Γιορτάστε την παγκόσμια μέρα διατροφής με 10 μοναδικά δώρα!

Γιορτάστε την παγκόσμια μέρα διατροφής με 10 μοναδικά δώρα!

Σήμερα η διατροφή γιορτάζει και μαζί με αυτήν γιορτάζουμε και εμείς. Όταν γιορτάζει μια μεγάλη πρωταγωνίστρια της ζωής μας όπως η διατροφή τι καλύτερο να την τιμήσουμε με αλλαγές στο διαιτολόγιο μας, κάνοντας έτσι ένα μεγάλο δώρο στην ευεξία μας και στο σώμα μας.  Είμαι εδώ με αυτό το άρθρο να διαλέξουμε μαζί τα δώρα που θα κάνετε στον εαυτό σας για να βιώσετε το “celebration” από μέσα προς τα έξω!

Δώρο Νο1 :

Λιναρόσπορος

Οι σπόροι του λιναρόσπορου αποτελούν μια απ’ τις καλύτερες φυσικές πηγές σε Ω-3 λιπαρά οξέα, ω-6 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικές ουσίες. Έχουν καθαρκτικές αλλά και μαλακτικές ιδιότητες στο έντερο μας και μας προστατεύουν από την υψηλή πίεση, τις υπερλιπιδαιμίες καθώς και καθυστερούν την εξέλιξη του καρκίνου.

Δώρο Νο2:

Αβοκάντο

Πλούσιο σε βιταμίνη Κ, χαλκό, φολικό οξύ, βιταμίνες Β6, Ε και C, κάλιο αλλά και πρωτεΐνες. Το αβοκάντο δεν θεωρείται αδίκως μια υπερτροφή που καταπολεμά ασθένειες όπως τη λευχαιμία, τις υπερλιπιδαιμίες, το μεταβολικό σύνδρομο και τη κατάθλιψη.

Δώρο Νο3:

Chia

Οι σπόροι τσία είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, πρωτεΐνη, α-λινολενικό οξύ, αμινοξέα, αντιοξειδωτικά, μαγνήσιο και φυτικές ίνες. Μειώνουν την κακή χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Επίσης, βοηθούν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς και του νευρικού συστήματος, στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας όπως και στην ισορροπία των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Τέλος, προκαλούν αίσθημα κορεσμού, συντελώντας στην απώλεια βάρους αυξάνοντας αντίθετα την αντοχή και την ενέργειά μας.

Δώρο Νο4:

Κεφίρ

Το κεφίρ, είναι ένα θρεπτικό ρόφημα που δημιουργείται με την προσθήκη καλλιέργειας ζυμομυκήτων και βακτηρίων γαλακτικού οξέως στο γάλα τα οποία του προσδίδουν και την ιδιαίτερη, ξινή του γεύση. Πλούσιο σε πρωτεΐνη, ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνη Β12, ριβοφλαβίνη, μαγνήσιο και Βιταμίνη D το κεφίρ έχει ισχυρές αντιβακτηριακές αλλά και αντικαρκινικές ιδιότητες, είναι ανεκτό σε όσους έχουν δυσανεξία στην λακτόζη, βελτιώνει τα συμπτώματα του άσθματος και μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

 

 

 

 

Δώρο Νο5:

Lignonberries

Τα συγκεκριμένα μούρα ονομάζονται κόκκινα μούρα και  είναι συγγενές είδος με το κοινό μύρτιλλο. Μοιάζουν με πολύ μικρά ρόδια, έχουν γλυκόξινη γεύση ενώ αναδίδουν άρωμα πεύκου και κέδρου. Είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά τα οποία μπορούν να εμποδίσουν μια βακτηριακή λοίμωξη, μειώνουν τις φλεγμονές του σώματος, εμποδίζουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος στις γυναίκες και βοηθούν στην υγεία του στόματος.

Δώρο Νο6:

Σπιρουλίνα

Η σπιρουλίνα είναι ένας οργανισμός που μεγαλώνει μέσα στο νερό. Είναι ένα είδος βακτηριδίου που ονομάζεται κυανοβακτήριο, το οποίο συχνά αναφέρεται ως φύκι. Η σπιρουλίνα χαρακτηρίζεται διαιτητικά από υψηλή θρεπτική αξία καθώς περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και περιέχει και βιταμίνες όπως η Β1, Β2, Β6, Β9, Α, C και Ε. Μπορεί να δράσει αποτρεπτικά ως προς την εμφάνιση της σιδηροπενικής αναιμίας και της κατάθλιψης, μειώνει τις επιπτώσεις της αθρίτιδας και βοηθάει την καρδιά (μείωση χοληστερόλης).

Δώρο Νο7:

Σπόροι Κάνναβης

Οι αποφλοιωμένοι σπόροι κάνναβης είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, η οποία περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τον οργανισμό. Επίσης, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, βιταμίνη Ε και ιχνοστοιχεία. Η συχνή κατανάλωσή σπόρων κάνναβης μειώνει την ποσότητα τριγλυκεριδίων στο αίμα, την αρτηριακή πίεση, τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, τον πόνο και τις φλεγμονές από ρευματοειδή αρθρίτιδα, ενώ παράλληλα μπορεί να βοηθήσει την πρόληψη παθήσεων όπως η άνοια και η νόσος Αλτσχάιμερ, αλλά και να μειώσει το άγχος.

Δώρο Νο8:

Macha

Το Macha είναι υψηλής ποιότητας ποικιλία πράσινου τσαγιού σε μορφή σκόνης. Περιέχει σημαντικές ποσότητες καλίου, σεληνίου, μαγνησίου, σιδήρου, βιταμίνες Α και C, καθώς και ασβεστίου.  Μαζί με την ουσία EGCG που περιέχει, έχει αποτελεσματική δράση στην καταπολέμηση διαφόρων βακτηριακών και μυκητιασικών λοιμώξεων. Δρα στον οργανισμό ως αντιοξειδωτικό στην καταπολέμηση της πρόωρης γήρανσης και διάφορων ασθενειών όπως του διαβήτη τύπου 2, των καρδιαγγειακών παθήσεων αλλά και του καρκίνου καθώς είναι πλούσιο σε κατεχίνες – ουσίες οι οποίες καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες.

Δώρο Νο9:

Brazilian nuts

Τα καρύδια Βραζιλίας μπορούν να εφοδιάσουν τον οργανισμό με την απαραίτητη ποσότητα σεληνίου. Μόλις ένα με δύο καρύδια Βραζιλίας είναι αρκετά για να καλύψετε και με το παραπάνω τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σας σε σελήνιο, ένα ιχνοστοιχείο που συμβάλει στη διανοητική ισορροπία και βοηθά στην πρόληψη και την αντιμετώπισης της ήπιας κατάθλιψης ρυθμίζοντας τη λειτουργία του εγκεφάλου. Επίσης, είναι πλούσια σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και σίδηρο. Περιέχουν τη βιταμίνη θειαμίνη (Β1), η οποία συμμετέχει στον μεταβολισμό της γλυκόζης και των αμινοξέων.

 

Δώρο Νο10:

Maca

Το maca είναι ένα φυτό που αναπτύσσεται μόνο στα βουνά του Περού. Αυτή η ρίζα μοιάζει με ραπανάκι και κυρίως χρησιμοποιείται σε μορφή σκόνης. Είναι θρεπτική και περιέχει ζωτικές πολυφαινόλες που προστατεύουν το σώμα από κυτταρική βλάβη και οξειδωτικό στρες. Το maca ή μάκα είναι ένα φυτό που χρησιμοποιείται παραδοσιακά σαν αφροδισιακό για τη βελτίωση της σεξουαλικής επιθυμίας και της λίμπιντο. Επίσης, δρα θεραπευτικά στην υπόταση.