Ινδικό μασάζ κεφαλής: Δοκίμασε το και δεν θα χάσεις!

Ινδικό μασάζ κεφαλής: Δοκίμασε το και δεν θα χάσεις!

Σίγουρα έχεις δοκιμάσει πολλά και διαφορετικά είδη ανατολίτικων μασάζ. Μήπως ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις και το  ινδικό; Βασίζεται στο αρχαίο θεραπευτικό σύστημα της Αγιουρβέδα, στα ινδικά ονομάζεται “Champi” και εφαρμόζεται στην Ινδία εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αν και λιγότερο γνωστό στη Δύση προσφέρει απόλαυση και οφέλη εξίσου πολλά με εκείνα των άλλων εναλλακτικών μασάζ. 

Τα μαλλιά σου θα  δείχνουν υπέροχα

Όταν τονώνουμε το τριχωτό της κεφαλής αυξάνουμε τη ροή του αίματος, και ενεργοποιούμε τους θύλακες της τρίχας. Το μασάζ στο κεφάλι ενισχύει την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών κάνοντας τα να δείχνουν λαμπερά και δυνατά. Γίνεται ακόμα πιο απολαυστικό όταν χρησιμοποιηθούν ειδικά λάδια με βιολογικά αιθέρια έλαια.

Τα έλαια μπορούν να ενσωματωθούν σε ένα ινδικό μασάζ κεφαλής για να μαλακώσουν το δέρμα και να καθαρίσουν βαθιά την τρίχα. Το σησαμέλαιο είναι αρκετά δημοφιλές σε αυτή τη πρακτική και χρησιμοποιείται έτσι κι αλλιώς στην Αγιουβέρδα. Εκτός από το ότι είναι εξαιρετικά θρεπτικό, το συγκεκριμένο λάδι πιστεύεται ότι βοηθά στην ανακούφιση από τον μυϊκό πόνο και τη δυσκαμψία. Το ελαιόλαδο είναι επίσης  μια καλή εναλλακτική λύση και είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για ξηρά ή βαμμένα μαλλιά. Καλό είναι ο θεραπευτής σας να έχει  μια γενική γνώση των βοτάνων για να έχετε το μέγιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα, εκτός από τη χαλάρωση.

Ανακουφίζει από τον πονοκέφαλο

Ο συνδυασμός γρήγορων κινήσεων και έντονης τριβής ανανεώνει και τονώνει το τριχωτό της κεφαλής. Στη συνέχεια οι αργές κυκλικές κινήσεις ανακουφίζουν από το στρες και τον πονοκέφαλο αλλά και κάθε ένταση που δημιουργείται από τα πιασίματα του αυχένα. Το “Champi” είναι μια πολύ καλή συμπληρωματική θεραπεία για όσους πάσχουν από κεφαλαλγία, ημικρανίες κλπ.

Ξεκουράζει και τονώνει το βλέμμα

Βοηθά στην αποσυμφόρηση των ιγμόρειων και ελευθερώνει την αναπνοή

Ανακουφίζει από το άγχος

Το μασάζ στο κεφάλι αυξάνει την παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο και είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να απαλλαγείτε από το άγχος.  Όλη η περιοχή του κεφαλιού οξυγονώνεται και σας κάνει να αισθάνεστε υπέροχα! Ακριβώς όπως και η άσκηση.

 Αυξάνει την ενέργεια

Εξισορροπεί την ενεργειακή ροή και ενισχύει το πέμπτο , το έκτο και το έβδομο τσάκρα.

Ενισχύει τη μνήμη

Κατά τη διάρκεια του μασάζ οι ρυθμοί πέφτουν, η ένταση διαχέεται και οι σκέψεις σας χαλαρώνουν, επιτρέποντας στον εγκέφαλο να «φορτίζει».

Εξασφαλίζει καλό ύπνο 

Ο ύπνος είναι συχνά μια παρενέργεια του στρες, οπότε η ανακούφιση από το  στρες και την  ένταση θα επιτρέψει στο σώμα σας να χαλαρώσει και να ξεκουραστεί σωστά.

Η γνώση έρχεται από πολύ μακριά, αλλά εσείς δε χρειάζεται να κάνετε τόσο μεγάλο ταξίδι για να απολαύσετε αυτό το πανάρχαιο τελετουργικό με τα τόσα πολλά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό.Σήμερα το “Champi” θα το βρείτε σε πολλά κέντρα ευεξίας σε όλο το Δυτικό κόσμο αλλά και στην Ελλάδα. Μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο θα σας δώσει όλες τις επιλογές!!

Και θα κλείσω αυτό το άρθρο με μια γνωστή ρύση του Μαχάτμα Γκάντι που θεωρώ πως γεφυρώνει τους δύο πολιτισμούς: «Τι γνώμη έχω για το Δυτικό πολιτισμό; Νομίζω πως θα ήταν καλή ιδέα!» 

Με αγάπη και φως

 

Περισσότερα για το “Champi”(Ινδικό μασάζ κεφαλής)

Η τεχνική προέκυψε από μια παράδοση οικογενειακής περιποίησης. Οι Ινδές μητέρες έκαναν μασάζ στα μαλλιά των κοριτσιών τους με θρεπτικά έλαια για να γίνουν δυνατά και λαμπερά.

Ο Narendra Metha, ένας τυφλός που μεγάλωσε σε μια ινδική κοινότητα όπου το Champi ήταν ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής, ήταν το πρώτο πρόσωπο που ανέπτυξε και επισημοποίησε το ινδικό μασάζ κεφαλής ως μια πραγματική θεραπεία.

Ο Μέτα ταξίδεψε και έμεινε για αρκετά χρόνια στην Αγγλία τη δεκαετία του 1970 όπου και εκπαιδεύτηκε ως φυσιοθεραπευτής. Το 1978 επέστρεψε στην Ινδία και μελέτησε τα οφέλη και την πρακτική του Champi. Ο Metha πρόσθεσε στη τεχνική το λαιμό, τους ώμους και το πρόσωπο. Δανείστηκε πιέσεις από το  τη σύγχρονη γνώση του shiatsu και του βελονισμού για να χαλαρώσει τις τεταμένες περιοχές, να εξισορροπήσει την ενέργεια και να καθαρίσει τα σημεία που συσσωρεύουν αρνητική ενέργεια.

Στην Ινδία, από τη γέννηση μέχρι τα βαθιά γεράματα, η παράδοση του μασάζ έχει περάσει μέσα από τις γενιές και αποτελεί ένα πάρα πολύ μεγάλο μέρος της καθημερινής οικογενειακής ζωής. Στα κουρεία στην Ινδία το Champi είναι μέρος της υπηρεσίας. Επίσης ενσωματώνεται σε τελετές όπως ο γάμος και η γέννηση.

Διαβάστε επίσης:

https://lifesharing.gr/2018/06/07/%CE%95%CE%BE%CE%B1%CF%86%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%80%CE%AC%CF%87%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CF%85%CF%84/

Στρες μασάζ και διατροφή!

Ποιός γνωρίζει το σώμα σας καλύτερα από σας; Ο μασέρ-θεραπευτής!