Νοστιμιές για το Κυριακάτικο τραπέζι

Νοστιμιές για το Κυριακάτικο τραπέζι

ΣΟΥΦΛΕ ΤΥΡΙΩΝ

55 γραμμ. βούτυρο

1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο

2 γαρύφαλλα

1 δαφνόφυλλο

κουταλάκι του γλυκού πάπρικα

3 κουταλιές της σούπας αλεύρι

240ml γάλα

5 κουταλιές της σούπας τριμμένη παρμεζάνα

2 κουταλιές της σούπας γλυκιά γραβιέρα

3 κρόκους αβγών

4 ασπράδια αβγών

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Ανάψτε το φούρνο στους 180ο C. Χρησιμοποιήστε 15 γραμμ. από τα 55 γραμμ. των υλικών και βουτυρώστε μια φόρμα για σουφλέ των 15 εκατοστών διαμέτρου.

2. Βάλτε τη στο ψυγείο, να παγώσει το βούτυρο.

3. Βάλτε σε ένα κατσαρολάκι το υπόλοιπο βούτυρο να λειώσει και προσθέστε τα γαρύφαλλα, το δαφνόφυλλο, την πάπρικα και το τριμμένο κρεμμύδι να τσιγαριστεί μέχρι να γίνει διάφανο.

4. Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε τα 4-5 λεπτά. Ρίξτε λίγο-λίγο το γάλα, χαμηλώστε στο ελάχιστο τη φωτιά και ανακατεύετε το μίγμα κατά διαστήματα, μέχρι να πήξει.

5. Βγάλτε τη κρέμα από τη φωτιά, αφαιρέστε τα γαρύφαλλα και το δαφνόφυλλο και προσθέστε τα τυριά, ανακατεύοντας μέχρι να λειώσουν.

6. Ρίξτε έναν-έναν τους κρόκους και ανακατέψτε τους γρήγορα για να ενωθούν με το μίγμα και όχι να βράσουν.

7. Χτυπήστε τα ασπράδια σε ένα καθαρό μπολ μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Ρίξτε τη μισή ποσότητα της μαρέγκας στη κρέμα και ανακατέψτε τη πολύ απαλά, ρίξτε και την υπόλοιπη μαρέγκα ανακατέψτε τη να γίνει όλο μαζί ένα αφρώδες μίγμα και αδειάστε το στη βουτυρωμένη φόρμα.

8. Κάντε ένα αυλάκι με τον αντίχειρα σας, γύρω-γύρω στο τοίχωμα της φόρμας εκεί που ενώνεται με την επιφάνεια της κρέμας. Αυτό βοηθάει το σουφλέ να φουσκώσει σαν μπαλίτσα και να μη μας χυθεί.

9. Φουρνίστε το αμέσως και αφήστε το να ψηθεί 25-30 λεπτά, μέχρι να σταθεροποιηθεί, να φουσκώσει και να ροδοκοκκινήσει.

10. Σερβίρετε το αμέσως, μόλις το βγάλετε από το φούρνο.

ΣΑΛΑΤΑ ΔΙΧΡΩΜΗ ΜΕ ΣΠΙΤΙΚΑ ΚΡΟΥΤΟΝ

1 σαλάτα Γαλλική (μαρούλι)

1 μαρούλι σγουρό μοβ

30γραμμ. ψωμί κομμένο σε κύβους 1Χ1 εκατοστό περίπου

1 σκελίδα σκόρδου με τον φλοιό της, λειωμένη

60γραμμ. τυρί Gouda τριμμένο

Για το ντρέσινγκ,

2 κουταλιές της σούπας νερό

1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι

4 κουταλάκια του γλυκού έτοιμη μουστάρδα Γαλλικού τύπου

1 κουταλιά της σούπας balsamico λευκό, ή κανονικό

120ml λάδι

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι και πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Ανάβετε το φούρνο στους 180ο C. Βάλτε όλα τα υλικά του ντρέσινγκ σε ένα βάζο με καπάκι. Χτυπήστε τα μέχρι να πήξουν.

2. Βάζετε τα ψωμάκια σε ένα ταψί και τα φουρνίζετε για 5 λεπτά. Τα αδειάζετε σε ένα μπολ και λειώνετε από πάνω τους το σκόρδο. Τα ανακατεύετε να αρωματιστούν.

3. Πλένετε, στραγγίζετε σε μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και κόβετε σε μεγάλα κομμάτια τις 2 σαλάτες με τα χέρια σας.

4. Βάζετε στη σαλατιέρα σας, το ντρέσινγκ. Από πάνω τις κομμένες σαλάτες, το ½ τριμμένο τυρί, τα κρουτόν, αλάτι και πιπέρι, αν νομίζετε ότι χρειάζεται και τα ανακατεύετε καλά. Πασπαλίζετε τη σαλάτα με το υπόλοιπο τυρί και την σερβίρετε.

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΒΕΡΙΚΟΚΑ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ

Γλυκόξινο ελαφρώς, αλλά με πολύ φίνα γεύση. Καμία σχέση με τα γλυκόξινα που ξέρουμε.

1 κιλό χοιρινή ωμοπλάτη κομμένη σε μερίδες

Λάδι για τσιγάρισμα

15 αποξηραμένα βερίκοκα

300ml λευκό ξηρό κρασί

200ml χυμό πορτοκαλιού

2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη

250ml ζωμό βοδινό (από κύβο)

250ml ζωμό κότας (από κύβο)

Για τη μαρινάδα,

375ml κόκκινο κρασί

250ml λάδι

4 μικρές ντομάτες κομμένες στη μέση

6 σκελίδες σκόρδο λειωμένες

1 καρώτο κομμένο σε ροδέλες

2 κλωνάρια σέλερι κομμένα σε ροδέλες

1 πράσο κομμένο σε ροδέλες

1 κρεμμύδι κομμένο σε δαχτυλίδια

½ κουταλάκι του γλυκού σπόρους κύμινου, εάν δεν έχετε, παραλείψτε το. Μην το αντικαταστήσετε με σκόνη κύμινο.

½ κουταλάκι του γλυκού σπόρους μάραθου. Και αυτό αν δεν το έχετε, δεν πειράζει.

Μερικές φουντίτσες φρέσκο θυμάρι, ή 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο

1 φύλλο δάφνης

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Βάλτε λάδι σε ένα τηγάνι να κάψει και ρίξτε λίγα-λίγα τα κομμάτια του χοιρινού να ροδοκοκκινίσουν. Αυτό θα διαρκέσει 10-15 λεπτά.

2. Βάλτε όλα τα υλικά της μαρινάδας σε μια λεκάνη, ανακατέψτε τα και βάλτε μέσα τα τηγανισμένα κομμάτια του χοιρινού. Ανακατέψτε τα, σκεπάστε τα με μεμβράνη και βάλτε τα στο ψυγείο για 24 ώρες.

3. Βάλτε τα βερίκοκα σε ένα κατσαρολάκι μαζί με το λευκό κρασί, το χυμό του πορτοκαλιού και τη ζάχαρη, να βράσουν για 2-3 λεπτά και αφήστε τα όλη τη νύχτα μέσα στο ζουμί, εκτός ψυγείου, να ενυδατωθούν.

4. Την επομένη, ανάψτε το φούρνο στους 180ο C. Βγάλτε τα κομμάτια του χοιρινού από τη μαρινάδα και ακουμπήστε τα σε μια γάστρα. (Εάν δεν έχετε, σφραγίστε το ταψί σας με διπλό φύλλο αλουμινόχαρτο).

5. Βάλτε τη μαρινάδα σε μια κατσαρόλα και βράστε τη για 15 λεπτά περίπου. Θα κάνει αφρό. Αφαιρέστε τον αφρό με τρυπητή κουτάλα. Μόλις την ξαφρίσετε και είναι καθαρή, προσθέστε τους δυο ζωμούς, αλατάκι και πιπέρι. Βράστε την για 2-3 λεπτά ακόμα και περιχύστε το κρέας. Το κρέας πρέπει να είναι σκεπασμένο με την μαρινάδα, εάν δεν είναι, προσθέστε λίγο ζεστό νερό, για να καλυφτεί.

4. Σκεπάστε τη γάστρα με το καπάκι της και φουρνίστε το για 2 ώρες.

5. Όταν περάσουν οι 2 ώρες, βγάλτε το κρέας με μια τρυπητή κουτάλα από το ζουμί και ακουμπήστε το σε μια πιατέλα.

6. Σουρώστε το ζουμί, σε μια κατσαρόλα και βράστε το μόνο του, μέχρι να φύγουν τα πολλά υγρά και να χυλώσει.

7. Βάλτε το κρέας μέσα στη κατσαρόλα με τη σάλτσα, σουρώστε τα βερίκοκα και προσθέστε τα στο φαγητό. Δοκιμάστε το ζουμάκι μήπως θέλει να προσθέσετε λίγο αλατάκι ακόμα και βράστε τα όλα μαζί για 2-3 λεπτά και κλείστε την εστία.

8. Όταν έρθει η ώρα να σερβίρετε το φαγητό, το ξαναζεσταίνετε και τοποθετείτε το κρέας σε μια σειρά σε πιατέλα, δεξιά και αριστερά από το κρέας, στολίζετε τα βερίκοκα και το περιχύνετε με τη σαλτσούλα.

Σημ: Αυτή η συνταγή εκτός από την συγκλονιστική της γεύση, είναι μια πολύ καλή λύση για εσάς που εργάζεστε και ο χρόνος σας είναι πολύτιμος. Για παράδειγμα, εάν το θέλετε για την Κυριακή, μπορείτε να το τηγανίσετε και το μαρινάρετε την Παρασκευή το βράδυ, να το ψήσετε το Σάββατο κάποια στιγμή που θα έχετε χρόνο και να το ζεστάνετε την Κυριακή για να το σερβίρετε. Μην φοβηθείτε ότι θα έχει τη γεύση του ξαναζεσταμένου φαγητού, γιατί όσο μένει μέσα στο ζουμί του, τόσο πιο ωραίο γίνεται.

Επειδή το φαγητό με φρούτα για εμένα είναι καταπληκτικό, αλλά εσάς μπορεί να μη σας αρέσει, σας προτείνω εναλλακτική πρόταση με «Γεμιστό ρολό μοσχαριού».

ΓΕΜΙΣΤΟ ΨΗΤΟ ΡΟΛΟ ΜΟΣΧΑΡΙΟΥ

1 ½ κιλό μοσχάρι, κατάλληλο για ρολό (Ζητήστε από το χασάπη σας το καταλληλότερο επίπεδο κομμάτι για γεμιστό ρολό και θα του ζητήσετε ακόμα, να σας το χτυπήσει για να γίνει πολύ λεπτό). Μπορεί να είναι στήθος, ή λαιμός, ή το επάνω μέρος από τις μπριζόλες.

Λάδι για τσιγάρισμα

Για το γαρνίρισμα,

Αρκετά κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο

1 ολόκληρο κεφάλι σκόρδου

Για τη γέμιση,

75 γραμμ. τυρί φέτα

50γραμμ. φρυγανιά τριμμένη

1 κόκκινη πιπεριά Φρωρίνης, από βαζάκι

1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη

1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό

1 κουταλιά της σούπας θυμάρι

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Ανοίξτε καθέτως την πιπεριά, αφαιρέστε τα σποράκια, στραγγίστε τη και κόψτε τη σε λεπτές λωρίδες. Λιώστε με ένα πιρούνι τη φέτα σε ένα μπολ και προσθέστε της, την φρυγανιά, τις λωρίδες της πιπεριάς, το ψιλοκομμένο σκόρδο, τον μαϊντανό, το θυμάρι, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατέψτε τα καλά και αφήστε τα στην άκρη.

2. Λαδώστε και αλατοπιπερώστε το κρέας. Απλώστε του τη γέμιση κατά μήκος, ξεκινώντας 2.5 εκατοστά μέσα από τη μεγάλη πλευρά, έως μέχρι λίγα εκατοστά πριν από την απέναντι πλευρά. Τυλίξτε το σε ρολό και δέστε το με σπάγκο κατά μήκος, σαν να του βάζετε δαχτυλίδια κατά διαστήματα, ξεκινώντας από τη μέση του ρολού και προς τα έξω, χωρίς να σφίγγετε υπερβολικά το κρέας.

3. Ανάψτε το φούρνο στους 220ο C. Ακουμπήστε στο ταψί τα κλωνάρια του δεντρολίβανου και ρίξτε διάσπαρτα τις σκελίδες του σκόρδου, μαζί με το φλοιό τους.

4. Βάλτε λίγο λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι να κάψει και ροδοκοκκινίστε το ρολό, απ’ όλες τις πλευρές. Στη συνέχεια, ακουμπήστε το στο ταψί πάνω από το δεντρολίβανο και τα σκόρδα και ψήστε το για 30 λεπτά.

5. Βγάλτε το κρέας από το ταψί τυλίξτε το με αλουμινόχαρτο, ακουμπήστε το σε μια σχάρα σε ένα ζεστό μέρος και αφήστε το έτσι τυλιγμένο, για 30 λεπτά ακόμα. (Το κρέας, θα συνεχίζει να ψήνεται μέσα στο αλουμινόχαρτο και έτσι συνυπολογίζεται στο χρόνο ψησίματος).

6. Αδειάστε σε ένα μπολ τα κλωνάρια του δεντρολίβανου και τα σκόρδα και διατηρείστε ζεστά για το γαρνίρισμα.

7. Βάλτε το κρέας σε μια πιατέλα, αφαιρέστε τους σπάγκους, κόψτε το σε φέτες και στολίστε το δεξιά και αριστερά με το δεντρολίβανο και τα σκόρδα.

ΠΙΛΑΦΙ

50 γραμμ. βούτυρο

1 κρεμμύδι τριμμένο

2 φλιτζάνια του τσαγιού ρύζι μακρύκοκκο

5 φλιτζάνια του τσαγιού ζωμό με γεύση ψημένου κρέατος (από κύβο). Εάν δεν βρείτε στο Super Market, χρησιμοποιείστε κότας, ή βοδινού

Αλάτι-πιπέρι

Τριμμένο τυρί

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Βάλτε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και τσιγαρίστε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέστε το ρύζι και καβουρντίστε το, μέχρι μερικά σπυράκια του να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα.

2. Προσθέστε του το ζωμό σιγά-σιγά γιατί στην αρχή πετάγεται πολύ. Ρίξτε αλατάκι, πιπεράκι, ανακατέψτε το καλά, χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε τη κατσαρόλα με το καπάκι της και μην την ανοίξετε, πριν περάσουν 20 λεπτά.

3. Αδειάστε το ρύζι σε μια φόρμα για κέικ. Στρώστε το και πατήστε το ελαφρά, με την ανάποδη ενός κουταλιού. Αναποδογυρίστε το σε μια πιατέλα, πασπαλίστε το με τριμμένο τυρί και ακουμπήστε το στο τραπέζι.

ΜΠΑΝΑΝΑ ΜΟΥΣ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΚΑΡΑΜΕΛΑΣ

250γραμμ. μπανάνες

Χυμό από 1/2 λεμόνι

Χυμό από 1 πορτοκάλι

125γραμμ. ζάχαρη

2 κουταλιές της σούπας λικέρ κρέμα μπανάνας (Cr?me de banana liquer)

1 κουταλιά της σούπας νερό

3 φύλλα ζελατίνης

Κρύο νερό

360ml κρέμα γάλακτος

Λίγα τριμμένα μπισκότα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Βάλτε τα φύλλα της ζελατίνης σε ένα μπολ με κρύο να νερό και αφήστε τα για 10 λεπτά να μαλακώσουν.

2. Καθαρίστε τις μπανάνες, κόψτε τις σε κομμάτια και ρίξτε τις στο μπλέντερ μαζί με τους χυμούς και τη ζάχαρη, να χτυπηθούν, μέχρι να γίνουν κρέμα.

2. Βάλτε σε ένα κατσαρολάκι το νερό με το λικέρ σε χαμηλή φωτιά να ζεσταθούν, βγάλτε το από τη φωτιά, στύψτε με τα χέρια σας τις ζελατίνες και ρίξτε τις στο κατσαρολάκι να λειώσουν. Στη συνέχεια, τα προσθέτετε στο μίγμα με τις μπανάνες και τα ανακατεύετε.

3. Χτυπάτε τη κρέμα γάλακτος να γίνει αφράτη σαντιγί και την αναμιγνύετε απαλά, με το μίγμα της μπανάνας.

4. Βάζετε στον πάτο 4-6 ποτηριών τριμμένα μπισκότα, μοιράζετε τη μους και τη βάζετε στο ψυγείο να παγώσει.

Τη γαρνίρετε αν θέλετε με ροζέτες σαντιγί, φέτες μπανάνας και σάλτσα καραμέλα.

Για την σάλτσα καραμέλλα,

1 ? φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

2/3 φλιτζάνι του τσαγιού κρέμα γάλακτος σε θερμοκρασία χώρου

½ φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Σε ένα βαθύ κατσαρολάκι, βάλτε τη ζάχαρη στο κέντρο του πάτου της.

2. Ρίξτε το νερό, γύρω-γύρω από τη ζάχαρη. Αφήστε το να βράσει, να λειώσει η ζάχαρη και να πάρει το χρώμα της ξανθιάς καραμέλας.

3. Κλείστε τη φωτιά και με πολύ μεγάλη προσοχή γιατί πετάγεται, ρίξτε σιγά-σιγά την κρέμα γάλακτος και ανακατέψτε τα με ένα ξύλινο κουτάλι. Προσθέστε τα καρύδια, ανακατέψτε τα και αδειάστε τη σάλτσα σε μπολ. Αφήστε την εκτός ψυγείου, μέχρι να τη σερβίρετε. Αν περισσέψει, βάλτε τη σε γυάλινο βάζο με καπάκι και συντηρήστε την στο ψυγείο.

Ανθή Λαμπίρη

Διαβάστε επίσης:

Χοιρινές μπριζόλες στο τηγάνι

Τάρτα Banoffee με 3 διαφορετικούς τρόπους