Το αλμυρό νερό γιατρεύει τα πάντα! Κλάψε, ίδρωσε, βούτα στη θάλασσα!

Το αλμυρό νερό γιατρεύει τα πάντα! Κλάψε, ίδρωσε, βούτα στη θάλασσα!

Ναι το αλμυρό νερό θεραπεύει τα πάντα! Δεν πρόκειται ούτε για σχήμα λόγου, ούτε για υπερβολή, αλλά για μια μεγάλη αλήθεια που άλλοι γνωρίζουν και άλλοι αγνοούν.

Τα δάκρυα είναι ο καλύτερος τρόπος εκτόνωσης όλων των αρνητικών μας συναισθημάτων: του πόνου, της θλίψης, της απόγνωσης, της μελαγχολίας, του παράπονου, του θυμού…

Όταν αφήνουμε ελεύθερα τα δάκρυα  μας να τρέξουν στα μάγουλά, να φτάσουν στα χείλη μας και να γευτούμε την αλμύρα τους, απελευθερώνουμε και τα συναισθήματα που μας πνίγουν, αφήνοντας έτσι  θέση για το ευλογημένο αίσθημα της ανακούφισης, τον προάγγελο της παρηγοριάς και της ηρεμίας.

Όχι, τα δάκρυα δεν μας λύνουν τα προβλήματα, μας ανοίγουν όμως το δρόμο για να τα λύσουμε. Με ταραγμένη ψυχή και συγχυσμένο μυαλό δεν μπορούμε να βρούμε ούτε καν πόσο κάνουν 1+1.

Ο ιδρώτας, αυτός που χύνουμε, όταν γυμναζόμαστε, ή όταν ασχολούμαστε με μια επίπονη χειρωνακτική εργασία, καθαρίζει το σώμα μας από τις τοξίνες που το δηλητηριάζουν, ενώ η  έντονη σωματική δραστηριότητα που τον προκαλεί, έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή ενδορφινών στο σώμα μας, ουσιών που μας φτιάχνουν τη διάθεση και απομακρύνουν το άγχος και το στρες.

Αλλά και μεταφορικά ο ιδρώτας, δηλαδή η εργασιοθεραπεία, που κρατάει διαρκώς το μυαλό μας απασχολημένο σε κάτι και μάλιστα δημιουργικό, παραγωγικό και σε πολλές περιπτώσεις προσοδοφόρο, είναι ο καλύτερος τρόπος να ξεχνάμε τα προβλήματα και τις στενοχώριες μας. Αντίθετα αν καθόμαστε άπραγοι, οι αρνητικές σκέψεις τριβελίζουν το μυαλό μας, προκαλώντας μας ακόμα περισσότερο άγχος και στρες, που ως γνωστόν, όχι μόνο δεν βοηθούν σε τίποτα, αλλά και μας αρρωσταίνουν.

Η θάλασσα, που περιέχει περισσότερα από εξήντα μεταλλικά άλατα και έναν τεράστιο αριθμό ιχνοστοιχείων, συστατικά απαραίτητα για την υγεία των κυττάρων μας και επιπλέον με αντισηπτικές, αντιϊκές , αντιφλεγμονώδεις και αντιβιοτικές ιδιότητες, ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και εξισορροπεί τις οργανικές λειτουργίες. Γι’ αυτό και οι γιατροί συστήνουν μπάνια στη θάλασσα στους ανθρώπους που πάσχουν από δερματικές παθήσεις, παθήσεις των αρθρώσεων, καθώς και στους ευάλωτους σε ιώσεις και φλεγμονές.

Αν αναρωτιέστε γιατί νιώθετε τόσο ανανεωμένοι και ήρεμοι μετά το κολύμπι στη θάλασσα, οι απαντήσεις είναι πολλές:

  • Γιατί οι κρύσταλλοι του αλατιού που βρίσκονται μέσα στο θαλασσινό νερό λειτουργούν ως συσσωρευτές ενέργειας.
  • Γιατί οι βαθιές εισπνοές ιωδίου ρυθμίζουν το διαταραγμένο από το στρες ενδοκρινικό σύστημα του οργανισμού, ενώ το υδρομασάζ που γίνεται σ’ ολόκληρο το σώμα όσο κολυμπάμε, τονώνει το κυκλοφορικό σύστημα.
  • Γιατί το αίσθημα της ελαφρότητας, λόγω της άνωσης του νερού, μας βοηθάει να ξεχνάμε το βάρος των προβλημάτων που μας απασχολούν.
  • Γιατί το νερό ξυπνά μέσα μας μια βαθύτερη μνήμη, την εμβρυική, και μαζί με αυτήν το αίσθημα της ασφάλειας που νιώθαμε μεγαλώνοντας προστατευμένοι μέσα στην κοιλιά της μάνας μας.
  • Γιατί η απεραντοσύνη και το μεγαλείο της θάλασσας μας φέρνει πιο κοντά στο θείο, ανοίγει το πνεύμα μας, τονώνει το αίσθημα μας ότι ανήκουμε σε ένα σύμπαν μεγάλο και σοφό.
  • Γιατί το μπλε χρώμα της θάλασσας, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες χαλαρώνει τους μυς του σώματος , ηρεμεί το πνεύμα και μας πλημμυρίζει με ένα αίσθημα γαλήνης.

A, και κάτι ακόμα: Η γιαγιά μου έλεγε πως όποιος τσιγκουνεύεται να ξοδέψει χρήματα για να κάνει διακοπές στη θάλασσα, αργά ή γρήγορα θα τα ξοδέψει στο… νοσοκομείο.

Μαρία Αντωνιάδου