Σουδάκια σε 2 εκδοχές, φωλίτσες με σπανάκι και αρνάκι στο αλουμινόχαρτο!

Σουδάκια σε 2 εκδοχές, φωλίτσες με σπανάκι και αρνάκι στο αλουμινόχαρτο!

ΦΩΛΙΤΣΕΣ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ


Υλικά για 24 κομμάτια

24 ατομικές φορμίτσες μιας χρήσης

Βούτυρο για να βουτυρώσουμε τις φορμίτσες

2 κουταλάκια του γλυκού λάδι

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 μεγάλο αβγό

1 κεσεδάκι τυρί ρικότα (250γραμμ.)

150γραμμ. Τρίμμα φέτας

300γραμμ. Κατεψυγμένο σπανάκι

3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο άνηθο

Αλατάκι και πιπέρι

450γραμμ. Φύλλο κρούστας

½ φλιτζάνι του τσαγιού λειωμένο βούτυρο

2 κουταλιές της σούπας καλαμποκέλαιο

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

 

1. Ανάβουμε τον φούρνο μας στους 190ο C και βουτυρώνουμε 24 ατομικές φορμίτσες.

2. Τσιγαρίζουμε το ξερό κρεμμύδι μαζί με τα φρέσκα κρεμμυδάκια, με τα 2 κουταλάκια του γλυκού λάδι και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν, μέχρι να ετοιμάσουμε την υπόλοιπη γέμιση.

3. Ξεπαγώνουμε το σπανάκι μέσα σε ένα σουρωτήρι, το στύβουμε πολύ καλά με τις χούφτες μας και το ψιλοκόβουμε με το ψαλίδι της κουζίνας μας.

4. Σε ένα μεσαίου μεγέθους μπολ, χτυπάμε το αβγό και προσθέτουμε την ρικότα, την φέτα, το σπανάκι, τον άνηθο, το αλατάκι, το πιπέρι, τα τσιγαρισμένα κρεμμυδάκια και τα ανακατεύουμε καλά.

5. Ακουμπάμε όλα τα φύλλα μαζί, πάνω στον πάγκο της κουζίνας μας και τα κόβουμε με ψαλίδι σε τετράγωνα κομμάτια 5Χ5 εκατοστών. Τα συγκεντρώνουμε και τα σκεπάζουμε με πετσέτα, για να μη μας ξεραθούν

6. Σε ένα μικρό μπολ, αναμιγνύουμε το λειωμένο βούτυρο, με το καλαμποκέλαιο.

7. Βάζουμε 2 τετράγωνα φύλλα στο πρώτο μας φορμάκι και τα πιέζουμε με τα δάχτυλα μας, για να πάρουν το σχήμα και να αγκαλιάσουν το εσωτερικό της φορμίτσας. Τα αλείφουμε με ένα πινελάκι με το μείγμα βούτυρο-καλαμποκέλαιο και ακουμπάμε τα δυο επόμενα φύλλα. Τα βουτυρώνουμε και αυτά και ακουμπάμε τα δυο τελευταία φύλλα, που βουτυρώνουμε τις άκρες τους. Γεμίζουμε την φωλίτσα μας μέχρι επάνω με το μείγμα του σπανακιού και ακουμπάμε την φορμίτσα, στο ταψί του φούρνου μας.

8. Κάνουμε την ίδια διαδικασία και με τις υπόλοιπες 23 φορμίτσες.

9. Τις φουρνίζουμε για 17-20 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Ξεφορμάρουμε τα σπανακοπιτάκια μας με προσοχή και τα ακουμπάμε στην πιατέλα μας.

10. Όταν έρθει η ώρα να τα σερβίρουμε, τα βάζουμε για λίγο στον φούρνο να ζεσταθούν. Τρώγονται ζεστά, ή και χλιαρά.

Σημ: Σας δίνω μεγάλη δόση, για να τα φτιάξετε εάν θέλετε και στον μπουφέ των Χριστουγέννων. Μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα των υλικών και να κάνετε λιγότερα κομμάτια προκειμένου να τα δοκιμάσετε.

 

ΑΡΝΑΚΙ ΣΤΗΝ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ


1 κιλό αρνάκι από μπουτάκι κομμένο κάθετα σε φέτες, σαν μπριζόλες (Με το κόκαλο στη μέση)

1 κουτί ψιλοκομμένα ντοματάκια των 400γραμμ.

1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο

2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες

2 κουταλάκια του γλυκού κάπαρη ξεπλυμένη και στραγγισμένη

1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη

1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό μπούκοβο

½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

1 κουταλιά της σούπας λάδι

Αλατάκι και πιπέρι

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


1. Ανάβουμε τον φούρνο στους 220ο C. Καλύπτουμε το ταψί μας με ένα μεγάλο φύλλο αλουμινόχαρτο, που να είναι τόσο μεγάλο, ώστε το περίσσευμα, να το χρησιμοποιήσουμε σαν καπάκι αργότερα. Πάνω από το αλουμινόχαρτο, βάζουμε στο ίδιο μέγεθος, λαδόκολλα.

2. Αδειάζουμε τα πολλά νερά της ντομάτας και την βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, την κάπαρη, την ρίγανη, το μπούκοβο και την ζάχαρη.

3. Βάζουμε το λάδι σε ένα τηγάνι να κάψει και ροδίζουμε το αρνάκι, απ’ όλες τις πλευρές. Το αλατοπιπερώνουμε και το αφήνουμε στην άκρη.

4. Ρίχνουμε στο κέντρο του ταψιού την μισή ποσότητα του μείγματος της ντομάτας.

5. Ακουμπάμε πάνω από την ντομάτα, τις μπριζόλες με σειρά. Περιχύνουμε τις μπριζόλες, με την υπόλοιπη ντομάτα.

6. Τις σφραγίζουμε χαλαρά με την λαδόκολλα και μετά με το αλουμινόχαρτο.

7. Φουρνίζουμε το αρνάκι για 30 λεπτά στους 220ο C, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 200ο C και το ψήνουμε, για 30 λεπτά ακόμα.

8. Το ξεφουρνίζουμε, το αφήνουμε 15 λεπτά να ξεκουραστεί και μετά το ξεσφραγίζουμε και το σερβίρουμε. Το συνοδεύουμε με μια απλή πράσινη σαλάτα.

 

ΣΟΥΔΑΚΙΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΠΙΚΡΑΜΥΓΔΑΛΟΥ ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

 


 

Για τα σου,


? φλιτζάνι του τσαγιού βούτυρο

1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού νερό

Λίγο αλατάκι

1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι

6 αβγά

 

Για την κρέμα πικραμύγδαλου,


? φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

½ φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι

? κουταλάκι του γλυκού αλάτι

2 φλιτζάνια του τσαγιού γάλα

6 κρόκους

Βανίλια

1 κουταλάκι του γλυκού υγρό άρωμα πικραμύγδαλου (Εάν δεν βρείτε, χρησιμοποιήστε 2 κουταλιές της σούπας λικέρ Amaretto)

1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού κρέμα γάλακτος

1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη ζελατίνης, φουσκωμένη σε 1 κουταλιά της σούπας κρύο νερό

 

Για το γκλάσο σοκολάτας,


250ml κρέμα γάλακτος

250γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα

 

   

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

 

1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C και καλύπτουμε με λαδόκολλα τα ταψιά του φούρνου μας.

2. Βάζουμε το βούτυρο με το νερό και το αλάτι σε μια κατσαρολίτσα να βράσουν. Όταν βράσουν, ρίχνουμε όλο μαζί το αλεύρι και το ανακατεύουμε δυνατά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι η ζύμη να γίνει σφιχτή μπάλα και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.

3. Αποσύρουμε το κατσταρολάκι από την φωτιά και αδειάζουμε την ζύμη στον κάδο του μίξερ. Την χτυπάμε με τον γάντζο για 5-7 λεπτά περίπου να κρυώσει και ρίχνουμε ένα-ένα τα αβγά.

4. Βάζουμε την ζύμη σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με την φαρδιά μυτούλα και κάνουμε πάνω στην λαδόκολλα, μικρά βουναλάκια σε μέγεθος μικρού καρυδιού, σε απόσταση το ένα από το άλλο.

5. Τα φουρνίζουμε για 15 λεπτά, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 175ο C και συνεχίζουμε να τα ψήνουμε για 45 λεπτά ακόμα.

6. Τα ξεφουρνίζουμε, τα βγάζουμε από το ταψί και τα βάζουμε πάνω σε σχάρα, να κρυώσουν. Όταν κρυώσουν, με ένα κοφτερό μαχαιράκι τα κόβουμε οριζοντίως στο επάνω μέρος, για να δημιουργήσουμε τα καπάκια τους. Αφαιρούμε από μέσα με προσοχή τις ίνες της ζύμης και τα αφήνουμε να περιμένουν.

7. Όσο ψήνουμε τα σου, ετοιμάζουμε την κρέμα. Βάζουμε σε μια κατσαρολίτσα το ½ γάλα να ζεσταθεί σε μέτρια θερμοκρασία, μέχρι να αρχίσει να αχνίζει.

8. Χτυπάμε σε ένα μπολ τους κρόκους με την ζάχαρη, το αλατάκι και το αλεύρι, μέχρι να ασπρίσουν. Τους ρίχνουμε λίγο-λίγο το υπόλοιπο κρύο γάλα και συνεχίζουμε να τα χτυπάμε για 2 λεπτά.

9. Αδειάζουμε το μείγμα στο ζεστό γάλα, χαμηλώνουμε λίγο την θερμοκρασία και τα ανακατεύουμε, μέχρι να γίνουν μια πηχτή κρέμα, που να στέκεται στο κουτάλι.

10. Αποσύρουμε την κατσαρολίτσα από την φωτιά, ρίχνουμε μέσα την βανίλια και το πικραμύγδαλο και την ανακατεύουμε δυνατά. Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ, την καλύπτουμε με μεμβράνη που να εφάπτεται επάνω της και την αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

11. Όταν κρυώσει η κρέμα, βάζουμε την 1 κουταλιά κρύο νερό σε ένα φλιτζανάκι, ρίχνουμε την ζελατίνη και την αφήνουμε να μουσκέψει για 5 λεπτά. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με το μιξεράκι χειρός, μέχρι να γίνει αφράτη σαντιγί, προσθέτουμε την ζελατίνη και συνεχίζουμε να την χτυπάμε, για 1 λεπτό ακόμα.

12. Αφαιρούμε την μεμβράνη από την κρέμα και την χτυπάμε για 1-2 λεπτά με το μιξεράκι. Προσθέτουμε την σαντιγί και τα ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Βάζουμε την κρέμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με μεγάλη οδοντωτή μυτούλα, γεμίζουμε τα σου και τα κλείνουμε με το καπάκι τους.

13. Ετοιμάζουμε το γκλάσο της σοκολάτας. Σπάμε την σοκολάτα σε μικρά κομματάκια σε ένα μπολ και βάζουμε την κρέμα γάλακτος με το βούτυρο, σε ένα κατσαρολάκι να ζεσταθεί, χωρίς να προλάβει να κοχλάσει.

14. Μόλις ζεσταθεί η κρέμα, περιχύνουμε την σοκολάτα, περιμένουμε 2 λεπτά και την ανακατεύουμε, μέχρι να λειώσει και να γίνει λεία.

15. Τοποθετούμε το πρώτο σου, στο κέντρο, μιας μεγάλης στρογγυλής πιατέλας και βάζουμε δίπλα του σε κύκλο, 4-5 σου, συνεχίζουμε με τον επόμενο και τον μεθεπόμενο κύκλο, μέχρι να τελειώσουμε την πρώτη στρώση στην πιατέλα. Τα περιχύνουμε με λίγη ζεστή σοκολάτα. Προχωράμε στην δεύτερη στρώση σου, η οποία θα ξεκινάει πιο μέσα από την προηγούμενη και συνεχίζουμε, με την ίδια διαδικασία. Ανεβαίνοντας, θα καταλήξει να έχει η πυραμίδα μας, ένα και μοναδικό σου, στην κορυφή. Μη φοβόσαστε ότι θα…τουμπάρουν, γιατί θα κολλήσουν μεταξύ τους, όταν κρυώσει η ζεστή σοκολάτα.

 

Με την ίδια συνταγή, μπορούμε να φτιάξουμε σου, σε σχήμα κύκνων. Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε άρωμα πικραμύγδαλου, ή Amaretto. Το άρωμα της κρέμας μπορεί να είναι μόνον βανίλια, ή βανίλια και λικέρ Cointreau, για άρωμα πορτοκαλιού, ή κάποιο άλλο λικέρ που σας αρέσει.

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

 

Ξεκινάμε από το στάδιο 4 της προηγούμενης συνταγής, που βάζουμε την ζύμη στην σακούλα ζαχαροπλαστικής.

1. Θα βάλουμε στην σακούλα ζαχαροπλαστικής, μια μυτούλα με τρύπα 6 χιλιοστών και θα κάνουμε πάνω στην λαδόκολλα, 36 λαιμούς-κεφάλια κύκνων, που το σχήμα τους, θα είναι κάτι μεταξύ του αριθμού 2 και του λατινικού ερωτηματικού. Προσέξτε στην φωτογραφία, ότι στο ξεκίνημα, υπάρχει λίγο περισσότερη ζύμη, για να δείχνει…ότι είναι το κεφαλάκι του.

2. Όταν τελειώσουμε με τα λαιμουδάκια, βγάζουμε την μικρή μύτη από το κορνέ και βάζουμε άλλη, με φαρδιά τρυπούλα. Φτιάχνουμε πάνω στην λαδόκολλα, τα 36 σώματα των κύκνων, που θα είναι 4 εκατοστά μήκος με 2,5 εκατοστά φάρδος. Την μια άκρη αυτού του μπαστουνιού, θα την κάνουμε με τα δάχτυλα μας λίγο πιο λεπτή από 2,5 εκατοστά, για να δείχνει όταν ψηθεί, ότι είναι η ουρίτσα του.

3. Φουρνίζουμε πρώτα τα λαιμουδάκια, επειδή θέλουν λιγότερο χρόνο να ψηθούν. Όταν ροδοκοκκινίσουν τα ξεφουρνίζουμε και φουρνίζουμε τα σωματάκια, στον χρόνο που ψήνονται και τα απλά σου.

4. Όταν κρυώσουν, κόβουμε τα σώματα οριζοντίως στη μέση, ή στο 1/3 και αφαιρούμε το καπάκι. Κόβουμε κατά μήκος στα δύο το καπάκι, για να κάνουμε τα φτερά.

5. Γεμίζουμε το σου με την κρέμα, βυθίζουμε στο μπροστινό μέρος μέσα στην κρέμα το λαιμουδάκι και κολλάμε στα πλάγια, πάνω στην κρέμα τα φτερά.

6. Στολίζουμε τους κύκνους στην πιατέλα μας και τους χιονίζουμε με ζάχαρη άχνη.

 

Ανθή Λαμπίρη