3 ιδέες, για να γεμίσουμε την γαλοπούλα μας

3 ιδέες, για να γεμίσουμε την γαλοπούλα μας

ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΓΕΜΙΣΜΕΝΗ ΜΕ ΚΙΜΑ

1 γαλοπούλα 5 κιλά περίπου

2 κουταλιές μαλακό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

Αλατάκι και πιπέρι

3 κουταλιές της σούπας λάδι

2 κρεμμύδια τριμμένα

500γραμμ. κιμά μοσχαρίσιο

1 φακελάκι κουκουνάρι

Αλατάκι και πιπέρι

½ φλιτζάνι του τσαγιού λευκό κρασί

5 κουταλιές της σούπας σταφίδες ανάμεικτες, μαύρες και ξανθές

1 φλιτζάνι του τσαγιού ψιλοκομμένα κάστανα ψητά, ή συσκευασμένα

10 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι κομμένα στα τέσσερα

1 κουταλιά της σούπας φουσκωτή τοματοπολτό

½ μήλο

Βελόνα και χοντρή κλωστή, ή 3-4 ξυλάκια για σουβλάκια κομμένα σε 5-6 εκατοστά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκα κάστανα, τα χαράζουμε σταυρωτά και τα βάζουμε κάτω από το γκριλ να ψηθούν απ’ όλες τις πλευρές. Όταν κρυώσουν, αφαιρούμε τον φλοιό τους και τα ψιλοκόβουμε.

2. Βάζουμε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι να ζεσταθεί και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε τα κουκουνάρια με τον κιμά και τον καβουρντίζουμε, μέχρι να εξατμιστούν τα νερά του και να πάρει σκούρο χρώμα.

3. Τον πασπαλίζουμε με αλατάκι και πιπέρι και τον περιχύνουμε με το κρασάκι. Προσθέτουμε τον τοματοπολτό, τις σταφίδες, τα κάστανα, τα δαμάσκηνα, χαμηλώνουμε την φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά.

4. Αποσύρουμε το τηγάνι από την φωτιά και αφήνουμε την γέμιση στην άκρη να κρυώνει, μέχρι να ετοιμάσουμε την γαλοπούλα.

5. Ανάβουμε τον φούρνο μας στους 165ο C. Βάζουμε στο ταψί του φούρνου μας 2 εκατοστά περίπου νεράκι και από πάνω την σχάρα.

6. Αφαιρούμε από την κοιλίτσα της γαλοπούλας το σακουλάκι με τα συκωτάκια (αν υπάρχουν), βγάζουμε από το δέρμα της τα ξεχασμένα πουπουλάκια και την καψαλίζουμε, εάν έχει τριχούλες.

7. Την πλένουμε πολύ καλά, την στραγγίζουμε και την ταμπονάρουμε, με χαρτί κουζίνας.

8. Την αλείφουμε ολόκληρη, μέσα και έξω με βούτυρο και την αλατοπιπερώνουμε.

9. Γεμίζουμε την κοιλίτσα της με την γέμιση, σφραγίζουμε την γέμιση με το ½ μήλο, με την φλούδα προς τα έξω και την ράβουμε, ή την σφραγίζουμε με τα ξυλάκια για τα σουβλάκια.

10. Δένουμε με σπάγκο τις φτερούγες της πάνω στο σώμα της και τα ποδαράκια της μαζί, για να παραμείνουν κλειστά όσο θα ψήνεται.

11. Την ακουμπάμε στην σχάρα που έχουμε πάνω από το ταψί και την σκεπάζουμε χαλαρά με λαδόκολλα.

12. Την ψήνουμε για 4-5 ώρες. ( Ο χρόνος εξαρτάται από το βάρος της γαλοπούλας. Θα υπολογίσουμε κιλό και ώρα). Την τελευταία ώρα την ξεσκεπάζουμε, γυρίζουμε τον διακόπτη του φούρνου μας στον αέρα, αυξάνουμε την θερμοκρασία στους 175ο C και την αφήνουμε να ροδοκοκκινίσει, περιχύνοντας την συχνά, με το ζουμί της.

13. Την ξεφουρνίζουμε και την μεταφέρουμε στην πιατέλα μας, που την έχουμε στολίσει από πριν. Ακόμα έχουμε φτιάξει, ένα ωραίο ζευγάρι παπουτσάκια-φουντίτσες από αλουμινόχαρτο για τα ποδαράκια της και της τα φοράμε.

14. Αφαιρούμε από την γαλοπούλα τα σπαγκάκια και τα ξυλαράκια και την σερβίρουμε ολόκληρη στο τραπέζι.

15. Την κόβουμε σε μερίδες με την βοήθεια ενός κοφτερού μαχαιριού και μιας πιρούνας και με ένα μεγάλο κουτάλι παίρνουμε κουταλιά-κουταλιά γέμιση από την κοιλίτσα της και την σερβίρουμε στα πιάτα των καλεσμένων μας, δίπλα στις φέτες της γαλοπούλας.

Σημ: Εάν δεν έχουμε την άνεση να κόψουμε την γαλοπούλα στο τραπέζι με τα μάτια των καλεσμένων καρφωμένα επάνω μας…ζητάμε συγνώμη…παίρνουμε την γαλοπούλα στην κουζίνα μας και την κόβουμε με την ησυχία μας. Την ξαναπηγαίνουμε έτοιμη, κομμένη σε φέτες, πάνω στη στολισμένη πιατέλα.

Την γέμιση, θα την αφαιρέσουμε από την κοιλίτσα της πριν την κόψουμε, με ένα μεγάλο κουτάλι και θα την σερβίρουμε χώρια, σε ένα ωραίο μπολ.

Για τα παπουτσάκια-φουντίτσες,

 1. Κόβουμε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο, 30Χ25 εκατοστά.

2. Το διπλώνουμε στα δύο, με την θαμπή του πλευρά προς τα έξω, χωρίς να πιέζουμε την τσάκιση. Τώρα έχουμε ένα κομμάτι διπλωμένο 12,5Χ30.

3. Από την πλευρά της τσάκισης, το κόβουμε με ψαλίδι ανά 2 εκατοστά, με βάθος 7 εκατοστά. (Δεν χρειάζεται και ιδιαίτερη ακρίβεια). Όταν τελειώσουμε, βρίσκουμε το μεσαίο ψαλίδισμα και συνεχίζουμε το κόψιμο μέχρι κάτω, για να μοιράσουμε στα 2 το αλουμινόχαρτο.

4. Ανοίγουμε σιγά-σιγά και με προσοχή το πρώτο κομμάτι (Το ψαλίδι κολλάει τα 2 φύλλα, γι’ αυτό θέλει αργό άνοιγμα), το τεντώνουμε και ισιώνουμε την τσάκιση.

5. Το ξαναδιπλώνουμε χαλαρά, από την γυαλιστερή πλευρά αυτή φορά προς έξω.

6. Περνάμε το χέρι μας ανάμεσα και φουντώνουμε τα…κρόσσια, να γίνουν κάπως οβαλ και κλείνουμε διπλώνοντας την απέναντι πλευρά, κάνοντας ένα ρεβέρ 1 εκατοστού περίπου, 2-3 φορές.

7. Ακουμπάμε την άκρη του αλουμινόχαρτου στο ποδαράκι της γαλοπούλας με το ρεβέρ προς το μπούτι και το φουντωμένο προς τα έξω και το τυλίγουμε γύρω-γύρω. 8. Πιέζουμε καλά-καλά το ρεβέρ και…Έτοιμο το ένα παπουτσάκι-φουντίτσα! Πάμε για το δεύτερο.

Για το στόλισμα της πιατέλας,

Ακουμπάμε την γαλοπούλα στην πιατέλα και της κάνουμε τριγύρω της, ένα δαχτυλίδι από σγουρό μαϊντανό, εναλλάξ με λεπτές φέτες πορτοκαλιού και σποράκια ροδιού, σε μικρές ομαδούλες πάνω στα πορτοκάλια, για περισσότερο χρώμα.

Μπορούμε επίσης να γεμίσουμε την πιατέλα μας με φύλλα σγουρού μαρουλιού, μωβ και πράσινου, να ακουμπήσουμε επάνω την γαλοπούλα και να της κάνουμε γύρω-γύρω μια χρωματιστή αλυσίδα από δαμάσκηνα και αποξηραμένα βερίκοκα εναλλάξ.

Γενικά, αν αφήσουμε την φαντασία μας να δημιουργήσει, τα υλικά που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για να στολίσουμε την πιατέλα, είναι διάφορα πράσινα, χειμωνιάτικα φρούτα, αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς.

Ταυτόχρονα με την γαλοπούλα, μπορούμε να ψήσουμε και πατατούλες, μέσα στο ζουμάκι της,

3 κιλά μικρές πατατούλες, με το φλούδι τους

2 κυδώνια κομμένα σε μεγαλούτσικους κύβους

2 μήλα κομμένα στα έξι

Χυμό από 2 λεμόνια

Αλατάκι και πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Βάζουμε τις πατατούλες στον νεροχύτη, τις περιχύνουμε με λίγο απορρυπαντικό κουζίνας και τις καλύπτουμε με χλιαρό νερό. Τις αφήνουμε μέσα στην σαπουνάδα για 15 λεπτά περίπου και έπειτα τις ξεπλένουμε πολλές φορές, τρίβοντας τις με τα δάχτυλα μας για να μη μείνει ίχνος χώματος επάνω τους.

2. Τις στραγγίζουμε, τις βάζουμε σε μια λεκάνη και τις περιχύνουμε με τον χυμό του λεμονιού και το λάδι.

3. Κόβουμε τα κυδώνια και τα μήλα και τα ρίχνουμε στην λεκάνη με τις πατάτες. Τους ρίχνουμε αλατάκι και πιπέρι και τα ανακατεύουμε.

4. Δύο ώρες πριν ξεφουρνίσουμε την γαλοπούλα, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, ακουμπάμε σχάρα και γαλοπούλα σε ένα δίσκο και ρίχνουμε τις πατάτες, τα κυδώνια και τα μήλα μέσα στο ταψί με το ζουμί της.

5. Ξανακουμπάμε την σχάρα με την γαλοπούλα επάνω στο ταψί και τα βάζουμε όλα μαζί, στο φούρνο.

ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΓΕΜΙΣΤΗ ΜΕ ΑΓΡΙΟ ΡΥΖΙ

1 γαλοπούλα 5 κιλά περίπου

2 κουταλιές μαλακό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

Αλατάκι και πιπέρι

1 ½ φλιτζάνια του τσαγιού άγριο ρύζι

3 φλιτζάνια του τσαγιού νερό

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 φλιτζάνι του τσαγιού ψιλοκομμένα κάστανα ψητά, ή συσκευασμένα

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο

1 φλιτζάνι του τσαγιού ψιλοκομμένο κρεμμύδι

1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι

? φλιτζάνι του τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό

1 φλιτζάνι του τσαγιού φρέσκα λευκά μανιτάρια κομμένα σε φετούλες

½ φλιτζάνι του τσαγιού λευκό κρασί

Αλατάκι και πιπεράκι

4 φέτες ψιλοκομμένο μπέικον (Προαιρετικά)

Για την σάλτσα,

1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού χυμό ροδιού

1-2 κουταλιές της σούπας μέλι

1 φλιτζάνι του τσαγιού σουρωμένο ζωμό από το ταψί της γαλοπούλας

Αλατάκι και πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Βάζουμε το ρύζι με το νερό και το αλατάκι σε μια κατσαρολίτσα, να πάρουν μια βράση σε δυνατή φωτιά. Τα ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στο ελάχιστο, τα σκεπάζουμε και αφήνουμε το ρύζι να σιγοβράσει για 45-55 λεπτά.

2. Χαράζουμε τα φρέσκα κάστανα σταυρωτά και τα βάζουμε κάτω από το γκριλ να ψηθούν απ’ όλες τις πλευρές. Όταν κρυώσουν, αφαιρούμε τον φλοιό τους και τα ψιλοκόβουμε.

3. Εάν χρησιμοποιήσουμε μπέικον θα το τσιγαρίσουμε πρώτα σκέτο σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να αρχίσει να ροδοκοκκινίζει και στην συνέχεια θα προσθέσουμε το βούτυρο και το κρεμμύδι να τσιγαριστεί, μέχρι να γίνει διάφανο. Εάν δεν χρησιμοποιήσουμε, θα βάλουμε το βούτυρο στο τηγάνι να ζεσταθεί και στη συνέχεια θα ρίξουμε το κρεμμύδι να τσιγαριστεί.

4. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, το θυμάρι, τον μαϊντανό, αλατάκι και πιπέρι και όταν εξατμιστούν τα νερά των μανιταριών και μείνουν μόνο με το βουτυράκι, τα περιχύνουμε με το κρασί και τα βράζουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.

5. Ρίχνουμε στο τηγάνι το βρασμένο ρύζι, τα κάστανα, τα ανακατεύουμε όλα μαζί, αποσύρουμε το τηγάνι από την φωτιά και αφήνουμε την γέμιση στην άκρη, μέχρι να κρυώσει τελείως.

6. Ανάβουμε τον φούρνο μας στους 165ο C. Βάζουμε στο ταψί του φούρνου μας νεράκι και από πάνω την σχάρα.

7. Αφαιρούμε από την κοιλίτσα της γαλοπούλας το σακουλάκι με τα συκωτάκια (αν υπάρχουν), βγάζουμε από το δέρμα της τα ξεχασμένα πουπουλάκια και την καψαλίζουμε, εάν έχει τριχούλες.

8. Την πλένουμε πολύ καλά, την στραγγίζουμε και την ταμπονάρουμε, με χαρτί κουζίνας.

9. Την αλείφουμε ολόκληρη, μέσα και έξω με το βούτυρο και την αλατοπιπερώνουμε. Γεμίζουμε την κοιλίτσα της με την γέμιση και την ράβουμε, ή την σφραγίζουμε με οδοντογλυφίδες, ή με 2-3 ξύλινα σουβλάκια, που κόβουμε τα περισσεύματα.

10. Δένουμε με σπάγκο τις φτερούγες της πάνω στο σώμα και τα ποδαράκια της μαζί, για να παραμείνουν κλειστά όσο θα ψήνεται.

11. Την ακουμπάμε στην σχάρα που έχουμε πάνω από το ταψί και την σκεπάζουμε χαλαρά με λαδόκολλα.

12. Την ψήνουμε για 4-5 ώρες. ( Ο χρόνος εξαρτάται από το βάρος της γαλοπούλας. Θα υπολογίσουμε κιλό και ώρα). Την τελευταία ώρα την ξεσκεπάζουμε, γυρίζουμε τον διακόπτη του φούρνου μας στον αέρα, αυξάνουμε την θερμοκρασία στους 175ο C και την αφήνουμε να ροδοκοκκινίσει, περιχύνοντας την συχνά, με το ζουμί της.

13. Την ξεφουρνίζουμε, την μεταφέρουμε στην πιατέλα και την αφήνουμε καλυμμένη με αλουμινόχαρτο, να ξεκουραστεί 30 λεπτά.

14. Σε αυτό το διάστημα, ετοιμάζουμε την σάλτσα. Σουρώνουμε το ζουμί που υπάρχει στο ταψί, μέσα σε ένα κατσαρολάκι. Προσθέτουμε τον χυμό του ροδιού, το μέλι και τα βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύοντας συχνά, για 20 λεπτά, μέχρι να μείνει η μισή ποσότητα περίπου και να πήξει. Δοκιμάζουμε την γεύση της και αν χρειάζεται, προσθέτουμε αλατάκι και πιπεράκι.

15. Αφαιρούμε από την γαλοπούλα τα σπαγκάκια και τις οδοντογλυφίδες, την αλείφουμε γενναία με πινελάκι με την σάλτσα-σιρόπι που φτιάξαμε και την ακουμπάμε ολόκληρη στο τραπέζι συνοδευμένη, με την υπόλοιπη σάλτσα σε σαλτσιέρα.

ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΓΕΜΙΣΜΕΝΗ ΜΕ ΨΩΜΙ

1 καρβέλι χωριάτικο ψωμί του κιλού (Για την συνταγή χρειαζόμαστε 700γραμμ.)

1 πράσο κομμένο καθέτως σταυρωτά και μετά σε ροδέλες (θα γίνει ψιλοκομμένο)

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες

3 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένα

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2 μεγάλες σκελίδες σκόρδου λειωμένες

3 κουταλιές της σούπας λάδι

? φλιτζάνι του τσαγιού ζωμό από κύβο κότας

1 μεγάλο αβγό ελαφρώς χτυπημένο

½ φλιτζάνι του τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό

1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι

½ κουταλάκι του γλυκού σποράκια μάραθου

Αλατάκι και πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Κόβουμε το καρβέλι σε φέτες πάχους 2 εκατοστών περίπου και αφαιρούμε την κόρα. Κόβουμε την ψίχα σε τετράγωνα κομμάτια, 2Χ2 εκατοστών.

2. Απλώνουμε τα ψωμάκια πάνω σε λαδόκολλα, ή αλουμινόχαρτο ξεσκέπαστα και τα αφήνουμε να ξεραθούν, μέχρι την επομένη. Εάν βιαζόμαστε, τα βάζουμε στο φούρνο στους 165ο C και τα ψήνουμε, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

3. Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά και βάζουμε το λάδι σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι να ζεσταθεί.

4. Τσιγαρίζουμε το πράσο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το σέλερι και το κρεμμύδι, μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα.

5. Προσθέτουμε το αλατάκι, το πιπέρι, το σκόρδο και τα τσιγαρίζουμε όλα μαζί, για 1 λεπτό.

6. Αποσύρουμε το τηγάνι από την φωτιά, ρίχνουμε μέσα τις μπουκίτσες του ψωμιού, τα ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε στην άκρη.

7. Χτυπάμε σε ένα μπολ τον ζωμό με το αβγό και το προσθέτουμε στο τηγάνι με τα λαχανικά και το ψωμάκι. Τα αναμιγνύουμε, περιμένουμε λίγο να απορροφήσει το ψωμί τον ζωμό και γεμίζουμε την γαλοπούλα…

Συνεχίζουμε την διαδικασία, όπως και στην προηγούμενη συνταγή.

Για την σάλτσα της,

2 κουταλάκια του γλυκού φουσκωτά Extra γεύση-ζωμός σε κόκκους κότας (από το Super Market)

2 φλιτζάνια του τσαγιού ζεστό νερό

5 κοφτές κουταλιές της σούπας αλεύρι

½ φλιτζάνι του τσαγιού σουρωμένο ζωμό από το ταψί της γαλοπούλας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Διαλύουμε την Extra γεύση στο ζεστό νερό.

2. Βάζουμε το αλεύρι σε ένα κατσαρολάκι, προσθέτουμε τον ζωμό από το ταψί και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια λεία πάστα.

3. Ρίχνουμε σιγά-σιγά ανακατεύοντας το ζεστό νερό με την Extra γεύση.

4. Βάζουμε το κατσαρολάκι στην φωτιά και ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να βράσει και να δέσει. Το αδειάζουμε στην σαλτσιέρα και συνοδεύουμε την γαλοπούλα.

Ανθή Λαμπίρη