Κάντε τις δουλειές… άσκηση!

Κάντε τις δουλειές… άσκηση!

Είτε βρίσκεστε στο γραφείο, είτε στο σπίτι σας, είτε έξω για διάφορες δουλειές ή και για βόλτα, υπάρχει τρόπος να ασκηθείτε, με αποτέλεσμα και να χάσετε τα παραπανίσια σας κιλά, και να σφίξει το σώμα σας.

* Ανεβαίνοντας και κατεβαίνοντας

Αποφύγετε το ασανσέρ. Εάν θέλετε απαραίτητα να το χρησιμοποιήσετε (γιατί σας φαίνονται πολλοί οι όροφοι μέχρι το ισόγειο) τότε κατεβείτε μόνο 2 ορόφους και τους υπόλοιπους με τα πόδια. Εάν θέλετε να αποκτήσετε τέλεια πόδια ανεβείτε τις σκάλες με τις μύτες των πελμάτων. Αν πάλι θέλετε να συσφίξετε τους γλουτούς και τους γοφούς ακουμπάτε όλο το πέλμα.

* Στο πάρκο ή στο δρόμο

Περπατάτε σταθερά χωρίς να σταματάτε. Για να διώξετε τα περιττά κιλά δεν πρέπει ούτε να τρέχετε αλλά ούτε και απλά να κάνετε βόλτα. Μια σχετική έρευνα που έχει γίνει στην Ιταλία και έχει δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό Journal of chemical endocrinology” έχει δείξει ότι το περπάτημα με 4 χιλιόμετρα την ώρα επιτρέπει να καίμε το 40% των θερμίδων που προέρχονται από λίπη. Αντίθετα πηγαίνοντας πιο γρήγορα αυτή η ποσοστιαία μονάδα μειώνεται: για παράδειγμα με 6 χιλιόμετρα την ώρα καίμε μόνο το 20%. Εντυπωσιακό;

* Όταν ασχολείστε με το νοικοκυριό

Το να σκουπίζετε, να καθαρίζετε το μπάνιο και γενικά να κάνετε τις δουλειές του σπιτιού είναι σίγουρα καλό για τη φόρμα σας. Αν όμως θέλετε κάτι παραπάνω κάντε τα εξής: φορέστε μικρά βαράκια στους καρπούς ενώ πλένετε τα τζάμια. Όταν σκουπίζετε με την ηλεκτρική σκούπα τεντώστε όσο μπορείτε περισσότερο τον βραχίονα και μετά λυγίστε τον φέρνοντας προς τα πίσω τον αγκώνα, επαναλαμβάνοντας το ίδιο και από τα δύο χέρια. Ενώ μαγειρεύετε λυγίστε τις γάμπες κρατώντας τις φτέρνες σταθερά στο έδαφος και συσφίξτε τους γλουτούς για ένα λεπτό. Όταν σιδερώνετε κρατάτε τους αγκώνες όσο πιο ψηλά μπορείτε: έχετε το ίδιο αποτέλεσμα όπως όταν κάνετε βαράκια.

* Μιλώντας στο τηλέφωνο

Ακουμπήστε στον τοίχο και αρχίστε να κατεβαίνετε αργά προς τα κάτω λυγίζοντας τα πόδια, σαν να ετοιμάζεστε να κάτσετε σε μια καρέκλα. Μείνετε σε αυτή τη θέση για 2-3 λεπτά. Αν έχετε τη συσκευή στο δεξί χέρι, σηκώστε το αριστερό ψηλά και μετά αλλάξτε χέρι και επαναλάβετε το ίδιο.

* Συντροφιά με τα παιδιά σας

Μάθετε στα παιδιά ποδήλατο και αντί να περπατάτε δίπλα τους να τρέχετε. Μετά τεντωθείτε, πάρτε στην αγκαλιά σας το παιδί σηκώστε το και σφίξτε το. Θα του αρέσει πολύ και εσείς θα γυμναστείτε. Βάλτε το παιδί να καθίσει στα γόνατα σας και κάντε κινήσεις με τα πόδια σαν να είστε σε ποδήλατο, ανεβάζοντας πρώτα το ένα πόδι και μετά το άλλο. Αυτή είναι η καλύτερη εξάσκηση για τους μηρούς και το παιδί σας θα το απολαύσει.

* Κάνοντας ψώνια

Μη πάρετε κανένα μέσο μεταφοράς για ολόκληρη την ημέρα. Κοιτάζοντας τις βιτρίνες θα κάνετε χιλιόμετρα χωρίς να πάρετε χαμπάρι. Κρατώντας δύο τσάντες, μία σε κάθε χέρι, δυναμώνετε τους μυς και των δυο χεριών. Μη σηκώνετε τις σακούλες με τα ψώνια με τεντωμένους τους βραχίονες αλλά λυγίστε τα γόνατα, κρατήστε ίσια τη μέση και υψώστε τις σακούλες όσο το δυνατόν πιο κοντά στο σώμα.

* Μπροστά στην τηλεόραση

Αλλάξετε κανάλια χωρίς το τηλεκοντρόλ. (Τις πρώτες φορές θα είναι αναγκαίο μάλλον να το κρύψετε διαφορετικά θα είναι δύσκολο να νικήστε την τεμπελιά που μας πιάνει όλους!). Καθίστε στον καναπέ χωρίς να κουλουριάζεστε. Κρατήστε την πλάτη ευθεία και τα πόδια έτσι ώστε να είναι παράλληλα με το έδαφος. Σηκώστε κατά διαστήματα τις φτέρνες από το έδαφος και συσπάστε τους κοιλιακούς μυς. Κρατήστε αυτή τη στάση για 15 δευτερόλεπτα και μετά χαλαρώστε. Επαναλάβετε για δέκα φορές. Προμηθευτείτε ένα ελατήριο για τους μυς των χεριών από τα καταστήματα αθλητικών ειδών και γυμνάστε τα χέρια σας ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση.

* Στο μετρό ή στο λεωφορείο

Κυριότερος κανόνας: παραμείνετε όρθιοι και συσπάστε τουλάχιστον δέκα φορές τους γλουτούς. Κρατηθείτε από τις χειρολαβές: έτσι τονώνετε και επιμηκύνετε τους μυς των χεριών και της πλάτης. Κάθε τόσο αφήστε τις χειρολαβές και προσπαθήστε να ισορροπήσετε. Είναι μια φανταστική άσκηση για πόδια και κοιλιακούς.

* Στο γραφείο

Βάλτε μια μικρή μπάλα ανάμεσα στα γόνατα και πιέστε τη με δύναμη. Έτσι ασκείτε τους προσαγωγούς σας έστω κι αν είστε καθισμένες. Συσπάτε συχνά τους κοιλιακούς μυς τουλάχιστον 5 ή 6 φορές την ημέρα. Για να τυπώσετε τα έγγραφα σας επιλέξτε τον εκτυπωτή που είναι στην άλλη άκρη του γραφείου. Αυτός είναι ένας τρόπος για να κάνετε βήματα παρότι είστε δεμένοι στο γραφείο. Ενώ γράφετε στο κομπιούτερ ή τηλεφωνείτε κάντε κύκλους με τα πόδια σας δέκα φορές με τη κατεύθυνση των δεικτών του ρολογιού και δέκα αντίστροφα. Η κίνηση αυτή λεπταίνει τους αστραγάλους.

* Όταν κάνετε μπάνιο

Ενώ κάθεστε στη μπανιέρα ακουμπήστε την πλάτη σας πιάστε με τα χέρια το ένα γόνατο και λυγίστε εισπνέοντας βαθιά. Συσπάστε την κοιλιά μέχρι να ακουμπήσετε το κεφάλι στο λυγισμένο γόνατο. Μείνετε έτσι 4-5 δευτερόλεπτα, σηκώστε το κεφάλι και επαναλάβετε με το άλλο πόδι. Εάν κάνετε ντους, σαπουνίστε τα πόδια λυγίζοντας τον κορμό μπροστά χωρίς να λυγίζετε τα πόδια.

* Στη στάση του λεωφορείου

Αντί να περιμένετε στη συνηθισμένη στάση κοντά στο σπίτι σας, περπατήστε μέχρι την επόμενη. Κατεβείτε μία στάση πριν την κανονική και περπατήστε μέχρι τον τελικό σας προορισμό. Αν δεν είστε κουρασμένοι, προτιμήστε να μείνετε όρθιοι μέσα στο λεωφορείο αντί να καθίσετε.

 

Ελπίδα Δεδεμάδη