Έρωτας που κρατά για πάντα! Γίνεται;

Έρωτας που κρατά για πάντα! Γίνεται;

Υπάρχει άραγε η μαγική συνταγή που «διατηρεί» τις σχέσεις των ζευγαριών τόσο ζωντανή και παθιασμένη όπως τον πρώτο καιρό; Υπάρχουν κάποιοι «χρυσοί κανόνες» που να εξασφαλίζουν τον απόλυτο και διαχρονικό έρωτα; Μπορεί και να υπάρχουν… Επειδή όμως ακόμα κανείς δεν τους έχει ανακαλύψει, ας βολευτούμε και ας προχωρήσουμε με δεδομένα που γνωρίζουμε και μπορούμε να διαχειριστούμε.

Κανείς δεν λέει ότι το να διατηρήσεις δυνατή και υγιή τη σχέση σου με τον άνθρωπο που αγαπάς και επέλεξες να μοιραστείς την υπόλοιπη ζωή σου, είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Και σίγουρα σε στιγμές αυτοκριτικής και περισυλλογής, ο ισχυρισμός ότι ο έρωτας σου εξελίχθηκε ή καλύτερα μεταλλάχθηκε σε βαθιά αγάπη ,νιάξιμο και ασφάλεια, καταρρίπτεται από το μεγάλο κενό των έντονων συναισθημάτων. Και κάπου εδώ αρχίζει η κούραση και στην χειρότερη περίπτωση και η αντίστροφη μέτρηση και για τους δύο.

Αν είσαι στο ξεκίνημα της σχέσης και θες ειλικρινά να φροντίσεις για το μέλλον της, ή αν βρίσκεσαι στο πιο κουραστικό σημείο της διαδρομής της, και θες πραγματικά να της ξαναδώσεις πνοή, δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις από σήμερα πέντε εύκολα βηματάκια.

1. Επικοινωνία

Επικοινωνήστε.
Ακούγεται τόσο εύκολο και όμως δυσκολεύει αρκετά ζευγάρια. Επικοινωνία με την ουσιαστική της έννοια. Προϋπόθεση της η θετική προδιάθεση και η διαθεσιμότητά μας όχι μόνο να ακούσουμε αλλά να κατανοήσουμε το σύντροφό μας. Είναι μάλιστα απαραίτητο να μοιραζόμαστε μαζί του τις σκέψεις και τις ανησυχίες μας. Γιατί όχι μάλιστα, στη λογική αυτή να δημιουργήσετε ακόμα και μία «τελετουργία μοιράσματος». Να ορίσετε δηλαδή μία συγκεκριμένη ώρα της ημέρας ή κάποια μέρα μέσα στην εβδομάδα, αν είστε τόσο πολυάσχολοι, που θα αφιερώνετε χρόνο  στο να  μοιράζεστε προσωπικά σας θέματα, συναισθηματικές ανησυχίες και όχι πρακτικά ζητήματα.

Μην αμελείτε να τον ρωτάτε καθημερινά για το πώς ήταν η μέρα του.

Μην διστάζετε να τον καλείτε στο τηλέφωνο για να μάθετε πώς είναι ή απλά για να πειραχτείτε λίγο .

2. Άγγιγμα

Μην ξεχνάτε να αγγίζετε ο ένας τον άλλον όσο περισσότερο μπορείτε.
Ένα χάδι , μια τρυφερή αγκαλιά, ένα φιλί λειτουργούν εξαιρετικά ενισχυτικά σε όλες τις σχέσεις .
Το άγγιγμα ενισχύει σημαντικά την εγγύτητα και την οικειότητα μεταξύ δύο ανθρώπων και βελτιώνει
σε μεγάλο βαθμό τη συναισθηματική σωματική και ψυχική επαφή των δύο συντρόφων .

3. Σεξουαλική ζωή

Για να λέμε την αλήθεια, η σεξουαλική ζωή είναι ίσως ο πρώτος τομέας που φθίνει στις μακροχρόνιες σχέσεις,

Και βέβαια δεν μιλάμε για τις περιόδους που ένα ζευγάρι μπορεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω πολλών παραγόντων. Εννοούμε για την πραγματικά «υπό εξαφάνιση» σεξουαλική ζωή. Τότε, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε στο σύντροφό σας τις ανησυχίες σας (χωρίς κριτική ή επιθετική στάση ) αλλά και να εξερευνήσετε παρέα τι σας ευχαριστεί και τι θα θέλατε να είναι διαφορετικό σε αυτόν τον τομέα και για τους δυο σας.
Ένας σίγουρος τρόπος να ανανεωθείτε είναι να πειραματιστείτε δοκιμάζοντας κάτι διαφορετικό. Για παράδειγμα να δείτε μαζί μία ταινία, να μοιραστείτε φαντασιώσεις σας , οτιδήποτε που θα σας ευχαριστούσε, θα άλλαζε το ερωτικό σας παιχνίδι πάντα βέβαια στο πλαίσιο που κάποιος δεν ενοχλείται από αυτό.

Να έχετε πάντα υπόψη σας πως αυτό που κάνει τη διαφορά είναι η συναισθηματική παρουσία και όχι τόσο η ποσότητα ή η επίδοση.

4 . «Ο χάρτης της αγάπης»

«Ο χάρτης της αγάπης» είναι ένας εύκολος και διασκεδαστικός τρόπος προκειμένου οι δύο σύντροφοι να μάθουν καλύτερα ένας τον άλλον σε όλα τα επίπεδα.
Φανταστείτε το σαν παιχνίδι: Ο κάθε σύντροφος μπορεί να φτιάξει το χάρτη της αγάπης του άλλου, καταγράφοντας σημαντικές πληροφορίες και χαρακτηριστικά του. Ενδεικτικά μπορεί να περιλαμβάνει πληροφορίες όπως : αγαπημένο χρώμα , αγαπημένο φαγητό , χόμπι , αγαπημένο μέρος , τι αρέσει στον σύντροφό μου , τι δεν του αρέσει, τι τον ηρεμεί όταν είναι θυμωμένος, τι τον ανακουφίζει όταν είναι στεναχωρημένος , τι τον χαλαρώνει όταν είναι αγχωμένος , τι τον εκνευρίζει, τι χρειάζεται από μένα, ποια συνήθεια τον ενοχλεί, ποια συνήθεια μου τον ευχαριστεί ιδιαίτερα, και ούτω καθεξής.

Μόλις ολοκληρώσετε τον χάρτη της αγάπης θα έχετε την ακριβή πορεία και συντεταγμένες για την καρδιά του αγαπημένου σας .

5. Κάντε κάτι διαφορετικό

Η ρουτίνα είναι μια ασθένεια η οποία αναπόφευκτα κάποια στιγμή χτυπάει κάθε σχέση και μοναδικό φάρμακο είναι η διαθεσιμότητα μας και η δημιουργικότητά μας .
Είναι πολύ ωφέλιμο σε τακτά χρονικά διαστήματα να κάνετε στη σχέση σας μία τονωτική ένεση κάνοντας κάτι τελείως διαφορετικό από ότι συνήθως .
Μπορείτε να βγείτε ένα ραντεβού ή να κανονίσετε να κάνετε μη εναλλακτική δραστηριότητα της προτίμησης σας .
Μπορείτε επίσης να ορίσετε μία μέρα το μήνα όπου εναλλάξ θα επιλέγετε να κάνετε κάτι ξεχωριστό.
Ακόμα μπορείτε απλά να πειράξετε τον σύντροφό σας και να βάλετε στη ζωή σας το παιχνίδι καθώς είναι ένα απαραίτητο συστατικό σε όλες τις σχέσεις των ενηλίκων και κρατάει τις σχέσεις ζωντανές .
Επίσης θα μπορούσατε να ξεκινήσετε μαζί μια κοινή δραστηριότητα ή να παρακολουθήσετε μαζί κάποιο σεμινάριο που ενδιαφέρει και τους δυο .
Τέλος ότι και αν κάνετε ή δεν κάνετε είναι σημαντικό να εκφράζετε πάντα την ευγνωμοσύνη σας στο σύντροφο σας για όλα αυτά που σας προσφέρει!

Καλή επιτυχία!

s.giouroukou@hotmail.com