Ένα γλυκό…ποτήρι!

Ένα γλυκό…ποτήρι!

Επειδή συνήθως τις συνταγές μου τις γράφω σε μενού και με άσχετους τίτλους, σκέφτηκα, ότι καλό θα ήταν να ομαδοποιώ κάποια στιγμή… τα γλυκά τώρα για παράδειγμα… για να είναι εύκολο για εμένα και για εσάς, να παίρνουμε μια γρήγορη ιδέα, όταν μας έρθει η διάθεση, να κάνουμε ένα ελαφρύ γλυκάκι για μετά το φαγητό και πρέπει να ψάχνουμε σε όλα τα μενού, για να βρούμε πού και πότε, το είχαμε διαβάσει και μας άρεσε.

Έτσι, κατά διαστήματα, θα σας δίνω συγκεντρωτικές συνταγές, για φαγητά, γλυκά, σαλάτες και άλλα, που κάποια στιγμή περάσανε από τα μάτια σας, αλλά δεν θυμόσαστε πότε.

ΚΡΕΜΑ ΜΕ ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΠΡΑΛΙΝΑ

Από το Μενού, «Τάρτα με τυριά, μπιφτεκάκια και κρεμούλα»

Ξύσμα από 1 λεμόνι

1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού γάλα

4 κρόκους αβγών

1 βανίλια

? φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

4 κουταλάκια του γλυκού κορν-φλάουρ

125 γραμμ. αμύγδαλα ωμά με το φλούδι

½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  1. Βουτυρώνουμε ελαφρώς την ανάποδη από ένα ταψάκι.
  2. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και προσθέτουμε λίγη-λίγη τη ζάχαρη ανακατεύοντας μέχρι να λειώσει.
  3. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα, τα ανακατεύουμε να αγκαλιαστούν από την καραμέλα και τα αδειάζουμε και τα απλώνουμε, στο ανάποδο ταψάκι, μέχρι να κρυώσουν τελείως.
  4. Όταν κρυώσουν, σπάμε τα περισσότερα και αφήνουμε και λίγα ολόκληρα στην άκρη, για τη διακόσμηση.
  5. Βάζουμε το γάλα μαζί με το ξύσμα σε ένα κατσαρολάκι, να πάρει μια βράση.
  6. Χτυπάμε σε ένα μπολ τους κρόκους με τη ζάχαρη, το κορν-φλάουρ και τη βανίλια, μέχρι να ασπρίσουν.
  7. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το ζεστό γάλα, συνεχίζοντας το χτύπημα.
  8. Μεταφέρουμε το μίγμα στο κατσαρολάκι και σε χαμηλή φωτιά, τα ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα.
  9. Αφήνουμε για λίγο τη κρέμα στην άκρη να γίνει χλιαρή και αρχίζουμε την συναρμολόγηση.
  10. Βάζουμε μια στρώση κρέμας σε ένα ποτήρι, ή σε ένα μπολάκι, την πασπαλίζουμε με την ψιλοκομμένη πραλίνα, από πάνω δεύτερη στρώση κρέμας, από πάνω πραλίνα και τέλος, την τρίτη στρώση κρέμας και τη διακοσμούμε, με ολόκληρα αμύγδαλα.

 

ΜΟΥΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Από το Μενού, «Φιλέτο με ρυζοκεφτέδες»

255γραμμ. Σοκολάτα κουβερτούρα

4 κουταλιές της σούπας δυνατό στιγμιαίο καφέ espresso

½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

4 αβγά

1 φλιτζάνι του τσαγιού κρέμα γάλακτος

2 κουταλιές της σούπας κονιάκ, ή λικέρ Gran Marnier

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  1. Σπάστε την σοκολάτα σε κομμάτια και βάλτε την μαζί με τον καφέ και τη ζάχαρη, να λιώσουν σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Βγάλτε την σοκολάτα από την φωτιά και αφήστε την μέχρι να γίνει χλιαρή.
  2. Χτυπήστε τα ασπράδια με το μιξαράκι χειρός σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα.
  3. Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος να γίνει αφράτη σαντιγί.
  4. Ρίξτε τους κρόκους και το κονιάκ στο χλιαρό μίγμα της σοκολάτας και χτυπήστε τα.
  5. Αναμείξτε μα απαλές κινήσεις το μίγμα της σοκολάτας με την μαρέγκα και μόλις ενωθούν, προσθέστε την αφράτη σαντιγί και ανακατέψτε τα.
  6. Μοιράστε την μους σοκολάτας σε ωραία ποτήρια. Σκεπάστε τα με μεμβράνη και βάλτε τα στο ψυγείο να παγώσουν.
  7. Όταν τα σερβίρετε, μπορείτε να τα στολίσετε με μια ροζέτα σαντιγί από πάνω

Christmas Feast; Dec’10; FS=Robyn Valarik

 

ΚΡΕΜΑ ΜΠΙΣΚΟΤΟ ΜΕ ΖΕΛΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ

Από το Μενού, «Σήμερα τρώμε ψαράκι και γλυκάκι»

2 φακελάκια άνθος αραβοσίτου στιγμής με μπισκότο

700ml κρύο γάλα

Για το ζελέ πορτοκάλι,

3 φλιτζάνια χυμό πορτοκάλι

1 φλιτζάνι νερό

4 κουταλιές της σούπας κορν-φλάουρ

1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

Για τη διακόσμηση,

Αμύγδαλα φιλέ καβουρντισμένα

Ξύσμα σοκολάτας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  1. Φτιάχνετε την κρέμα στιγμής, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και γεμίζετε τα ποτήρια, μέχρι τη μέση. Τα βάζετε σε ένα δίσκο και τα μεταφέρετε όλα μαζί στο ψυγείο.
  2. Βάζετε σε μια κατσαρολίτσα τον χυμό του πορτοκαλιού και τη ζάχαρη να ζεσταθούν σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να λειώσει η ζάχαρη.
  3. Διαλύετε το κορν-φλάουρ στο νερό και το προσθέτετε στο πορτοκάλι. Τα ανακατεύετε, μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρετε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, το αφήνετε 10 λεπτά περίπου να κρυώσει λίγο. Γεμίζετε με το ζελέ πορτοκάλι τα ποτήρια και τα ξαναβάζετε στο ψυγείο να παγώσουν.
  4. Όταν τα σερβίρετε, θα τα διακοσμήσετε με λίγα ροδοκοκκινισμένα αμύγδαλα φιλέ και λίγο ξύσμα σοκολάτας.

Μια παραλλαγή αυτής της συνταγής που ίσως να σας αρέσει περισσότερο, είναι να χρησιμοποιήσετε 1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου στιγμής βανίλια και να του προσθέσετε 4 ακτινίδια πολτοποιημένα στο μπλέντερ και 1 ακτινίδιο κομμένο σε μισές φετούλες. Ή αντί για ακτινίδια, μπορείτε να επιλέξετε ανανά φρέσκο, ή από κονσέρβα.

 

ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΟ ΓΛΥΚΑΚΙ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Από το Μενού, «Σήμερα θα φάμε…»

300ml κρέμα γάλακτος

125γραμμ. Κουβερτούρα

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

300ml κρέμα γάλακτος

½ φλιτζάνι του τσαγιού κρύο γάλα

2 κουταλάκια του γλυκού σκόνη ζελατίνη

2 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα πορτοκάλι

½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Για τη σοκολατένια πλευρά,

  1. Σπάστε τη σοκολάτα σε κομματάκια.
  2. Βάλτε τα 300ml κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι, σε χαμηλή θερμοκρασία να ζεσταθεί. Προσθέστε τα κομματάκια της σοκολάτας και ανακατέψτε τα στη ζεστή κρέμα μέχρι να λιώσουν τελείως. Ρίξτε το ξύσμα του πορτοκαλιού, ανακατέψτε την και βγάλτε την από τη φωτιά.
  3. Βρέστε ένα κατάλληλο ταψί σε μέγεθος και τοποθετήστε 6 ποτήρια κολονάτα του κρασιού σε πλάγια θέση.
  4. Μοιράστε το μίγμα της σοκολάτας στα ποτήρια και βάλτε τα για 2-3 ώρες στο ψυγείο, για να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα πλαγίως.

Για την πορτοκαλένια πλευρά,

  1. Βάλτε φλιτζάνι γάλα σε ένα κατσαρολάκι μικρό και ρίξτε από πάνω τη ζελατίνη. Ανακατέψτε τα σε πολύ χαμηλή φωτιά, ή πάνω από νερό που βράζει, μέχρι να λιώσει τελείως.
  2. Σε ένα άλλο κατσαρολάκι και σε χαμηλή θερμοκρασία βάλτε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη και το υπόλοιπο γάλα, ανακατεύοντας να ζεσταθεί και να λειώσει η ζάχαρη.
  3. Βγάλτε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, προσθέστε την λειωμένη ζελατίνη και την μαρμελάδα και αναμίξτε τα πολύ καλά.
  4. Αφήστε το μίγμα σε θερμοκρασία χώρου να κρυώσει.
  5. Βγάλτε τα ποτήρια με τη σοκολάτα από το ψυγείο, τοποθετήστε τα όρθια και γεμίστε τα με την λευκή κρέμα. Βάλτε τα στο ψυγείο, για 4 ώρες τουλάχιστον, ή ακόμα καλύτερα, για όλο το βράδυ.

 

ΚΡΕΜΑ ΚΑΡΑΜΕΛΑ

Από το Μενού, «3 Γρήγορα μενού με στρατηγική»

1 φακελάκι Άνθος αραβοσίτου στιγμής με γεύση καραμέλα

1 ? – 2 φλιτζάνι του τσαγιού παγωμένο γάλα

1 φακελάκι Topping με γεύση καραμέλα

Λίγη σαντιγί για διακόσμηση

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  1. Χτυπήστε τη κρέμα στιγμής με το γάλα, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  2. Κόψτε σε μια γωνία το φακελάκι του Topping και αδειάστε από λίγο στον πάτο 4-5 ποτηριών.
  3. Μοιράστε τη κρέμα στα ποτήρια, διακοσμήστε τη με λίγο σαντιγί και περιχύστε την με το Topping.
  4. Βάλτε τις κρέμες στο ψυγείο να παγώσουν και να είναι έτοιμες για μετά το φαγητό.

 

ΜΟΚΑ ΜΟΥΣ ΜΕ ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΠΡΑΛΙΝΑ

Από το, «Μόκα σε όλες τις εκδοχές»

Για τη μους,

1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού γάλα

1 κουταλιά της σούπας στιγμιαίο καφέ espresso (σκόνη)

100γραμμ. κουβερτούρα σπασμένη

4 κρόκους

φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

1 κουταλιά της σούπας σκόνη ζελατίνη

φλιτζάνι του τσαγιού νερό

300ml κρέμα γάλακτος

Για την πραλίνα,

φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

1 κουταλιά της σούπας νερό

½ φλιτζάνι του τσαγιού αμύγδαλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  1. Αναμείξτε σε ένα κατσαρολάκι και σε χαμηλή θερμοκρασία, το γάλα, το καφέ και τη σοκολάτα, ανακατεύοντας, μέχρι να λειώσει η σοκολάτα, χωρίς να βράσει.
  2. Χτυπήστε τους κρόκους με τη ζάχαρη σε ένα μικρό μπολ, μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέστε σιγά, σιγά, το καυτό μίγμα της σοκολάτας χτυπώντας το συνέχεια.
  3. Διαλύστε τη ζελατίνη σε ? φλιτζάνι καυτό νερό και ρίξτε τη στο μείγμα της σοκολάτας. Βάλτε το μπολ στο ψυγείο, μέχρι η μους να αρχίζει να πήζει, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
  4. Χτυπήστε τη κρέμα γάλακτος να γίνει σαντιγί.
  5. Ετοιμάστε την πραλίνα, βάζοντας σε ένα τηγανάκι το νερό με τη ζάχαρη να λιώσει και να φτάσει στο σημείο της ξανθιάς καραμέλας. Προσθέστε τα αμύγδαλα ανακατέψτε τα για λίγο και αδειάστε τα σε βουτυρωμένο ταψάκι. Μόλις κρυώσουν, θρυμματίστε τα και κρατήστε 2 κουταλιές της σούπας στην άκρη για τη διακόσμηση.
  6. Βγάλτε το μπολ με τη μους από το ψυγείο. Προσθέστε της τη σαντιγί, κρατώντας λίγη στην άκρη για τη διακόσμηση, την πραλίνα και ανακατέψτε τη απαλά να ενωθούν τα υλικά.
  7. Μοιράστε τη μους σε 4 ωραία ποτήρια. Βάλτε τα ποτήρια στο ψυγείο για μερικές ώρες πριν τα σερβίρετε για να πήξει η μους. Όταν έρθει η ώρα να τα σερβίρετε, διακοσμήστε τα με μια ροζέτα σαντιγί και πασπαλίστε τα με την πραλίνα αμυγδάλου.

 

ΔΙΧΡΩΜΟ ΖΕΛΕ

Από το Μενού, «Ιταλική τάρτα και Ελληνικές μπριζολίτσες»

2 φακελάκια ζελέ φρούτων φράουλα, ή όποια άλλη γεύση σας αρέσει

2 φλιτζάνια του τσαγιού βραστό νερό

1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού παγωμένο νερό

1 φλιτζάνι του τσαγιού βραστό νερό

1 κουτί ζαχαρούχο γάλα

1 βανίλια

2 φακελάκια ζελατίνη δίχως γεύση

½ φλιτζάνι του τσαγιού παγωμένο νερό

Ροζέτες σαντιγί και τρούφα σοκολάτας χρωματιστή για διακόσμηση. (Προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  1. Φτιάχνουμε πρώτα το ζελέ φρούτων. Σε ένα κατσαρολάκι, βάζουμε 2 φλιτζάνια νερό να βράσει, το αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε τα 2 φακελάκια ζελέ φρούτων και τα ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν τελείως. Προσθέτουμε 1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού παγωμένο νερό και τα ανακατεύουμε. Βάζουμε το ζελέ στο ψυγείο να κρυώσει και να πήξει στο στάδιο της κρέμας. Εάν μας ξεφύγει και πήξει περισσότερο, το ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  2. Φτιάχνουμε το λευκό ζελέ. Βάζουμε σε ένα μπολ ½ φλιτζάνι παγωμένο νερό και αδειάζουμε από πάνω, τα 2 φακελάκια της ζελατίνης δίχως γεύση. Τα αφήνουμε να απορροφήσουν το νερό και να φουσκώσουν για 10 λεπτά περίπου.
  3. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι 1 φλιτζάνι νερό να βράσει. Το αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τη φουσκωμένη ζελατίνη. Ανακατεύουμε, μέχρι να λιώσει τελείως. Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα και τη βανίλια. Το ανακατεύουμε και βάζουμε το λευκό ζελέ στο ψυγείο, να παγώσει όπως των φρούτων.

Συναρμολόγηση,

  1. Βάζετε σε ωραία ποτήρια, μια στρώση χρωματιστού ζελέ και το στρώνετε με ανάποδο κουταλάκι. Από πάνω μια στρώση λευκού ζελέ και συνεχίζετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα ζελέ.
  2. Τα βάζετε στο ψυγείο να παγώσουν για μερικές ώρες και όταν τα σερβίρετε θα τα στολίσετε με μια ροζέτα σαντιγί σε κάθε ποτήρι και θα τα πασπαλίσετε με τρούφα.

 

ΠΑΝΑΚΟΤΑ

Από το Μενού, «Νιόκι αλα Ρομάνα και η παρέα τους»

2 ½ φλιτζάνι του τσαγιού κρέμα γάλακτος

½ φλιτζάνι του τσαγιού κρύο γάλα

½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

2 κουταλιές της σούπας σκόνη ζελατίνη χωρίς γεύση

2 βανίλιες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  1. Βάλτε σε ένα μπολ το κρύο γάλα και προσθέστε από πάνω τη ζελατίνη. Αφήστε τα να περιμένουν 10 λεπτά.
  2. Σε ένα κατσαρολάκι ανακατέψτε τη κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη και βάλτε τα στην εστία να ζεσταθούν, χωρίς να τα αφήσετε να βράσουν.
  3. Μόλις η κρέμα ζεσταθεί καλά, προσθέστε το μίγμα της ζελατίνης που έχετε στο μπολάκι και ανακατέψτε τα μέχρι να λειώσει τελείως η ζελατίνη.
  4. Αποσύρετε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, ρίξτε μέσα τις βανίλιες και ανακατέψτε τα.
  5. Μοιράστε το μείγμα σε ατομικά μπολ, ή σε ωραία ποτήρια και βάλτε τα στο ψυγείο για μερικές ώρες, για να σταθεροποιηθεί η πανακότα και να παγώσει. Εάν βάλετε την πανακότα σε φόρμα, ή σε ατομικά φορμάκια, να τα ραντίσετε προηγουμένως με νερό πριν βάλετε την πανακότα. Θα σας διευκολύνει στο ξεφορμάρισμα.

Σημ: Μπορείτε από τη συνταγή, να αφαιρέσετε τη μια βανίλια και να αρωματίσετε τη κρέμα με κονιάκ, με ρούμι, με σταγόνες πικραμύγδαλου, ακόμα και με σκόνη στιγμιαίου καφέ.

Θα μπορούσατε επίσης, να την αφήσετε με το άρωμα της βανίλιας και να την περιχύσετε με σάλτσα καραμέλας, σάλτσα φράουλας, σάλτσα σοκολάτας, η να τη στολίσετε με φρέσκα φρούτα. Το αφήνω στη φαντασία σας!

 

Ανθή Λαμπίρη

 

Tags: