Halloween: Όσα θα ήθελες να ξέρεις…

Halloween: Όσα θα ήθελες να ξέρεις…

Αν και θεωρείται Αμερικάνικο έθιμο, οι ρίζες του βρίσκονται στην Κέλτικη παράδοση και η λέξη προέρχεται από το All-hallow-even, την παραμονή του “All Hallows’ Day”, των αντίστοιχων Ελληνικών Αγίων Πάντων,  που είναι την 1η Νοεμβρίου. Ως γιορτή το Halloween συνδέεται άμεσα με την υπερφυσική δραστηριότητα και τον κόσμο των πνευμάτων, αν και στη σημερινή του μορφή κανείς δεν ασχολείται με φαντάσματα, αλλά με διασκέδαση, μεταμφιέσεις, σκανταλιές, και γλυκά.

Μοιάζει με τις δικές μας απόκριες αλλά στο πιο σκοτεινό και μυστικιστικό. Δε θα ντυθεί δηλαδή κάποια πριγκίπισσα ή νεράιδα, αλλά κακιά μάγισσα. Εξίσου δημοφιλείς μεταμφιέσεις είναι ρόλοι από τρομακτικές ταινίες, τύπου Φρέντι Κρούγκερ, ζόμπι και διάφοροι τέτοιοι παλιοχαρακτήρες.

Για τους ενήλικους που τους αρέσουν τα θεματικά πάρτι και οι στολές / μάσκες, είναι η καλύτερη τους καθώς διοργανώνονται σχετικά events σε διάφορα bars για ξεσάλωμα. Γενικά πολλά μαγαζιά την 31η Οκτωβρίου, που είναι η μέρα -η νύχτα δηλαδή- του Halloween, αποκτούν μια ατμοσφαιρική διακόσμηση με στοιχεία τρόμου και μυστηρίου. Σκαλιστές κολοκύθες, νυχτερίδες, αράχνες και λοιπά ζωύφια, όπως και φαναράκια να διώχνουν τα κακά πνεύματα έχουν την τιμητική τους και αντίστοιχες στολές ή make up κάνουν την εμφάνιση τους. Φαντασία να υπάρχει και μπορείς να δεις εντυπωσιακές μεταμφιέσεις και στολισμούς.

Για όσους έχουν παιδιά, είναι ακόμη πιο ελκυστική γιορτή. Φυσικά δε θα ντύσουν τα παιδιά τους κάτι τρομακτικό να πάνε να χτυπάνε κουδούνια και πόρτες και να φωνάζουν «trick or treat» (φάρσα ή κέρασμα). Είναι όμως μια ακόμη ευκαιρία να κάνουν διασκεδαστικά πράγματα μαζί τους, μια ακόμη αφορμή για ποιοτικό, δημιουργικό χρόνο μαζί, κάνοντας διάφορες κατασκευές και χειροτεχνίες με θέμα το Halloween. Άδεια βαζάκια από μαρμελάδες και μέλι, χαρτόνια, χάρτινα πιάτα, πολλά ανακυκλώσιμα υλικά μπορούν να μετατραπούν άνετα σε κολοκύθα που είναι το σήμα κατατεθέν του Halloween αλλά και σε άλλους πρωταγωνιστές του.

Επίσης, στα περισσότερα παιδιά αρέσουν οι στολές, οι μάσκες, να παίζουν ρόλους και γενικά το παραμυθένιο περιβάλλον και ας είναι σκοτεινό. Δεν είναι τυχαίο ότι τα χελωνονιτζάκια που μάχονται τους κακούς (πολύ κακούς) το βράδυ στο γνωστό παιδικό κανάλι έχουν τόση τηλεθέαση.

Οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ξεχωριστή αυτή τη μέρα, να μην είναι σαν όλες τις άλλες, να την πασπαλίσουν με μπόλικη μαγεία, να «πατήσουν» πάνω στο έθιμο και να της δώσουν μια διάθεση παιχνιδιάρικη και σκανταλιάρικη .

Μη ξεχνάμε επίσης ότι τα παιδιά μας είναι πια πολίτες του κόσμου, δεν το λες κακό να μαθαίνουν έθιμα άλλων χωρών, ειδικά όταν αυτά είναι διασκεδαστικά και τα κάνουν συνομήλικα τους, που περιμένουν αυτή τη μέρα πως και πως.

Τώρα, εκείνοι που σιχαίνονται τις απόκριες, τα μασκαρέματα και τα σχετικά, σίγουρα δεν θα τους κερδίσει το συγκεκριμένο έθιμο. Ωστόσο, δεν μπορούν να παραβλέψουν ότι χρόνο με τον χρόνο κερδίζει έδαφος στις προτιμήσεις των γύρω τους. Περί ορέξεως, κολοκυθόπιτα άλλωστε, που είναι και επίκαιρη.