Ναι, το φλερτ μας κάνει καλό!

Ναι, το φλερτ μας κάνει καλό!

9 στις 10 ερωτικές σχέσεις με ευτυχή ή όχι κατάληξη έχουν ξεκινήσει με ένα φλερτ. Τα οφέλη όμως αυτού του… σπορ, όπως κάποιοι το αποκαλούν, είναι πολύ περισσότερα από το ζευγάρωμα. Άλλωστε όταν αρχίζουμε να φλερτάρουμε, δεν έχουμε πάντα στο μυαλό μας το ζευγάρωμα. Το βαθύτερο κίνητρό μας στο φλερτ είναι να περάσουμε από τεστ τη γοητεία μας, να εισπράξουμε την επιβεβαίωση ότι αρέσουμε, να διαπιστώσουμε κατά πόσον, αν το θελήσουμε, μπορούμε να ξυπνήσουμε το ενδιαφέρον κάποιου για μας.

Τα φλερτ που δεν καταλήγουν σε ζευγάρωμα, δεν οφείλονται πάντα στο ότι ο ένας από τους δυο, ή και οι δυο, φλερτάροντας κατέληξαν να ξενερώσουν με τον άλλον. Οφείλονται συχνά και στο γεγονός ότι εξαρχής δεν υπήρχε η πρόθεση ζευγαρώματος, αλλά μόνο η διάθεση του παιχνιδιού για το παιχνίδι!

Δύο άλλα πολύ σημαντικά οφέλη που μπορούμε να αντλήσουμε από το φλερτ είναι να μάθουμε τον εαυτό μας, αλλά και να εξασκηθούμε στην τέχνη και την τεχνική της προσέγγισης του άλλου φύλου. Φλερτάροντας μας δίνεται η ευκαιρία να οριοθετήσουμε τον εαυτό μας απέναντι στους άλλους, και μαθαίνουμε να μην ξεπερνάμε τα όρια των άλλων. Ανακαλύπτουμε τι εκπέμπουμε στους άλλους και κατανοούμε καλύτερα τα μηνύματα που εκπέμπουν αυτοί.

Η διαδικασία του φλερτ δυσκολεύει κυρίως εκείνους που φοβούνται γενικά την απόρριψη και ειδικότερα την απόρριψη από το άλλο φύλο. Όμως μόνο ρισκάροντας μπορούμε να ξεπεράσουμε τους φόβους μας, μόνο με την εξάσκηση έρχεται η εξοικείωση, μόνο με την εξοικείωση έρχεται η σιγουριά. Τότε, απελευθερώνεται, όχι μόνο ο ερωτισμός, αλλά και ο ίδιος μας ο εαυτός.

10 tips για να πάρετε θάρρος

1. Για αρχή και μέχρι να εξασκηθείτε στην τέχνη του φλερτ, επιλέξτε να φλερτάρετε με κάποιον που νιώθετε ότι ακόμα και αν σας απορρίψει… δεν έχασε η Βενετιά βελόνι. Είναι σημαντικό να μην έχετε μεγάλες προσδοκίες από τον άνθρωπο με τον οποίο φλερτάρετε. Έτσι θα είστε πιο χαλαροί στη συμπεριφορά και τις κουβέντες σας.

2. Φροντίστε να είστε ντυμένοι με τρόπο που σας κάνει να νιώθετε άνετα και ωραία, με τρόπο που αναδεικνύει τα καλά σημεία της εμφάνισής σας. έτσι θα νιώθετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

3. Εκφράστε τον παιχνιδιάρικο εαυτό σας. Μην είστε σφιγμένοι, μη σκέφτεστε συνεχώς πώς σας βλέπει ο άλλος, ούτε να προσπαθείτε να μαντέψετε τι σκέψεις περνάνε από το μυαλό του για σας. Πρόκειται για ένα παιχνίδι και όχι για μια διαδικασία που θα καθορίσει το μέλλον σας.

4. Χρησιμοποιήστε τη γλώσσα του σώματος… θετικά! Είτε κάθεστε, είτε είστε όρθιοι φροντίστε το σώμα σας να είναι στραμμένο προς τη μεριά του ανθρώπου με τον οποίο θέλετε να φλερτάρετε, κρατήστε τη πλάτη σας ίσια και αφήστε τα χέρια σας να πέσουν χαλαρά στο πλάι, ή να ακουμπούν στα μπράτσα της πολυθρόνας. Ποτέ μην τα κρατάτε διπλωμένα μπροστά στο στήθος σας, δείχνει ότι βρίσκεστε σε θέση άμυνας ή ότι δεν έχετε διάθεση να ανοιχτείτε στον άλλον.

5. Μιλήστε με το βλέμμα. Το βλέμμα παίζει σημαντικό ρόλο στο φλερτ γιατί δείχνει ότι ενδιαφερόμαστε. Κρατήστε το δικό σας σταθερά μέσα στο δικό του για μερικά δευτερόλεπτα παραπάνω. Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να πάρει το μήνυμα σας.

6. Χαμογελάστε. Τα χαμογελαστά πρόσωπα είναι πάντα πιο ελκυστικά και πιο προσεγγίσιμα. Όταν αρχίσει να σας μιλάει το ενδιαφερόμενο πρόσωπο, ακόμα και αν δεν σας λέει κάτι αστείο, κρατήστε στα χείλη σας χαραγμένο ένα αχνό ή και πιο πλατύ χαμόγελο, ανάλογο με τα λεγόμενα. Θα νιώσετε έτσι και οι δυο καλύτερα.

7. Δώστε την ευκαιρία στον άλλον να σας πλησιάσει. Πολλοί άντρες και γυναίκες , όταν βλέπουν κάποιον που τους αρέσει να βρίσκεται ανάμεσα στους φίλους του, δεν πλησιάζουν γιατί δεν θέλουν να ρισκάρουν μία απόρριψη μπροστά σε τρίτους. Βρείτε λοιπόν μία δικαιολογία, και απομακρυνθείτε από την παρέα σας.

8. Διατηρήστε τον ανάλαφρο τόνο στη συζήτηση. Όταν βγαίνουμε έξω, θέλουμε να διασκεδάσουμε όχι να προβληματιστούμε. Δεν υπάρχει ανάγκη για να μοιραστούμε τα εσώψυχα μας, ούτε να πείσουμε για τα πιστεύω μας. Η ουσία του φλερτ είναι να ανοίξουμε πόρτες για περαιτέρω συζητήσεις.

9. Γεμίστε τις άβολες σιωπές. Ο πιο απλός τρόπος είναι να σχολιάσετε -πάντα θετικά εννοείται- κάτι που σχετικό με το περιβάλλον, ή να εκφράσετε την επιθυμία για ένα ακόμα ποτό. Να αναφερθείτε στο τραγούδι που μπορεί να ακούγεται εκείνη τη στιγμή, ή σε μια ταινία που είδατε, και για κάποιο λόγο-θα βρείτε κάτι, δεν μπορεί- σας ήρθε εκείνη τη στιγμή στο μυαλό.

10. Πείτε μια καλή κουβέντα και δείξτε γενικά ενδιαφέρον για τον άλλον. Ένα κομπλιμέντο, με την προϋπόθεση ότι δεν απέχει εντελώς από τη πραγματικότητα, είναι σε όλους ευπρόσδεκτο, και τους κάνει να είναι πιο ανοιχτοί απέναντί σας. Ρωτήστε διακριτικά για τη ζωή του, τα ενδιαφέροντά του, τη δουλειά του, τους φίλους του, την οικογένειά του. Προσέξτε, ο στόχος είναι να δείξετε ότι ενδιαφέρεστε, όχι να περάσετε τον άλλον από ανάκριση τρίτου βαθμού!

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Αν δεν έχετε πρόθεση να προχωρήσετε πέρα από το φλερτ, ξεκαθαρίστε το εγκαίρως, ώστε να μην βρεθείτε ούτε εσείς ούτε ο άλλος σε δύσκολη θέση. Αν δηλαδή το μόνο που θέλατε είναι να φλερτάρετε για να περάσει πιο ευχάριστα η ώρα σας, χωρίς τίποτα παραπάνω, πρέπει να βρείτε ένα διακριτικό τρόπο για να περάσετε το μήνυμα σας. Αυτό μπορεί, αρχικά, να γίνει με την γλώσσα του σώματος. Δηλαδή, να γίνεται πιο απόμακροι, λιγότερο ομιλητικοί, πιο αφηρημένοι, χωρίς όμως να διακόψετε τη συζήτηση. Κι αν δεν πιάσει το υπονοούμενο, βρείτε μία καλή δικαιολογία, και απομακρυνθείτε εντελώς.

Νάνσυ Χριστοφόρου

Ψυχοθεραπεύτρια-κοινωνικοθεραπεύτρια-ψυχοδραματίστρια

nancychristoforou@yahoo.gr

Facebook: Nancy Christoforou