Το ανδρικό κουστούμι

Το ανδρικό κουστούμι

Όταν ξεκίνησα την καριέρα μου στον χώρο της ένδυσης και της μόδας, το πιο ενδιαφέρον και συνάμα προκλητικό για εμένα ήταν να διαχειριστώ τον πιο επίσημο χαρακτήρα ενδυμάτων της ντουλάπας μου. Συνήθως μέχρι τότε χρησιμοποιούσα τζιν, απλά παντελόνια, all- star παπούτσια και hoodies που ήταν η πιο εύκολη λύση για την καθημερινότητα μου. Αυτά τα αντικείμενα μου ήταν πιο οικεία και πολλά καταστήματα μπορούσαν να με εξυπηρετήσουν και ήξερα που βρίσκεται το κάθε τι.

Παρ’ όλα αυτά, σε κάποια φάση της ζωής μου αποφάσισα να αλλάξω πορεία και να φοράω κάτι που να είναι πιο επίσημο, δίχως να γίνετε βαρύ και φορτωμένο. Και τώρα που σας γράφω, δεν θυμάμαι να έχω φορέσει ποτέ blazer (ωραία θέμα για επόμενο μας άρθρο). Το ενδεχόμενο να βουτήξω στα βαθιά νερά, στην αρχή με τρόμαξε και μπορώ να πω πως έκανα πολλά λάθη.  

Είναι τα ίδια λάθη που βλέπω ακόμα να κάνουν πολλοί άνδρες γύρω μου. Ευτυχώς όμως, που τώρα βρίσκομαι εγώ εδώ να σας γράφω και να σας συμβουλεύω να διαλέγετε τον σωστό δρόμο στα διλήμματα σας. Σήμερα, θα αναφερθώ σε ένα κομμάτι της γκαρνταρόμπας σας που είναι το πιο δυσνόητο και όχι και τόσο καλοφορεμένο. Το μαύρο σας κοστούμι.

Γνωρίζω πως θα υπάρξει μεγάλος αριθμός ανδρών που θα φέρουν αντιρρήσεις σε όσα θα πω. Και όπως σε κάθε δημιουργική συζήτηση, υπάρχει πάντα ένα είδος υποκειμενικότητας και πολλές αντιρρήσεις. Ας ξεκινήσω όμως ως εξής: ένα μαύρο κοστούμι δεν είναι κατάλληλο για business. ΠΟΤΕ!!!

Σίγουρα το μαύρο κοστούμι είναι τέλειο να συνδυάζεται με ακριβά ρολόγια, παπούτσια, γραβάτες, αλλά δεν το φοράς ποτέ 9 με 5 το πρωί. Ο λόγος είναι απλός, οι περισσότερες συμφωνίες γίνονται με το φως της ημέρας, την ώρα που υπάρχει άπλετο φυσικό φως, όπου όμως το μαύρο δεν δείχνει καθόλου όμορφο και δείχνει απόμακρο. Αντιθέτως, το μπλε δείχνει πιο κομψό και όμορφο στο φυσικό φως. Το μαύρο είναι ιδανικό για βραδινές εμφανίσεις και για επίσημα events, όπως ένας γάμος, black tie καλέσματα και νυχτοπερπατήματα στην πόλη.

Για παράδειγμα, σε ώρες γραφείου, ένα μαύρο κοστούμι, ένα λευκό πουκάμισο και μια γραβάτα σε φυσικές αποχρώσεις μπορεί να δείχνουν άκομψα. Την στιγμή που ο ίδιος συνδυασμός ρούχων κάτω από το τεχνητό φως ενός μπαρ το βράδυ δείχνει elegant και σοφιστικέ. Επιπλέον, το μαύρο δεν είναι τόσο ευκολοσυνδύαστο όσο το μπλε και το γκρι με όλα τα χρώματα. Πράγμα που μπορεί να το κάνει να δείχνει φθηνό αν συνδυαστεί με λάθος χρώματα.

Πριν προλάβετε όμως να πείτε οτιδήποτε, να σας πω πως δεν είμαι εδώ για να τονίσω τα αρνητικά από το μαύρο κοστούμι. Έχει και τα πλεονεκτήματα του, τα οποία έχω ήδη αναφέρει: είναι το ιδανικό ρούχο για νυχτερινές εμφανίσεις. Δείτε το μαύρο σας κοστούμι σαν ένα αντικείμενο καθηλωμένο μακρυά από τις business εμφανίσεις. Ιδανικά, είναι το ρούχο για τα πάρτυ!

Άμεσα θα αναρωτηθείτε τι πρέπει να προσέξετε όταν αγοράσετε ένα μαύρο κοστούμι. Τυχεροί είστε, δεν έχετε να ανησυχείτε καθόλου για το χρώμα, όλα είναι ίδια. Αλλά παρ’ όλα αυτά υπάρχουν κάποια guidlines που πρέπει να έχετε κατά νου.

Πρώτα από όλα, και πάντα, προσοχή στην εφαρμογή. Το σακάκι πρέπει να αγκαλιάζει τους ώμους και να είναι σε cut slim γραμμή στην μέση, δηλαδή να μην σακουλιάζει αλλά να αγκαλιάζει κομψά την μέση σας, την στιγμή που θα υπάρχει χώρος και άνεση για το πουκάμισο. Σιγουρευτείτε ότι έχει το ιδανικό μάκρος να καλύπτει τα οπίσθια σας καθώς και το μάκρος του στα μανίκια να επιτρέπει να φαίνεται μισή ίντσα από το πουκάμισο σας.

Αυτό που εγώ προτείνω, είναι να αποφύγετε τις καθορισμένες και πολυφορεμένες γραμμές. Τολμήστε να φορέσετε ένα μονόκουμπο σακάκι. Ακόμα και αν θέλετε να το πάτε ένα βήμα παραπέρα μπορείτε να αναζητήσετε στα καταστήματα σακάκια με φαρδύ πέτο που δίνει έμφαση στην σιλουέτα σας και δίνει μια αίσθηση κομψότητας.

Τέλος, να έχετε κατά νου το υλικό που έχει χρησιμοποιηθεί. Από την στιγμή που θα φορεθεί σε εκτός εργασιακό ωράριο, να προσέξετε να είναι κατασκευασμένο από ελαφρυά υλικά, που βοηθούν στο να μην ιδρώνετε και να μπορείτε να νιώθετε άνετα. Ένα υλικό από βαμβάκι και μαλλί είναι το ιδανικό, παρ’ όλο που το 100% βαμβακερό είναι το πιο ιδανικό.

Μείνετε συντονισμένοι στο δεύτερο μέρος που θα σας δοθούν οδηγίες για το πως να συνδυάσετε το μαύρο σας κοστούμι. Μέχρι τότε είμαι εδώ να σας δώσω απαντήσεις στο οτιδήποτε!

Γράφει ο Efthimis Pournaras