Σολομός! Θρεπτικότατο ψαράκι και τέλεια συνταγή!

Σολομός! Θρεπτικότατο ψαράκι και τέλεια συνταγή!

Ο σολομός είναι εξαιρετική πηγή των πολύτιμων λιπαρών ωμέγα-3, πρωτεϊνών, αλλά και πολλών άλλων θρεπτικών συστατικών που έχουν ευεργετικά οφέλη για τον οργανισμό μας.

Το ψάρι αυτό είναι γεμάτο με βιταμίνες Α, Β και D, καθώς και ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο και σελήνιο. Ο σολομός περιέχει ουσίες ευεργετικές για την οστική μας μάζα,  όπως η καλσιτονίνη, η οποία ενισχύει την πυκνότητα των οστών, βοηθώντας το σώμα μας να απορροφήσει περισσότερο ασβέστιο.

Μια βασική ιδιότητα των ωμέγα-3 λιπαρών είναι πως προστατεύουν την καρδιά. Βοηθούν στην πρόληψη σοβαρών προβλημάτων, όπως η υπέρταση, η καρδιακή προσβολή και η αθηροσκλήρωση, ελαττώνοντας τις φλεγμονές και προστατεύοντας τις αρτηρίες μας.

Επιπλέον ο σολομός μπορεί να μας βοηθήσει με τη διαχείριση του ύπνου , καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε τρυπτοφάνη, μια ορμόνη που δρα σαν φυσικό ηρεμιστικό.

Διάφορα προβλήματα των ματιών, όπως η εκφύλιση της ώχρας κηλίδας, αλλά και η ξηροφθαλμία, μπορούν να προληφθούν με τακτική κατανάλωση σολομού. Αυτό οφείλεται στα φλαβονοειδή που περιέχει το ψάρι, όπως και στα σημαντικά λιπαρά οξέα, με την αντιοξειδωτική τους δράση.

Με όσους κάνουμε μαζί πρόγραμμα σίγουρα έχουνε πάρει αυτή τη συνταγή και όσοι την έχουν δοκιμάσει την έχουν  λατρέψει:

Σολομός με πορτοκάλι

Ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λάδι το φιλέτο σολομού προσθέτοντας ελάχιστο αλάτι και πιπέρι.

Κάθε πλευρά θέλει ελάχιστο χρόνο σε δέκα λεπτά είναι ψημένο ένα μέτριο φιλέτο σε πάχος σε δυνατή φωτιά. Στο ψήσιμο ίσως βγάλει αρκετό λάδι. Αφαιρούμε το λάδι από το τηγάνι και βάζουμε στην άκρη τα φιλέτα μας.

Στο ζεστό τηγάνι προσθέτουμε χυμό από δύο πορτοκάλια και ένα λεμόνι, ένα κουταλάκι μέλι και ένα κουταλάκι μουστάρδα και πολύ άνηθο. Αφήνουμε να καραμελώσει- να δέσει η σάλτσα και σερβίρουμε(η παραπάνω ποσότητα σάλτσας είναι για 2 φιλέτα).

Συνοδέψτε το με βραστά λαχανικά ή με σαλάτa quinoa ή με ρύζι μπασμάτι σε αναλογία 1:1 με άγριο ρύζι!