμα, ανακινείστε τη κατσαρόλα για φτάσει η κρέμα μέχρι μέσα και αφήστε τα να πάρουν μια βράση όλα μαζί.