Πες στο παιδί σου “σ’ αγαπώ” έστω και αν εννοείται

Πες στο παιδί σου “σ’ αγαπώ” έστω και αν εννοείται

Όλοι οι γονείς αγαπάμε τα παιδιά μας… μα φυσικά… εννοείται… Χμμ τίποτα δεν εννοείται όμως στη σχέση μας με τα παιδιά!

Πόσο συχνά τους λέμε την λέξη «σ’αγαπώ»;

Κάποιοι την λένε αρκετά, κάποιοι σπάνια και κάποιοι ίσως και ποτέ…

Γιατί; 

Γιατί εννοείται!

Η γονεϊκή αγάπη δεν έιναι αυταπόδεκτη και τα παιδιά απο την βρεφική ηλικία τους μέχρι και την εφηβική τους ζωή και ύστερα κατά την ενηλικίωση τους δεν χρειάζεται να αναζητούν στις πράξεις των γονιών τους την απόδειξή της αγάπης τους! Ό,τι προσφέρουμε στο παιδί μας φυσικά και είναι δείγμα την αγάπης μας αλλά τι βλάπτει άραγε η δήλωση της να γίνεται λεκτικά χώρις συγκεκριμένη περίσταση και αιτία!

“Σ’αγάπω!” Το λέω κάθε μέρα στη μικρή μου από όταν γεννήθηκε όπως λέω καλήμερα το πρωί.

‘Ομως βλέπω γύρω μου τόσους γονείς που τους είναι δύσκολο να το εκφράσουν λεκτικά και όσοι το εκφράζουν το κάνουν με εγκράτεια. Βλέπω μητέρες με παιδιά σε όλα τα ηλικιακά στάδια να δυσκολεύονται να αγκαλιάσουν τα παιδία τους διχως λόγο… Παράξενο, ποτέ δεν σκέφτηκα ότι χρειάζομαι λόγο για να αγκαλιάσω το παιδί μου… Πάλι αναρωτιέμαι τι να φταίει;

Να φταίει το ότι δεν διδαχθήκαμε να το λέμε; Να φταίει ο φόβος πως αν το λες συχνά το παιδί θα κακομάθει;

Πραγματικά δεν ξέρω, αυτό όμως που ξέρω με σιγουριά είναι πως το παιδί που παίρνει αγάπη, δίνει αγάπη, το παιδί που το αγκαλιάζουν μαθαίνει να αγκαλιάζει και αυτό, η στοργή φέρνει στοργή. Το παιδί που ακούει το ” σ’ αγαπώ” από τα χείλη των γονιών του θα το πει και στο δικό του παιδί, θα το πει και σε όποιον αγαπήσει!

Πιστεύω ότι η γενιά με τις προβληματικές σχέσεις (φιλικές, οικογενειακές, ερωτικές) είναι η γενιά που δεν άκουσε το “σ’αγαπω” και δεν πήρε το χάδι για να μην κακομάθει!

Πείτε το λοιπόν και μη φοβάστε, ας απελευθερωθούμε ως γονείς από τις παλιές προκαταλήψεις! Η αγάπη δεν έβλαψε κανέναν!

Το “σ’ αγαπώ” είναι μια λέξη τόσο απλή που θα γεμίσει τα παιδιά με αυτοπεποίθεση, ασφάλεια και χαρά!