Τροφές για… όνειρα γλυκά!

Τροφές για… όνειρα γλυκά!

Η αϋπνία είναι μια κατάσταση που απασχολεί πολύ κόσμο. Τα επίπεδα άγχους και αδρεναλίνης στερούν σε πολλούς από εμάς μια από τις σημαντικότερες ανάγκες του οργανισμού μας, τον επαρκή και ποιοτικό ύπνο. Αν ανήκετε κι εσείς σ’ εκείνους που δεν κοιμούνται καλά και αρκετά σας προτείνουμε να ζητήσετε βοήθεια από… τη φύση. Υπάρχουν τροφές και ροφήματα που συμβάλλουν σημαντικά στη χαλάρωση του νευρικού μας συστήματος και βοηθούν να νιώσουμε το πολυπόθητο αίσθημα νύστας.

Ένας ενήλικας χρειάζεται 6-8 ώρες ποιοτικού συνεχόμενου ύπνου ημερησίως τόσο για να ξεκουραστεί το σώμα του όσο και για να αναπληρώσει απαραίτητες ορμόνες που φτιάχνονται κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου. Για όσους δυσκολεύονται να κοιμηθούν προτείνουμε να κάνουν μικρές αλλαγές στο τελευταίο, προ ύπνου γεύμα τους, γεγονός που θα τους βοηθήσει να απολαύσουν έναν βαθύτερο και ποιοτικότερο ύπνο!

Βρώμη: Οι νιφάδες τις βρώμης δρουν στον οργανισμό όπως και το ψωμί ολικής αλέσεως δηλαδή μπορούν να ενεργοποιήσουν την παραγωγή ινσουλίνης. Η βρώμη αυξάνει, δηλαδή, με φυσικό τρόπο το σάκχαρο στο αίμα και στη συνέχεια δημιουργεί στον οργανισμό αίσθημα νύστας. Είναι επίσης, πλούσια σε μελατονίνη, η οποία θεωρείται η ορμόνη του ύπνου και σε βοηθάει να χαλαρώσεις και να σε πάρει ο ύπνος πιο έυκολα.

Αμύγδαλα: Τα αμύγδαλά, οι ξηροί καρποί γεμάτοι μαγνήσιο μας είναι απαραίτητοι για ποιοτικό ύπνο. Το μαγνήσιο, το πιο σημαντικό αντίδοτο για το στρες, είναι το μόνο από τα ανόργανα μέταλλα που μας προσφέρει χαλάρωση. Μια χούφτα αμύγδαλα πριν τον ύπνο είναι αρκετά για να χαλαρώσουν οι μύες και τα νεύρα μας.

Γάλα: Το γάλα περιέχει τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που αποτελεί πρόδρομο ουσία της σεροτονίνης (ουσία που προωθεί τη χαλάρωση) και μελατονίνης (ουσία που ρυθμίζει τον ύπνο).

Μπανάνα: Καταναλώστε τη 1-2 ώρες προ ύπνου. Είναι πολύ ευεργετική για την ξεκούραση σας αφού το μαγνήσιο και το κάλιο που περιέχουν, λειτουργούν ως χαλαρωτικά των μυών και των νεύρων.

Μέλι: Το μέλι ευνοεί την σύνθεση της τρυπτοφάνης (και κατά συνέπεια την παραγωγή μελατονίνης) η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση της διάθεσης και φυσικά του ύπνου. Τέλειος συνδυασμός  προ ύπνου για βαθιά χαλάρωση : ένα ποτήρι γάλα και 1 κ.γ μέλι.

Μαρούλι: Το μαρούλι περιέχει μια ουσία(lactucarium) η οποία δρα στον εγκέφαλο παρόμοια με το όποιο. Έχει δηλαδή ήπια αναλγητικές και καταπραϋντικές ιδιότητες και ευνοεί τον ύπνο. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε ένα ρόφημα μαρουλιού πριν τον ύπνο πολύ εύκολα: σιγοβράστε νερό με μισό μαρούλι για περίπου 15 λεπτά , προσθέστε δυόσμο ή μέντα τα τελευταία 5 λεπτά, σουρώστε και είναι έτοιμο!

Λουΐζα: Ή αλλιώς λεμονόχορτο. Ένας πανέμορφος θάμνος με πολλές θετικές ιδιότητες για τον άνθρωπο καθώς καταπραΰνει το πεπτικό σύστημα και το στομάχι, ανακουφίζει από ημικρανίες και  ηρεμεί και τονώνει το νευρικό σύστημα με συνέπεια ένα καλύτερο και πιο ήρεμο ύπνο.

Πασιφλόρα: Γνωστή και ως ρολογιά, η πασιφλόρα είναι ένα καλλωπιστικό φυτό που χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια ως χαλαρωτικό/ αγχολυτικό. Τα σημαντικότερα συστατικά της τα οποία της προσδίδουν και τις ιδιότητες της είναι τα φλαβονοειδή. Καταπραΰνει τα νεύρα και ανακουφίζει με ήπιο τρόπο τη μυϊκή ένταση και το άγχος, χωρίς να προκαλεί εθισμό.