Apple Crumble Cake

Apple Crumble Cake

Μήλα  αγαπημένα! Μέσα στην εποχή τους τι πιο ωραίο από να τα αξιοποιήσουμε φτιάχνοντας μία υπέροχη λιχουδιά!  Αμερικάνικη ιδέα, ελληνική εκτέλεση!

Τι θα χρειαστούμε

Για το cake

  • 192 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.γ μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γ μαγειρική σόδα
  • 2 κ.γ κανέλλα
  • ¼ κ.γ μοσχοκάρυδο
  • ¼ κ.γ μπαχάρι
  • ½ κ.γ αλάτι
  • 115 γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
  • 220 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 150 γρ. γιαούρτι
  • 3 μήλα ξεφλολυδισμένα και κομμένα σε κυβάκια

Για το κράμπλ

  • 67 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 73 γρ. μαύρη ζάχαρη
  • ¾ κ.γ κανέλλα
  • ⅛ κ.γ αλάτι
  • 227 γρ. βούτυρο λιωμένο (να είναι ζεστό)
  • 214 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση

  1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 175οC.Αλείψτε με βούτυρο και αλευρώστε ενα τσέρκι 23 εκ. σε διάμετρο και  τουλάχιστον 8 εκ. σε ύψος ή ενα ταψί με το έλασμα στο πλάι (αυτό που φτιάχνουμε τσιζκέικ).
  2. Φτιάξτε το κράμπλ. Ανακατέψτε τις ζάχαρες , την κανέλλα, το αλάτι και το βούτυρο σε ενα σκεύος. Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε εως ότου το μείγμα να θυμίζει ζύμη. Αφήστε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 10-15 λεπτά.
  3. Σε ενα μεγάλο μπολ ανακατέψτε το αλεύρι , το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα, το μοσχοκάρυδο , το μπαχάρι και το αλάτι.
  4. Στον κάδο του μίξερ ή με μίξερ χειρός με το εξάρτημα φτερό και σε μεσαία ταχύτητα , χτυπήστε το βούτυρο με την καστανή ζάχαρη εως ότου αφρατέψουν. Προσθέστε τα αυγά σταδιακά ενω σε τακτικά διαστήματα να καθαρίζετε με μια σπάτουλα τα τοιχώματα του κάδου.
  5. Προσθέστε το γιαούρτι , ανακατέψτε και προσθέστε το μίγμα με το αλεύρι και τα μπαχαρικά. Ανακατέψτε ξανά και προσθέστε τα μήλα.Ξανά ανακατέψτε (για τελευταία φορά). Το μίγμα θα είναι αρκετά παχύρευστο.
  6. Προσθέστε το μίγμα στο τσέρκι και πασπαλίστε το κράμπλ. Ψήστε για περίπου 60-70 λεπτά. Βυθίστε μια οδοντογλυφίδα στο κέικ και αφαιρέστε το απο τον φούρνο αν βγει καθαρή. Αφήστε να κρυώσει για 15 λεπτά πριν το ξεφορμάρετε.