Gua Sha:Η φυσική εναλλακτική θεραπεία και όσα πρέπει να γνωρίζετε

Gua Sha:Η φυσική εναλλακτική θεραπεία και όσα πρέπει να γνωρίζετε

 

Το Gua sha είναι μια φυσική, εναλλακτική θεραπεία που περιλαμβάνει την ελαφριά απόξεση του δέρματος με ένα ξύλινο εργαλείο μασάζ και αποσκοπεί στη βελτίωση της κυκλοφορίας. Αυτή η αρχαία κινεζική τεχνική θεραπείας μπορεί να προσφέρει μια μοναδική προσέγγιση για καλύτερη υγεία, αντιμετωπίζοντας ζητήματα όπως ο χρόνιος πόνος.

Στο gua sha, ο θεραπευτής κάνει απόξεση σε όλη την επιφάνεια του δέρματος, διαγράφοντας  μικρές ή μεγάλες διαδρομές για να τονώσει τη μικροκυκλοφορία του συνδετικού ιστού, γεγονός που αυξάνει τη ροή του αίματος. Η θεραπεία γίνεται με την εφαρμογή λαδιού στο σώμα και στη συνέχεια με τα εργαλεία του gua sha. Ο θεραπευτής εφαρμόζει λάδι μασάζ και στη συνέχεια χρησιμοποιεί το εργαλείο για να ξύσει επανειλημμένα το δέρμα κάνοντας κινήσεις προς τα κάτω

Η τεχνική αυτή έχει ως στόχο  να αντιμετωπίσει τη στάσιμη ενέργεια, που ονομάζεται chi, στο σώμα, η οποία πιστεύεται πως είναι υπεύθυνη για τη φλεγμονή. Η χρόνια φλεγμονή στο σώμα θεωρείται υπεύθυνη για πολλές παθήσεις που σχετίζονται με το χρόνιο πόνο. Το τρίψιμο της επιφάνειας του δέρματος πιστεύεται ότι βοηθά στην κινητοποίηση αυτής της ενέργειας, στη μείωση της φλεγμονής και στην προαγωγή της επούλωσης.

Το  Gua sha γενικά εκτελείται στην πλάτη, στους γλουτούς, στον αυχένα, στα χέρια και στα πόδια. Μια ήπια εκδοχή του χρησιμοποιείται ακόμη και στο πρόσωπο ως τεχνική αντιγήρανσης και φυσικού botox. Ο θεραπευτής σας θα ξεκινήσει με ήπια πίεση και σταδιακά θα αυξάνει την ένταση για να καθορίσει πόση δύναμη μπορείτε να αντέξετε .

 

Ποια είναι τα οφέλη του gua sha;

Το Gua sha μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή, γι ‘αυτό χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία παθήσεων που προκαλούν χρόνιο πόνο, όπως αρθρίτιδα και ινομυαλγία, καθώς και εκείνες που προκαλούν πόνο στους μύες και στις αρθρώσεις.

Άλλες περιπτώσεις που μπορεί να βοηθήσει η τεχνική του gua sha είναι,

 Πονοκέφαλο και ημικρανίες

Εάν οι πονοκέφαλοι και οι ημικρανίες δεν ανταποκρίνονται σε απλά παυσίπονα, το gua sha μπορεί να  βοηθήσει. Σε μια μελέτη, μια γυναίκα ηλικίας 72 ετών που ζούσε με χρόνιους πονοκεφάλους έλαβε gua sha για περίοδο 14 ημερών. Οι ημικρανίες της βελτιώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, υποδηλώνοντας ότι αυτή η αρχαία τεχνική μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματικό φάρμακο για τον πονοκέφαλο. Φυσικά απαιτείται περισσότερη έρευνα και η συμβουλή γιατρού.

Πόνος στον αυχένα

Η τεχνική του Gua sha μπορεί επίσης να αποδειχθεί αποτελεσματική για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου στον αυχένα. Οι φλεγμονές που δημιουργούνται στην περιοχή της ωμοπλάτης και του αυχένα μειώνονται αποτελεσματικά με την απόξεση.

Περιεμμηνόπαυση

Η περιεμμηνόπαυση εμφανίζεται καθώς οι γυναίκες οδεύουν προς την εμμηνόπαυση. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

αυπνία

ακανόνιστες περιόδους

ανησυχία

κούραση

εξάψεις

Το gua sha μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων και στην ισορροπία των ορμονών. Αυξάνοντας τη κυκλοφορία του αίματος οξυγονώνεται το σώμα και ανανεώνεται ολόκληρος ο οργανισμός. Οπότε μειώνεται η κούραση και η νωθρότητα .

Καταπολέμηση της κυτταρίτιδας

Μια ακόμη εφαρμογή την κινεζικής θεραπείας είναι στο κομμάτι της αισθητικής.

 Λόγω του ότι μειώνει τη φλεγμονή όπως προανέφερα, μπορεί να γίνει πολύ αποτελεσματικό στην μείωση της κυτταρίτιδας, της πιο συνηθισμένης φλεγμονής του δέρματος.

Το gua sha έχει παρενέργειες;

Το gua sha είναι ασφαλές γιατί είναι μια απόλυτα φυσική θεραπεία. Δεν είναι επώδυνο αλλά η διαδικασία μπορεί να αφήσει κάποια σημάδια στο δέρμα για λίγες μέρες. Επειδή περιλαμβάνει το τρίψιμο ή την απόξεση του δέρματος, μικρά αιμοφόρα αγγεία γνωστά ως τριχοειδή μπορεί να τραυματιστούν και έτσι να ξεκινήσει η διαδικασία της ανανέωσής τους.

Αποφύγετε αυτήν την τεχνική εάν έχετε κάνει κάποια χειρουργική επέμβαση τις τελευταίες έξι εβδομάδες.

Οι άνθρωποι που παίρνουν αντιπηκτικά αίματος ή έχουν διαταραχές πήξης καλό είναι να αποφεύγουν το gua sha.

Αυτή η τεχνική μπορεί να φαίνεται απλή και εύκολη, αλλά θα πρέπει να εκτελείται μόνο από πιστοποιημένο βελονιστή ή επαγγελματία κινεζικής ιατρικής. Αυτό εξασφαλίζει μια ασφαλή και σωστή θεραπεία. Γι αυτό όταν απευθυνθείτε σε κάποιον ολιστικό θεραπευτή για να κάνετε Gua sha σιγουρευτείτε πως είναι πιστοποιημένος επαγγελματίας και γνωρίζει καλά αυτό που κάνει.

Η πιστοποίηση επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν οι  βασικές γνώσεις αυτής της θεραπευτικής πρακτικής. Η θεραπεία με κάποιον επαγγελματία αυξάνει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας και μειώνει τον κίνδυνο πόνου ή σοβαρών τραυματισμών λόγω υπερβολικής άσκησης πίεσης.

 

.Με αγάπη και φως

 

Κατερίνα Σταθοπούλου

Holistic Therapist – Reflexologist

www.alopiliving.com