Πες μου πώς θέλεις τα μαλλιά σου να σου πω ποιά είσαι και τι χρειάζεσαι!

Πες μου πώς θέλεις τα μαλλιά σου να σου πω ποιά είσαι και τι χρειάζεσαι!

Εκτός από τους κομμωτές, τους hair stylists και τους visagistes, με τις τρίχες της κεφαλής μας ασχολούνται και… οι ψυχολόγοι. Γιατί; Μα για να μας υποδείξουν έναν εύκολο τρόπο να συνειδητοποιούμε τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας.

Οι σχετικές με τις τρίχες της κεφαλής μας επιλογές δεν είναι ούτε επιπόλαιες ούτε επιφανειακές αλλά πηγάζουν από το βαθύτερο εγώ μας.

Κάθε επέμβαση σ’ αυτά αποκρυπτογραφεί την ψυχολογία μας και ταυτόχρονα αποτελεί έναν τρόπο έκφρασης, ασυνείδητης τις περισσότερες φορές, των βαθύτερων επιθυμιών και αναγκών μας.

Έχει άμεση σχέση:

  • με τον χαρακτήρα και τη προσωπικότητά μας,
  • με το παρελθόν μας,
  • με την κοσμοθεωρία μας,
  • με τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας,
  • με τη φάση ζωής που περνάμε,
  • με το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε στους άλλους,
  • με την επιθυμία μας να προσελκύσουμε πάνω μας το βλέμμα των άλλων.

«Με δυο λόγια, μας εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια Νάνσυ Χριστοφόρου, ο εαυτός μας και τα μαλλιά μας διάγουν βίους παράλληλους. Οι διακυμάνσεις στον ένα βίο -ηθελημένες ή αθέλητες- είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις διακυμάνσεις του άλλου, ενώ ταυτόχρονα επηρεαζόμαστε και από τον ιδιαίτερο συμβολισμό και τη μυθολογία που σχετίζεται με το χρώμα, το μήκος και το είδος -σγουρά ή ίσια- των μαλλιών.

Συνήθως συνδέουμε το ξανθό χρώμα με την παιδική ηλικία και την αθωότητα, ενώ τα καστανά και κυρίως τα μαύρα μαλλιά και οι μπούκλες παραπέμπουν περισσότερο στη τσαχπινιά και τη γοητεία. Τα μακριά μαλλιά συνδέονται με τη θηλυκότητα, την ανάγκη μας να την προβάλλουμε – σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι οι έγκυες γυναίκες έχουν την τάση να μακραίνουν τα μαλλιά τους . Ενώ τα κοντά μαλλιά έχουν σχέση με το αρσενικό κομμάτι της προσωπικότητας μας.

»Το φυσικό τους χρώμα έχει μια έντονη επιρροή στην ψυχολογία μας ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η σχέση με τα μαλλιά μας απορρέει από μια τραυματική εμπειρία του παρελθόντος. Μερικές γυναίκες για παράδειγμα δεν θέλουν να ακούσουν λεξη περί κοψίματος των μαλλιών τους, είτε γιατί σε κάποια φάση της ζωής τους δεν μπορούσαν να τα μακρύνουν, είτε γιατί θαύμαζαν τα μαλλιά της μαμάς τους και ονειρεύτηκαν μια μέρα να τα αποκτήσουν. Πρόκειται για εμμονές που δεν επηρεάζονται ούτε από τη μόδα, ούτε από την αισθητική, ούτε από τις συμβουλές του κομμωτή τους. Άλλες πάλι δεν διστάζουν να υιοθετήσουν ένα στυλ a la garcon σε περιόδους της ζωής τους που νιώθουν έντονη την ανάγκη να είναι ανεξάρτητες και αυτόνομες.

»Επίσης οι αλλαγές στα μαλλιά, ή αντίθετα η άρνηση όποιας αλλαγής, μπορεί να σχετίζεται και με την ανάγκη προσαρμογής ή επιβολής σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον επαγγελματικό ή κοινωνικό.

»Η έντονη επιθυμία να αποκτήσουμε ένα κυριολεκτικά καινούριο κεφάλι, σηματοδοτεί συχνά την ανάγκη μας να αρχίσουμε μια καινούρια ζωή, με καινούρια …μυαλά. Δεδομένου ότι αυτά δεν μπορούμε ούτε να τα βάψουμε, ούτε να τα κόψουμε ώστε να τα διαμορφώσουμε όπως θέλουμε, εφαρμόζουμε αυτού του είδους τις επεμβάσεις στα μαλλιά μας.

»Εννοείται βέβαια ότι όλες αυτές οι διαδικασίες γίνονται ασυνείδητα».

Άρτεμη Παπαδοπούλου