close

Τακτοποιήστε το δωμάτιο σας με την μέθοδο KonMarie!

Η Marie Kondo είναι διάσημη ειδικός τακτοποίησης, συγγραφέας και ιδρυτής της KonMarie Media, βοηθώντας ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να μετατρέψουν τα ακατάστατα σπίτια τους σε χώρους ηρεμίας και χαλάρωσης. Μέσα από τα βιβλία της διδάσκει ότι αν απλοποιήσετε και οργανώσετε το σπίτι σας μια φορά δεν θα χρειαστεί να το κάνετε ξανά.

Η μέθοδος τακτοποίησης KonMarie, εφαρμόζει ένα σύστημα ανά κατηγορία, οδηγώντας σε διαρκή αποτελέσματα. Ενθαρρύνει την διατήρηση μόνο των αντικειμένων και ρούχων που μιλούν στην καρδιά και την απόσυρση όσων έχουν ξεπεράσει τον σκοπό τους.

Αυτοί είναι οι 6 βασικοί κανόνες τακτοποίησης σύμφωνα με την μέθοδο KonMarie!

  1. Δεσμευτείτε στον εαυτό σας ότι θα τακτοποιήσετε.
  2. Φανταστείτε τον ιδανικό τρόπο ζωής σας.
  3. Πρώτα ξεμπερδέψτε με την απόσυρση.
  4. Μετά τακτοποιήστε ανά κατηγορία, όχι ανά τοποθεσία.
  5. Ακολουθήστε την σωστή σειρά.
  6. Ρωτήστε τον εαυτό σας αν σας προκαλεί χαρά.

Πάμε τώρα να δούμε αναλυτικά τον τρόπο τακτοποίησης ανά κατηγορία.

Ρούχα

Ξεκινώντας λοιπόν με τα ρούχα. Τοποθετήστε όλα τα ρούχα σε ένα μέρος ώστε να τα ξεδιαλέξετε. Ξέρω ότι πολλές φορές είναι δύσκολο να αποφασίσεις τι θα κρατήσεις και τι θα δωρίσεις. Αυτό που προτείνει λοιπόν η KonMarie είναι να κρατήσετε ένα ένα ρούχο και να αναρωτηθείτε: Σας προκαλεί χαρά ή αδιαφορία; Τότε και μόνο θα ξέρετε τι ακριβώς να κρατήσετε. Δωρίστε λοιπόν σε κάποιον που τα έχει ανάγκη ό,τι εσείς δεν χρειάζεστε. Σειρά τώρα έχει το πλυντήριο. Αφού τελειώσετε με το στέγνωμα και το σίδερο, κρεμάστε τα ρούχα σας από τα ανοιχτόχρωμα προς τα σκούρα. Έτσι θα δείχνουν πάντα τακτοποιημένα και θα ξέρετε την θέση του καθενός. Προτιμήστε να στοιβάξετε τα ρούχα στα συρτάρια κάθετα και όχι το ένα πάνω στο άλλο, γιατί με την πρώτη ευκαιρία που θα θέλετε κάτι από το κάτω μέρος της στοίβας η ντουλάπα σας θα θέλει ξανά φτιάξιμο. Κάντε ρολά μπλούζες, κάλτσες και οτιδήποτε άλλο, ώστε να τα βλέπετε πάντα και να τα πιάνετε εύκολα.

Βιβλία

Ακολουθήστε ίδια μέθοδο για να ξεδιαλέξετε τα βιβλία σας, αυτά που σας προκαλούν συναισθήματα δηλαδή για να τα κρατήσετε και τα αδιάφορα. Ξεχωρίστε αυτά που έχετε ήδη διαβάσει σε μια κατηγορία. Κρατήστε μερικά βιβλία για διακόσμηση σε άλλη κατηγορία. Τοποθετήστε αυτά που διαβάζετε τώρα δίπλα στο κομοδίνο σας.

Αναμνήσεις

Η πιο δύσκολη συναισθηματικά κατηγορία για τακτοποίηση. Προφανώς και όλοι μας κρατάμε αντικείμενα, πολλές φορές άχρηστα, αλλά γεμάτα αναμνήσεις. Αυτά μπορεί να είναι από βιβλία, γράμματα παιχνίδια ή και φωτογραφίες. Για ακόμη μια φορά δεν πρέπει νατα κρατήσουμε όλα. Πείτε «ευχαριστώ» σε κάθε κομμάτι πριν το πετάξετε. Κατηγοριοποιήστε τα ανά είδος αυτά που κρατήσατε και τοποθετήστε τα σε κουτιά αποθήκευσης που κλείνουν ώστε να διαρκέσουν περισσότερο χρόνο αλλά και να είναι πάντα τακτοποιημένα και καθαρά.

@ Διάφανο κουτί αποθήκευσης (Jumbo)


Ο Μάνος Χατζηκαντής κατάγεται από την Ρόδο και είναι τελειόφοιτος του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει πραγματοποιήσει σπουδές αρχιτεκτονικής με το πρόγραμμα Erasmus+ στη σχολή ENSAM (Ecole Nationale Supérieure d'Architecture de Montpellier) στο Montpellier της Γαλλίας. Έχει συμμετάσχει σε διάφορα αρχιτεκτονικά workshop που διοργανώθηκαν τόσο στη Ελλάδα (Ρόδος, Λέρος) όσο και στο εξωτερικό (Fethiye-Τουρκία, Montpellier-Γαλλία). Έχει κερδίσει το πρώτο βραβείο στον φοιτητικό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που διοργάνωσε το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, με θέμα τον επανασχεδιασμό της στοάς Μοδιάνο. Αρχιτεκτονικές προτάσεις στις οποίες συμμετείχε έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό «ΚΤΙΡΙΟ» αλλά και στα διαδικτυακά περιοδικά www.greekarchitects.gr και www.parallaximag.gr. Ασχολείται επίσης με την φωτογραφία και την δημιουργία ταινιών μικρού μήκους, τις οποίες ανεβάζει στο κανάλι του στο YouTube. Δύο εκ των οποίων έχουν διακριθεί σε πανελλήνιο διαγωνισμό. Αυτό που τον ενδιαφέρει στην αρχιτεκτονική είναι το πώς η ιδέα γίνεται πράξη και το άυλο παίρνει μορφή. Σχεδιάζει με γνώμονα τον άνθρωπο, την χρήση, την λειτουργικότητα και την καλαισθησία και με σεβασμό στο περιβάλλον. Του αρέσει να συνδυάζει το παλιό με το καινούργιο, δίνοντας του ξανά ζωή και μετατρέποντάς το σε διαχρονικό. Πηγές έμπνευσής του είναι ο ίδιος ο άνθρωπος – χρήστης, η φύση και τα ταξίδια τα οποία λατρεύει. Πιστεύει ότι η επιτυχία του σχεδιασμού κρύβεται στις μικρές λεπτομέρειες, αυτές που διαμορφώνουν την ποιότητα ενός χώρου και επηρεάζουν την καθημερινότητα των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται στον χώρο αυτό.

INSTAGRAM FEED