Άσκηση εδώ και τώρα! Μην το αναβάλλετε άλλο!

Άσκηση εδώ και τώρα! Μην το αναβάλλετε άλλο!

Νέα χρονιά , νέοι στόχοι  κι επειδή η σωματική άσκηση αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους συμμάχους της υγείας και της ομορφιάς μας, μην το αναβάλλετε άλλο. 

Για να αρχίσετε γυμναστική και κυρίως για να τη διατηρήσετε εντάσσοντας τη στο καθημερινό σας πρόγραμμα, αυτό που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας είναι το … «take it easy». Δεν χρειάζεται δηλαδή να καταβάλλετε ούτε πολύ κόπο ούτε πολύ χρόνο, ούτε να αγχωθείτε επειδή δεν προλάβατε μια μέρα να γυμναστείτε.

Σημασία έχει να καταφέρετε να εντάξετε την σωματική άσκηση ομαλά στη ζωή σας, αλλά και να την βιώσετε ευχάριστα, και όχι ως ένα… αναγκαίο κακό, δηλαδή ως μια αγγαρεία που δεν μπορείτε να αποφύγετε.

Για μια καλή αρχή, για να ωφεληθείτε στο μάξιμουμ, για να μπορέσετε να υπερνικήσετε την βαρεμάρα που σας πιάνει στην ιδέα της γυμναστικής και για να καταφέρετε να την κάνετε αναπόσπαστο κομμάτι της ρουτίνας σας, λάβετε υπόψη σας τους εξής 10 παράγοντες: 

1. Επιλέξτε το είδος της άσκησης που σας είναι πιο ευχάριστο.

2. Ρωτήστε τον γιατρό σας αν το είδος άσκησης που επιλέξατε είναι κατάλληλο για την κατάσταση της υγείας σας-κυρίως στην περίπτωση που είστε άνω των 40 ετών και δεν έχετε γυμναστεί ποτέ ως τώρα, ή στην περίπτωση που έχετε κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας. 

3. Εξασφαλίστε μισή ώρα μέρα παρά μέρα την οποία θα αφιερώνετε στο πρόγραμμα της σωματικής σας άσκησης.

4. Τις ημέρες που δεν γυμνάζεστε φροντίστε να αφιερώνετε μισή ώρα την ημέρα για περπάτημα, ή τζόκινγκ, ή ποδήλατο, ή χορό, ή σε κάποιο άθλημα που σας αρέσει.

5. Διαλέξτε ένα πρόγραμμα που να σας ταιριάζει και μην τιμωρείτε τον εαυτό σας με πολύ σκληρή γυμναστική, που μπορεί να σας προκαλέσει μικροτραυματισμούς και να βλάψει την υγεία σας.

6. Αρχίστε με ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει λίγα βάρη σε συνδυασμό με ήπια αερόβια άσκηση, ώστε να αυξηθεί η μυϊκή σας μάζα και να καίτε περισσότερες θερμίδες. Καλή λύση είναι να ξεκινήσετε με ασκήσεις στις οποίες θα χρησιμοποιείτε μόνο το βάρος του σώματός σας ως αντίσταση και να αυξήσετε σταδιακά τα βάρη που σηκώνετε.

7. Η πιο ήπια αερόβια άσκηση που μπορείτε να υιοθετήσετε είναι το περπάτημα ή το τζόγκινγκ.

8. Προτιμήστε να γυμνάζεστε σε ένα οργανωμένο γυμναστήριο που βρίσκεται κοντά στο σπίτι ή τη δουλειά σας ώστε να μην χάνετε χρόνο στα πήγαινε-έλα.

9. Συνδυάστε την σωματική άσκηση με την καλή παρέα-πηγαίνετε στο γυμναστήριο με μια φίλη σας- ώστε να έχετε ένα επιπλέον κίνητρο και να μην την παραμελείτε.

10. Προμηθευτείτε κατάλληλα, άνετα και μοντέρνα ρούχα , που ταιριάζουν στο είδος της γυμναστικής που επιλέξατε, ώστε να νιώθετε όμορφα με τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια της προπόνησής σας. 

Να θυμάστε ότι :

  • Κατά τη διάρκεια της άσκησης ο καρδιακός ρυθμός σας δεν πρέπει να ανεβαίνει πάνω από τους 140 με 150 παλμούς.
  • Εστιάζοντας την προσοχή σας σε κάθε άσκηση που κάνετε πολλαπλασιάζονται οι ωφέλειες της άσκησης.
  • Δεν πρέπει να γυμνάζεστε σε εξωτερικούς χώρους όταν η θερμοκρασία είναι κάτω από 8-9 βαθμούς Κελσίου, γιατί κουράζετε την καρδιά σας και μπορεί να αρπάξετε ένα γερό κρυολόγημα. Η καρδιά επίσης κουράζεται αν η θερμοκρασία του χώρου που γυμνάζεστε υπερβαίνει τους 25 βαθμούς Κελσίου.