Πώς μπορώ να ενισχύσω τον προφορικό λόγο του παιδιού μου;

Πώς μπορώ να ενισχύσω τον προφορικό λόγο του παιδιού μου;

Όλες οι μαμάδες έχουν άγχος πότε το παιδί τους θα μιλήσει κι όταν αυτό πραγματοποιηθεί ανησυχούν μήπως δεν εκφράζεται σωστά και με το κατάλληλο λεξιλόγιο.
Έτσι απο τους πρώτους μήνες της ζωής του μπορείτε να επηρεάσετε θετικά τη γλωσσική του ανάπτυξη μέσα απο καθημερινές δραστηριότητες

5 τεχνικές ανάπτυξης

  • Χρησιμοποιήστε απλές προτάσεις (παιδιά <3 ετών)
  • Ονοματίστε και περιγράψτε τα πάντα γύρω σας
  • Χτίστε πάνωσ στις προτάσεις των παιδιών (προσθέστε 1-3 λέξεις στις φράσεις που λένε τα παιδιά πχ όταν το παιδί λέει “να παίξουμε μπάλα, ο ενήλικας επαναλαμβάνει “να παίξουμε μπάλα στην αυλή”)
  • Τραγουδήστε μαζί και κατά τη διάρκεια ενός γνωστού τραγουδιού “ξεχάστε” τα λόγια σας έτσι ώστε να σας διορθώσει το παιδί σας
  • Μαγειρέψτε παρέα με τα κουζινικά. Κατανομάστε παρέα τα σκεύη, τα υλικά και τα φαγητά που φτιάχνετε και έτσι ταυτόδχρονα το παιδί εξασκεί και τη μνήμη του.

Είναι σημαντικό τον περιορισμένο χρόνο που έχετε με τα παιδιά σας, να τον αξιοποιούμε ορθά και στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Εμπλέξτε ενεργά τα παιδιά σας σε γλωσσικά πλούσιες εμπειρίες. Προσαρμόστε τις παραπάνω τεχνικές πάντα ανάλογα με την ηλικία και το επίπεδο του παιδιού.