Ενυδάτωση, το must για υγεία, ευεξία και ομορφιά!

Ενυδάτωση, το must για υγεία, ευεξία και ομορφιά!

Κάτι η ζέστη, κάτι ο ήλιος και η θάλασσα, κάτι το χλώριο της πισίνας και λίγο παραπάνω αλκοόλ το έκαναν… το θαύμα τους: Γυρίσατε όλες  από τις διακοπές σας αφυδατωμένες – με πρώτη τη Χριστίνα Λαμπίρη που φρόντισα…  να την σκανάρω!

Μα καλά πόσες φορές σας έχω πει ότι δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάτε το νερό; Πόσες φορές σας έχω πει ότι για τον οργανισμό μας η ενυδάτωση είναι  βασική προϋπόθεση για την ομαλή του λειτουργία;

Η αφυδάτωσή του οργανισμού μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα και ενοχλήσεις που μας ταλαιπωρούν όπως για παράδειγμα η ξηρότητα, η θαμπάδα και ο ερεθισμός της επιδερμίδας, η φαγούρα σε διάφορα σημεία του σώματος, το σκάσιμο των χειλιών,  το τσούξιμο των ματιών, η δυσκοιλιότητα, ακόμα και το αίσθημα της πείνας σε στιγμές που λογικά δεν θα έπρεπε να το νιώθουμε.

Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν για να αποφύγουμε όλα τα παραπάνω και άλλα πολλά που δεν ανέφερα;

Πρώτα- πρώτα να θυμόμαστε οτι οι ανάγκες μας σε υγρά διαμορφώνονται με βάση παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η φυσική δραστηριότητα, η συνολική κατάσταση της υγείας, η θερμοκρασία και το επίπεδο υγρασίας του περιβάλλοντος, καθώς και οι προσλαμβανόμενες θερμίδες.

Δεύτερον, κι ευτυχώς , είναι στο χέρι μας εύκολα και απλά να  επαναφέρουμε τα ποσοστά ενυδάτωσης του οργανισμού μας στα φυσιολογικά όρια!

  1. Να θυμάστε να πίνετε νερό: Ο καλύτερος τρόπος για να είστε σίγουροι πως θα θυμάστε να πίνετε νερό, είναι πάντα να το έχετε μαζί σας. Είτε είστε στη δουλειά σας είτε είστε έξω, να έχετε πάντα μαζί σας το προσωπικό σας μπουκαλάκι με νερό.
  2. Ποικιλία: Αν δεν σας πολυαρέσει το νερό εμπλουτίζετε την καθημερινή σας πρόσληψη υγρών με  smoothies, οι φυσικοί χυμοί και το κρύο τσάι, ειδικά το πράσινο, είναι επίσης θρεπτικά και ενυδατικά, αν θεωρείτε πως το νερό είναι βαρετό. Υπάρχουν πολλοί φυσικοί χυμοί για να έχετε ποικιλία. Απλά φροντίστε να αποφεύγετε την προσθήκη ζάχαρης και προσοχή με την ποσότητα στην κατανάλωση των φρούτων, γιατί κι αυτά περιέχουν φρουκτόζη, ένα φυσικό σάκχαρο το οποίο όμως πρέπει να καταναλώνουμε με μέτρο.
  3. Μην πίνετε μόνο νερό, βάλτε το και στο φαγητό σας: Υπάρχουν πολλά φρούτα και λαχανικά που περιέχουν μεγάλο ποσοστό νερού. Αυτά είναι: Αγγούρι: 96,7%, Μαρούλι Iceberg: 95,6%, Σέλερι: 95,4%, Ραπανάκια: 95,3%, Ντομάτες: 94,5%, Πράσινες πιπεριές: 93,9%, Κουνουπίδι: 92,1%, Καρπούζι: 91,5%, Φράουλες: 91%, Μπρόκολο: 90,7%, Grape fruit: 90,5%, Πεπόνι: 90,2%
  4. Να θυμάστε πάντα τους ηλεκτρολύτες: Διάφορα αθλητικά ποτά παρέχουν μια εύκολη λύση σε αυτό το πρόβλημα. Όταν το κορμί ιδρώνει, δεν χάνει μόνο υγρά αλλά και ηλεκτρολύτες.
  5. Ποιος δεν λατρεύει τις γρανίτες: Όλοι λατρεύουν τις γρανίτες και έχουν λόγο! Είναι δροσιστικές, γλυκές και περιορίζουν τη δίψα. Φτιάξτε λοιπόν σπιτικές γρανίτες με φρέσκα φρούτα κι αποφύγετε τις έτοιμες του εμπορίου, γιατί περιέχουν πολλά συντηρητικά και έξτρα ζάχαρη.
  6. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας να πίνετε νερό: Βάλτε υπενθυμίσεις στο κινητό ή το ημερολόγιο σας αν είστε στο γραφείο κι όχι σε κάποια παραλία για να θυμάστε να πίνετε νερό!

Πόσο νερό πρέπει να πίνω;

Ένας εύκολος τρόπος υπολογισμού της καθημερινής κατανάλωσης νερού είναι :

Κιλά σωματικού βάρους  x  35ml νερού

Η παραπάνω προτεινόμενη κατανάλωση νερού αποτελεί την ελάχιστη ημερήσια δόση που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας και η οποία μεταβάλεται από διάφορους παράγοντες που προκαλούν αυξημένες απώλειες νερού μέσω της εφίδρωσης. Για παράδειγμα, σε αυξημένες θερμοκρασίες, σε έντονη φυσική δραστηριότητα,  οι απώλειες νερού αυξάνονται για αυτό και θα πρέπει να αναπληρώνονται. Στην αφυδάτωση του οργανισμού επίσης επιδρούν το αλάτι της θάλασσας, το χλώριο της πισίνας και η κατανάλωση αλκοόλ. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να τροφοδοτουμε τον οργανισμό μας με περισσότερο νερό απ’ ότι συνήθως.

Να θυμάστε λοιπόν ότι, δεν πρέπει να διψάμε για να πιούμε νερό αλλά να πίνουμε έστω και αν δεν διψάμε!